Kurt Gebauer: ´Vznášení´ aneb když si se světlem hrajeme

22.10.2013 15:11

Be Twenty One 

Kurt Gebauer: ´Vznášení´

Videomapping ´UP Františka Pecháčka´

Roxy NoD

21. 10. — 27. 10. 2013

V rámci týdenního festivalu Be Twenty  One,  který byl zahájen v pondělí 21. října 2013, nad pražskou Dlouhou ulicí do veřejného prostoru nainstaloval známý český sochař Kurt Gebauer  umělecké dílo s názvem ´Vznášení´.  Můžeme si prohlédnout dvojici létajících figur, které jsme zavěsili  na ocelová lanká nad křižovatkou Dlouhé a Rybné ulice. Sestavili jsme je z jednotlivých odlitých dílů, působí velmi křehce a odlehčeně, jakoby se nad křižovatkou vznášely či plavaly. Instalací Gebauerových figur symbolizujeme tak  volnost, vyjadřujeme  souznění lidí s městským prostředím, prostě se vším, co se ve městě děje.

 

V loňském roce 2012 jsme mohli pozorovat  Zlatou kost od výtvarníka Jiřího Davida. Vedle  ´Vznášení´ jsme zahájili  v první den festivalu  tři výstavy v galeriích Experimentálního prostoru NoD. Výstava ´Horor? Černý humor?´ v Galerii NoD, dále se v galerii Video NoD představil světově uznávaný autor a pedagog Jiří Černický a pro NoD Mini vytvořil svůj nový particip Tomáš Vaněk. Součástí programu je i videomapping s názvem ´UP Františka Pecháčka´.  S nadšením jsme zhlédli tento  videomapping na budovu Dlouhé 33, v níž klub Roxy i Experimentální prostor NoD sídlí. František Pecháček vytvořil projekci s názvem UP a jak vysvětlili nám:

 

,,UP je o pohybu, který je dán přirozenou asociací vývoje vpřed – 21. narozeniny Roxy a NoD. Nic nekončí - jedeme dál. Základem současných mappingových akcí je tzv. zhroucení či borcení struktury budovy směrem dolů, ale já záměrně využívám obráceného efektu, kdy elementy směřují nahoru – ke hvězdám, nezatíženy zemskou gravitací.”

 

Součástí programu Be Twenty  One budou i umělecké performance a workshopy pro rodiče s dětmi. V klubu Roxy se představí nový kurátorský projekt Heleny Sequens a Adama Stanka Roxy Visuals.

 

Program festivalu:

  •  umělecké performance předních českých umělců v NoD
  • ve čtvrtek 24. října 2013 od 19:00 hodin vystoupí umělecké duo David Böhm a Jiří Franta, kteří jsou známí sv ými výtvarnými experimenty se svým novým site-specific projektem
  • v sobotu 26. října 2013 pak vystoupí známý český performer a vedoucí Atelieru performance brněnské FaVU VUT Tomáš Ruller, který představí svůj nový performativní akt Active In Active, který v konfrontaci s novými technologiemi manipuluje s časovou rovinou meziprostoru – na hraně skutečnosti a virtuálního pojetí času internetového rozhraní.
  • v neděli 27. 10. 2013 celý program Be Twenty One v NoD uzavřou nedělní workshopy pod vedením Martina Šárovce, za účasti Kurta Gebauera, Tomáše Vaňka a dalších, kde jak rodiče, tak děti budou moci popustit uzdu své fantazii. Na sérii workshopů se seznámíme s technikou akustické malby tuší, podle metody známého českého umělce Milana Grygara, který využíval k malbě různorodé předměty jako slepičku na klíček, ozubená kolečka apod. My -  děti si pod vedením zkušeného pedagoga, po vzoru Participů vizuálního umělce Tomáše Vaňka, zkusíme  zakreslit své Teritorium, vytvoříme  si vlastní masky či loutku osobnosti nebo hrdiny BE21. Pro starší jsme připravili workshop na téma Horor Vacui, který vychází z výstavy Horor, černý humor.
  •  NoD se v neděli stane místem pro setkávání, večer zároveň oslavy 21. narozenin vyvrcholí.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka