Kupme si hyacinty aneb přijde ještě někdy jaro?!

23.03.2013 16:10

Kupme si hyacinty aneb přijde ještě někdy jaro?!

 

Jaro -  ne a ne se přiblížit. Vyzdobme si tedy sami svůj byt či celý dům květinami. Mezi nejoblíbenější květiny patří hyacinty.

 

Hyacinty? A proč ne!

Barvami zářící hyacinty  spojujeme s příchodem jara, a tak často nevíme, že začínají vykvétat již v listopadu. Hrnkové hyacinty, tedy ty pěstované v květináči, kvetou přibližně tři týdny. Můžeme je tak využít  jako dekoraci, kterou zkrášlíme interiér. Můžeme si vybrat z mnoha barev, od světlých tónů až po tmavé, bílé, smetanové, žluté, růžové, modré, fialové, červené i lososové a tmavě lososové. Jejich velkou předností je vůně, která provoní celý pokoj svěží přírodní vůní. Obecně říkáme, že čím je barva hyacintů výraznější, tím je i jejich vůně silnější.

 

Aranžmá s hyacintem

Hyacint, i když má přirozeně romantický charakter, můžeme naaranžovat velmi moderně, tak že se hodí i do současných interiérů. V tomto případě vybereme bíle kvetoucí hyacint a ten kombinujeme se stříbrnou nebo zelenou barvou obalu nebo drobných doplňků. Je možné využít také čiré vázy, které moderní vzhled velmi dobře podtrhují. Silnější vizuální účinek nastane, dáme-li vedle sebe dvě stejná aranžmá.

 

Hyacinty s kořeny

V posledních letech hyacinty často aranžujeme tak, že je nemáme v květináči, nýbrž je zbavujeme zeminy a vidíme tak jejich kořeny. Využijeme různé skleničky, v jejichž hrdle sedí cibulky a pouze kořínky zasahují do vody. Nezapomeneme na doplňky, jako barevné vánoční kouličky, perličky nebo andělské vlasy. Hyacint kvete obvykle 21 dní, při vyšších teplotách bude ale tato doba kratší. Nemusíme jej přihnojovat, pouze pravidelně zaléváme. Kořenový bal bychom měli udržovat stále mírně vlhký.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: HKK, internet