Kůň aneb další majstrštyk slovenského režiséra Martina Šulíka, aneb šedesátiny slavil v pražské Lucerně

14.12.2022 19:18

 

 

Kůň (Kôň)

rodinná komedie Martina Šulíka

premiéra 15. 12. 2022

 

 

Jeden z nejosobitějších a nejoceňovanějších filmových tvůrců současnosti, slovenský režisér Martin Šulík, oslavil letos v říjnu své životní jubileum.

Oslavy se ale protáhly až do prosince, kdy se dočkal v pražském kině Lucerna kompletní přehlídka jeho tvorby.

U nás Martin Šulík vešel v povědomí diváků mnoha filmy.

Za snímek Zahrada získal 5 Českých lvů, včetně ocenění za nejlepší film a režii. Naposledy zaujal snímkem Muž se zaječíma ušima, který získal 11 nominací na Českého lva.

Přehlídku Šulíkových filmů v kině Lucerna završila premiéra jeho zatím nejnovějšího filmu – Kůň. 

 

 

 

Kůň je rodinná komedie o vnitřní svobodě a o jejích podobách i hranicích. V hlavní roli se představí Daniel Fischer, který je divákům známý například z filmů V létě ti řeknu, jak se mám, Šťastný nový rok či Budiž světlo.

Film Kůň vznikl pod taktovkou osvědčeného tandemu režiséra Martina Šulíka a scenáristy Marka Leščáka (Muž se zaječíma ušima, Tlumočník, Sluneční stát).

V českých kinech jej od 15. 12. 2022 uvede společnost Bioscop.

 

 

Přehlídka filmů Martina Šulíka v kině Lucerna

 

Přehlídka dokázala, že Martin Šulík patří právem mezi tvůrce, kteří si takovou přehlídku už konečně plně zasloužili. A nemuselo to být zrovna – až – v roce jeho šedesátin.

Na druhou stranu je každá taková přehlídka – už – dle slov Martina Šulíka - jenž za námi přišel na novinářskou předpremiéru svého nového filmu Kůň do kina Lucerna - „značně bilanční, což není vlastně věc zase až tak povzbudivá… „

Jak nám Martin Šulík objasnil, máme v Čechách vlastně kliku. Na Slovensku, kde film vznikl a byl natočen především pro slovenské publikum, se totiž distribuce tohoto filmu dostala do neobvyklé situace. Tamní distributor si zcela netradičně přál premiéru filmu na TV kanálech, a kinopremiéru nabídnout divákům až později. Tvůrcům filmu nezbylo, než tuto podmínku splnit a okamžitě vznesli dotaz, zda v Česku lze film premiérovat v kinech. Bylo jim odpovězeno, že Česká kinopremiéra je možná, že tam to nevadí. Takže náš divák, díky tomu, může premiéru této čistě vánoční komedie vidět v českých kinech – už – o letošních Vánocích, protože do našich kin vstupuje 15. 12. 2022. Spojila se tak se zmíněno přehlídkou k autorovým šedesátinám.

 

Martin Šulík

 

Martin Šulík na okraj svého nového filmu Kůň

    

V krátkém úvodu před premiérou, která se konala 11. 12. 2022 v kině Lucerna, nám Martin Šulík k filmu dodal, že svět je právě ve značném sváru a proto se rozhodli vytvořit film, který bude klidný a přívětivý. Film jaký nás pohladí. A takovým ambicím nejvíce odpovídá Vánoční čas. Proto je i tento film, příběhem Vánočním. Jak řekl doslova:

„Magické období Vánoc není v našem filmu jenom kulisou. Ze své podstaty je příležitostí pro zastavení a zamyšlení se nad tím, kam směřujeme. Záhadný kůň v učitelově bytě narušuje běžné vánoční rituály, vytrhává nás ze stereotypu, dává hrdinům příležitost objevit vedle sebe blízkého člověka. Chtěli jsme, aby náš film byl něžný, aby přes Vánoce divákům přinesl trochu klidu a naděje.“

 

 

Synopse k filmu Kůň

 

Šulíkova komedie Kůň, líčí příběh zakřiknutého učitele Dušičky, kterému se v jeho - ne zrovna nejlepším životním období - v bytě objeví kůň…

„Zakřiknutý učitel Dušička nemá právě nejlepší životní období.

Prožívá krizi s přítelkyní, která ho chce vlastnit.

Má problémy ve škole, kde ho nutí změnit způsob jeho výuky.

Trápí se se sousedy, kteří mu vnucují měšťácké principy.

A k tomu všemu najde na Vánoce u sebe doma živého koně.

Situace je o to absurdnější, že bydlí v bytě ve druhém patře činžáku.

Dušička netuší, jak se k němu bělouš dostal, čí by mohl být a už vůbec si neví rady s tím, jak se ho zbavit.

Přítomnost cirkusového šimla se tak stává nejen zdrojem bizarně komických situací, ale i katalyzátorem jeho vztahů.

Dušička poznává skutečnou tvář lidí, kteří ho obklopují.

Ve vyhrocených situacích totiž všichni ztrácejí své masky.

Začíná chápat, že okolí ho nutí ke kompromisům, které se mu příčí.

Uvědomuje si, že se nechává manipulovat okolím a postupně schází z cesty, kterou si v mládí vybral.“

Kůň je rodinná komedie o vnitřní svobodě a o jejích podobách i hranicích. V hlavní roli se představí Daniel Fischer, který je divákům známý např. z filmů V létě ti řeknu, jak se mám, Šťastný nový rok či Budiž světlo. Film Kůň vzniknul pod taktovkou osvědčeného tandemu režiséra Martina Šulíka a scenáristy Marka Leščáka (Muž se zaječíma ušima, Tlumočník, Sluneční stát).

 

 

A co Koníček na film Kůň?

 

Pozvánky na filmy v distribuci společnosti Bioscop, která nás už řadu let zve na novinářské předprojekce snimků, které do našich kin uvádí, nikdy a zásadně neodmítáme. I když jde sem tam i o film, jaký s ohledem na naši náturu a zaměření zrovna nemusíme. Poctivost publicistická a novinářská nás ale zavazuje, že není až tak rozhodující náš subjektivní pocit, protože to, co se líbí nám, nemusí se líbit jiným a naopak. Naší profesní ctí je o tom návštěvníky našeho webu informovat. Minimálně citací tiskových materiálů. V případě osobního zaujetí, pro ten který film, však to své zaujetí nesmlčet a v případě osobního nesouladu s daným filmem, naopak smlčet a zůstat jen u objektivních fakt.

Ať si každý vybere po svém.

Přiznáváme se, že pozvánka na komedii s názvem Kůň, nás poněkud zneklidnila. Tak tohle asi nebude film zrovna moc pro nás…

A hle!

Už po prvních záběrech, se karta naší předčasné předpojatosti obrátila a obracela se každou další scénou.

 

 

Ano, film Kůň, je komedie. Ale tak trochu hořká, tak trochu kriticko-zrcadlová nás dnešních činžákových spoluobyvatel, ale také hodně moc poetická a hlavně veskrze mimořádně lidská.

Vše stojí samozřejmě na absolutním nesmyslu, absurditě až surrealistické či přímo z oblasti dada. Kůň v bytě činžáku… Nesmysl? Prakticky se to provést dá, ale příliš běžné to opravdu není.

Ale ono, jak se ukáže, vlastně až tak o toho chudáka koně v bytě jde až na druhém místě. Zakládá totiž možnost provést téměř sociologickou studii našich povah, reakcí, jednání davu i jedince, podléhání jedince davovému myšlení, souznění názorově se chápajících a disharmonie nechápajících se vůbec v ničem.

Cit a lidské vnímání se navzájem, tu vyvstanou jako otázka. Pro diváka. Co ty na to? Jak bys reagoval ty? Co bys udělal na místě ubytovatele koně, co na místě jemu blízkých osob a co jakožto soused, nebo kamarád, případně úřední moc, či dokonce láska?

A nechme koně koněm (mimochodem, hráli ho koňové tři – dle hesla, ten umí to a ten zas tohle).

Absurdnost, odlišnost, nechápání a vcítění, se může týkat čehokoliv, co vybočuje z běžné šedi. A může to být klidně i daleko méně hmotné, nápadné či bizarní než je ten kůň.

Díky nápadu vznikl krásný film k zamyšlení.

Nad sebou samými, nad námi vůbec, nad stádností, lidským pochopením a zvířecí duši, která má také své problémy, svá dilemata a své obavy. I to film v černobílých prostřizích naznačuje.

A že je tam vloženo téma vánoc?

Mohlo by se to odehrávat klidně i kdykoli jindy, ale o Vánocích ten příběh, ta myšlenka v něm, to lidství, ale i nelidství, byť třeba i vlastně pochopitelné a do jisté míry i logické, do skvělého přirozeného scénáře a věrohodných dialogů vložené, vyzní jaksi naléhavěji.

Protože jsme – žel – snad už jen v atmosféře Vánoc ještě schopni - a ještě pořád, zdá se, jsme – schopni vidět svět a lidi kolem tak, jak by se mělo.

A spontánní aplaus propuknuvší po projekci v kině, při titulcích, i uvaděčka doslova nutící mnohé z diváků setrvávajících v dumách, vyhánějící je z kina, byly toho – docela nadějným - důkazem.

                  

Text: Richard Koníček

Foto: Bioscop

 

 

Kůň (Kôň)

rodinná komedie Martina Šulíka

premiéra 15. 12. 2022

Žánr: rodinná komedie

Délka: 80 minut

Přístupnost: nevhodný do 12 let

Jazyková verze filmu: původní znění

Země původu: Česká republika, Slovensko

Rok výroby: 2022

Režie: Martin Šulík

Producenti: Rudolf Biermann, Martin Šulík

Scénář: Marek Leščák, Martin Šulík

Kamera: Martin Štrba

Střih: Marek Šulík

Hudba: Solamente naturali

Hrají: Daniel Fischer, Branislav Bystrianský, Dominika Kavaschová, Anna Čonková, Jevgenij Libezňuk, Lotka Leščáková a další