Kryštof Michal a kapela Portless v Lucerna Music Baru aneb energií nově nabitou kapelou jsme zklamáni nebyli!

10.05.2013 17:03

Kryštof Michal a kapela Portless v Lucerna Music Baru aneb energií nově nabitou kapelou jsme zklamáni nebyli!

Byli jsme pozváni na 1. oficiální koncert Kryštofa Michala a kapely Portless  (po jejich odchodu z kapely Support Lesbiens v roce 2012) do Lucerna Music Baru, na středu 24. dubna 2013 od 21.00 hodin. V nové kapele Portless jsme se setkali  opět s našimi oblíbenými hráči  jako jsou René Rypar (kytara), Zbyněk Raušer (bicí) a Jan Daliba (basa). A nádavkem jsme všichni dostali CD se třemi skladbami  (* Hero, * Dream a dream, * New Ride - z neprodejné limitované edice CD). Oficiální CD je ohlášeno na záři 2013.

Motto koncertu: „Přijďme se pobavit, rozhýbat své klouby a poznat novou podobu písní Kryštofa Michala a nové kapely Portless, jejímž hlavním frontmanem je Kryštof Michal!“

 

S klesajícím prodejem klasických fyzických nosičů vzrůstá význam koncertů a prodejů předmětů, tzv. merchandisingu. 

 

Musíme hrát, běhat po pódiu a potit se

Když konečně po předkapele Gate Crasher  na pódium v přeplněném Lucerna Music Baru dorazila  kapela Portless, nejdříve se nám představil  Kryštof Michal, a to zcela lakonicky: „ Jsme Portless!“  a následoval frenetický potlesk  dychtivě čekajících fanoušků a fanynek Kryštofa Michala,  který jsme jen stěží  zastavili…  „Musíme hrát, běhat po pódiu a potit se,“ jistě si myslel usměvavý Kryštof Michal a nelenil a začal se svou kapelou zpívat…dokonce se přiznal, že je rád, že nemusí hrát na hudební nástroj…a to řekl tehdy, když tam došlo k nějaké poruše na hudební aparatuře …že raději zpívá…    a nazpíval jich písní čtrnáct, mezi nimi zazněly i nové… písně i vystoupení se nám líbilo… i nová píseň ve prospěch UNICEFu zazněla…z úst Kryštofa Michala…  

 

 

Michal Kryštof nám rovněž představil hosta, Tomáše Jamníka, člena berlínské filharmonie, který svou akustickou kytarou a cellem decentně doprovodil baladu "Run Away". No, nic moc. My raději Kryštofa Michala!

 

Můžeme říci, že nové popové skladby Portless jsou skvělé a  že nemají chybu. Nechybí jim rytmus, melodie, jsou i romantické … nechyběly svítivé efekty – ani laserové oživení sálu…pozorné posluchačstvo….bylo akorát horko, to bylo všem, a pověsili jsme na ramínko sako Kryštofovo,  ručníky byly k dispozici- zejména Kryštofovi Michalovi…

 

V konci koncertu unavený Michal Kryštof, ale spokojený naší spontánní reakcí, nám několikrát přidával své písně (za neutuchajícího hlomozu nás posluchačů, kteří jsme již nedokázali  postát v klidu).  Nepříjemné bylo chování  některých fanynek, které nepřetržitě lezly na pódium, takže ochranka měla plné ruce práce, nejen jich, anebo když nechutně lezly po sobě…mysleli jsme si: chudák Kryštof zpívá a musí se na ně blahosklonně dívat…co asi jiného? Naštěstí fungovala ochranka… a to několikrát…

 

Ke konci koncertu k nám novinářům ještě přistoupila postarší paní, a šťastně nám oznámila, že ona je matka Kryštofa Michala. Věřili jsme jí to. Snad ano…ale na takové ověřování jsme čas neměli…bylo skoro k půlnoci a my se musíme dostat nějak domů…bezpečně..víme, že?‘ …Václavské náměstí?! Ne! Tam bezpečno není! V Lucerna Music Baru ale s Kryštofem Michalem bezpečně bylo!    A že se těšíme na další jeho koncerty i na připravované CD…!!! A pak že to nepůjde bez Support Lesbiens!?

 

setlist: Starter, New Ride, On My Line, Shake It, Race, English Stereo, Hero, Bet My Soul, Run Away, I Need No Shit, Bubblebrown, In Da Yard, Dream A Dream, Let's Dance

S klesajícím prodejem klasických fyzických nosičů vzrůstá význam koncertů a prodejů předmětů, tzv. merchandisingu. 

 

 

Z historie kapely Portless

  • Kapela vznikla po odchodu z kapely Support Lesbiens v roce 2012. Hlavním frontmanem je Michal Kryštof.   Kapela začala tvořit již hned na počátku roku 2013, hodlá se totiž nadále věnovat především tvorbě nových písní, takže letos na jaře už byla připravena vyrazit s vlastním repertoárem obohaceným o vybrané písně z tvorby předchozí.
  • Nové písně  budou prezentovat postupn+ě…singl je podpořen natočením prvního videoklipu nové kapely PORTLESS
  • Zásadní událostí pak bude nahrávání v Los Angeles (částečně i v NRG studios, kde mimo jiné nahrává třeba kapela Linkin Park), kde se produkce prvních singlů PORTLESS ujme Florian Ammon (Rammstein, Mariah Carrey, U2…)
  • Dalším hudebním počinem bude nahrávání písní pro celovečerní film „Zejtra napořád“ debutujícího režiséra Rudolfa Havlíka (premiéra filmu plánovaná na říjen 2013).

 

  • V neposlední řadě již jedná o zpracování jedné z aktuálně vzniklých skladeb v orchestrální verzi.

 

Kryštof Michal (zpěv)

Kryštofa Michala známe spíše z hudebního světa. V roce 1992 založil skupinu Support Lesbiens a nyní je frontmanem kapely Portless. Málokdo ale ví, že se také věnuje filmu. Zahrál si například ve filmu ´Možnosti´ (1999), který režírovala Tereza Kopáčová. O rok později vznikla známá česká komedie ´Samotáři´ pod taktovkou Davida Ondříčka. Prvním asistentem režie byl Kryštof Michal, který na spolupráci s Davidem Ondříčkem i ostatními rád vzpomíná. V tomto filmu si také zahrál malou roli zpěváka skupiny Fake Dead.

 

René Rypar (kytara)

René Rypar je jedním z nemnoha českých kytaristů, kteří zaujali zástupce zahraničních výrobců hudebních nástrojů natolik, že jsou uváděni v propagačních materiálech firmy jako oficiální firemní hráči. V případě firmy Blackstar se jméno Reného Rypara objevuje hned vedle Guse G. (současného Ozzyho sidemana) u stejného modelu kytarového zesilovače u 200 Series One.

 

Jan Daliba (basskytara)

Baskytarista Jan Daliba působil od roku 2002 v kapele Support Lesbiens a od roku 2004 se stal jejím členem. V 90.tých letech se podilel na vzniku několika hudebních projektů, např. Deep Side, nebo Autsider.

 

 Zbyněk Raušer (bicí)

Na bicí hraje od patnácti let. Prošel celou řadou hudebních formací a různých žánrů. Do roku 2012 - Support Lesbiens, nyní členem kapely PORTLESS. Bicí jsou jeho životní náplní. Mimo to se zajímá o taneční hudbu, mix a produkci.

 

Kdo hraje a zpívá v kapele Portless:

Kryštof Michal (zpěv)

René Rypar (kytara)

Jan Daliba (baskytara)

Zbyněk Raušer (bicí)

 

www.portless.cz

www.musicbar.cz

Další koncert se měl uskutečnit v rámci European Open Air Music Festival v Parku Kampa, Praha na páteční akci dne 10. 5. 2013 na 6. ročníku festivalu ´Evropa na Kampě´. A přitom venku lilo jak z konve…? ale nakonec jsme se všichni (na rozbahněném a mokrém trávníku v Parku Kampa  v neustále deštivém  podvečeru od 19.20 hodin) sympatického blonďáčka  Kryštofa Michala dočkali! S pozdravem "Dobré slunečné odpoledne"  zase kapela Portless spustila svou vskutku nadupanou hodinovou show, déšť nedéšť, a přesto se mnozí posluchači snažili svléknout aspoň svá trička.  A protože  hudba kapely Portless a  zpěv Kryštofa Michala, který do svého projevu dává vše, co v něm momentálně je, oslovuje všechny věkové kategorie, zmítali jsme se brzy  všichni v rytmu sexykapely Portless...i místní počišťovačka se zastavila s koštětem a šťastně usmívala...kapela rozdává totiž optimismus, který tryská  hlavně z frontmana kapely a zpěváka  Kryštofa Michala, nešetřící  ani trochu svou energií ...díky ,  vydrž Kryštofe Michale... potřebujeme tě!!

Lucerna Music Bar

Vodičkova 36

Praha 1

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Portless, internet