Kristýna Boháčová: ´Pozdravy...´ aneb když po krásách naší vlasti se skicářem cestujeme

09.10.2013 14:26

…Srdečné pozdravy z cest, milý návštěvníku. Mám se dobře, počasí přeje a houby rostou.“

 

Galerie Prokopka - Praha

7. 10. –  6. 11. 2013

 

Byli jsme pozváni na vernisáž do galerie Prokopka na Žižkově, kam se rádi vracíme.  Ve výstavním plánu galerie totiž preferujeme práce mladé a střední generace výtvarníků všech oborů od malby, fotografie, plastik až po nová média.  

Již při vstupu do galerie jsme byli osobně přivítáni malířkou Kristýnou Boháčovou, rovněž zářivou jako jsou  zářivé jsou  barvy jejích dvou velkoformátových obrazů, protože autorka preferuje především malbu.  V dřívějších cyklech se zabývala hlavně hmotnou formou obrazu, kterou vytvářela pomocí techniky enkaustiky (malba voskem).  

Hlavním tématem tvorby je v současnosti krajina, oproti studijním létům se její projev odlehčil a prozářil díky prožitkům z cest. Protože však Kristýna Boháčová musela brzy z vernisáže odejít, pozvala nás znovu na ještě opakovanou vernisáž na pátek 8. 11. 2013, protože vernisáž má probíhat podle jejích názorů vždy s autorem.   

 

Novou výstavu Kristýny Boháčové  ´Pozdravy...´  jsme sestavili ze série kreseb, které vznikaly  jako většina jejích prací na cestách a  v níž akcentuje přirozenou nahodilost okamžiku.  Cyklus působí trošku  nesouvisle, protože mapuje drobné události z běžných dní s odpovídající přirozenou nahodilostí. Nejintenzívnější zážitky jsou těsně navázané na konkrétní okamžik i místo a ve své autenticitě jsou neopakovatelné. Jejich jedinečnost také roste úměrně se skutečností, že se o ně může podělit přímou cestou, ale kóduje je výtvarným jazykem. Její výpověď je intimní, zachycuje a předává všechny momenty jako vzpomínku z polospánku, kde  je skutečnost právě taková, jakou si připouští.  Autorka se zúčastnila mnoha společných i samostatných výstav. (kurátorka Markéta Vlčková)

 

Ze životapisu Kristýny Boháčové

  • narozena  1978
  • 1997 – 2002: studium ateliéru malby Doc. Daniela Balabána na Fakultě umění Ostravské Univerzity
  • 2002 – 2005: pokračování  studia   v ateliéru  malby II. Doc. Martina Mainera  na Fakultě výtvarných umění v Brně
  • 2003: studijní pobyt na École des beaux-arts de Rennes - Francie

 

Praha 3 – Žižkov

Prokopova 9

áme otevřeno: pondělí – neděle: 11. 00 – 21.00 hodin

Vstup: volný

 

www.galerieprokopka.cz

www.artmap.cz

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

Pro fajnšmekry:  báseň Richarda Koníčka vznikla na základě inspirace z vernisáže  7. 10. 2013, především  malbou Kristýny Boháčové:

 

Pozdravy…  z krajin

 

Jako když slunce úsměv vrátí

krajině všednem zkroušené,

okamžik štěstí duši sklátí…

Barvami smutky zhášené.

 

Krajina v nitru odražená,

vteřina snová k zalknutí,

pocity cudně obnažená…

Radostí náhlé prolnutí.

 

Pastelky samy obraz tvoří,

o překot všechno vře a hoří…

Zachytit záblesk vroucnosti.

Na plátno zlomek času vkročí,

 jak když tvář slza tiše smočí…

Skanuta náhlou něžností.

 

Kristýna Boháčová na sebe mimo jiné prozradila, že pracuje jako učitelka a že velice ráda a často cestuje. Ne nákladně. Skromně po republice. A že to stačí, protože u nás je krásně a jsme bohatě proměnlivá krajina. Její obrazy jsou odrazy pocitů a zážitků z těch cest. Jedná se o nepatrné, sotva postřehnutelné okamžiky, které ji okouzlí, oslní, osloví a vryjí se nesdělitelně do mysli. To jsou pak její obrazy. Okamžitě si je naskicuje a pak je překresluje na plátna. A to z důvodu, aby zachytila ty prchavé okamžiky, kdy jí bylo dobře, kdy ji zahřálo sluníčko, kdy zahlédla něco krásného.

 

Kristýna Boháčová nás také upozornila, že rámečky k vystaveným obrazům sloužily původně k drážním dokumentům. A tak jsou vlastně také součástí cestovní tématiky výstavy, součástí oněch pozdravů – z cest.  Richard Koníček