Křest publikace: ´ Slovenská nová vlna´/ ´The Slovak New Wave´ aneb 80. léta / The 80s

25.03.2014 08:43

Galerie hlavního města Prahy – Dům fotografie

6. 3. 2014

 

Byli jsme pozváni na křest nové dvousetstránkové publikace ´ Slovenská nová vlna´, kterou jsme vydali sice až v tyto dny, přestože jsme výstavu ´ Slovenská nová vlna´ mohli zhlédnout již od 17. 12. 2013, ale sláva, milovníci fotografií,  jsme se dočkali. Však také se nás sešly při příležitosti prezentace katalogu mraky návštěvníků, známých kurátorů zabývajících se fotografií, a především fotografů, kteří se na této krásné publikaci podíleli svými pracemi. Navzájem si podepisovali katalogy a sdíleli s námi dobrou náladu.  Bohužel jsme za www.www-kulturaok-eu.cz ztratili poznámky, takže jen stručně.


Po delším již netrpělivém očekávání konečně nás s úsměvem přivítala ředitelka JGHMP, Magdaléna Juříková, jež velmi potěšena byla  hojnou účastí a faktem, že konečně má toužený  katalog v ruce.  Poté přivítala vystavující v Domě fotografie slovenské fotografy, kteří kurátorům umožnili přístup do svých archivů i  kurátory  Luciu  L. Fišerovou a Tomáše Pospěcha a další …

Poté nám promítli  video ze zahájení - z vernisáže výstavy, ze dne 16. 12. 2013, která již však skončila 16. 3. 2014. Připravujeme zde novou foto - výstavu, nechme se překvapit…!

Osm autorů, z nichž jeden už nežije

Rudo Prekop, Tono Stano, Vasil Stanko, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga, Peter Župník

+Jano Pavlík

  • Výstavní a publikační projekt českého kurátora a slovenské kurátorky představuje 8 autorů dlouhodobě tvořících v Čechách, nebo s tímto prostředím bezprostředně spjatých: Rudo Prekopa, Vasila Stanka, Tona Stana, Martina Štrbu, Miro Švolíka, Kamila Vargu, Petera Župníka a dnes již nežijícího Jano Pavlíka. Přesto, nebo možná právě proto, že nešlo o organizovanou skupinu s vytyčeným programem, jejich poměrně jednotný vizuální jazyk představoval jeden z prvních projevů fotografické postmoderny u nás. Důsledná inscenace reality, využívání jazyka metafory a imaginace, narativnost obrazů, technologický eklekticismus nebo přehodnocování žánrových hranic charakterizují tato díla stejně jako jejich latentní melancholie, obrazový neklid a naléhavost sdělení, někde maskovaná výrazovou lehkovážností a hravostí.

Takzvaná ´Generace 1960´, tedy generace slovenských studentů pražské FAMU, kteří v polovině 80. let výrazně vstoupili na scénu tehdejší československé fotografie a následně ji, plni síly a tvořivosti, zdárně ´převedli´ do let 90., se do dějin zapsala pod názvem Slovenská nová vlna. Zatímco později bylo toto označení užíváno i v souvislosti s dalšími slovenskými představiteli inscenované fotografie, v pravém slova smyslu se vztahuje jen na generaci slovenských fotografů, kteří se narodili kolem roku 1960 a spojilo je prostředí pražské Katedry fotografie.

 

Titul: ´ Slovenská nová vlna´/ ´The Slovak New Wave´

Autoři : Lucia L. Fišerová a Tomáš Pospěch

Kategorie: publikace,fotografie, výstavní katalogy, umění

Vydavatelství:  KANT

Jazyk:česky a anglicky

Překlad: Derek Paton

Počet stran:200

Vazba:pevná vazba

Datum 1. vydání: 2014

Rozměry: 28 x 24 cm

Doporučená MOC: 950 Kč

 

Nakladatelství KANT vydává umělecké publikace, výtvarné monografie se zvláštním zaměřením na českou fotografii, výstavní katalogy a umělecké pohlednice a plakáty, divadelní literaturu, beletrii a poesii.

 

https://kulturaok-eu.webnode.cz/news/%c2%b4slovenska-nova-vlna-80-leta%c2%b4-aneb-kdyz-slovaci-oziju/

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka