Křest knihy T0P 100 z Peček aneb byli jsme při tom a byli jsme tam rádi

15.02.2024 18:03

 

TOP 100 z Peček

Výpravná publikace

 

 

Za početné účasti místních, představil Miroslav Fořt

v Kulturním domě v Pečkách svou další knihu.

Tentokrát je věnována nejslavnějším rodákům

ze třetího největšího města okresu Kolín  

z Peček.

Podařilo se mu jich do ní umístit celou stovku.  

Proto také nese kniha název TOP 100 z Peček.   

 

„Pan Ziegler je taková naše chodící encyklopedie, moudrost a vědomost co se historie týče. Ten se tedy podílel hlavně na těch dávných rodácích.

Podílela se však i paní učitelka Ladislava Babková či fotograf Jaroslav Železný…

Ten byl takovou spojkou Pečkami a nakladatelstvím.“

JUDr. Miroslav Fořt, autor knihy TOP 100 z Peček

 

  

Skromný autor, hrdý starosta

 

Křtu obdivuhodné knihy, dokazující, že není malých měst, se zúčastnila především hojná pečecká veřejnost. Krásně zrekonstruovaný pečecký Kulturní dům, nabízející rozlehlý sál, byl plný zvědavých občanek a občanů. Nechyběli ani ti, kdo se na vzniku obdivuhodného díla, vypovídajícího o důstojné minulosti města, o jeho významných občanech a hlavně, ohromujícího počtu těch, kteří často nemalou měrou daleko přesáhli hranice města a v nejednom případě i našeho státu. Mezi přítomnými nechyběl samozřejmě ani starosta města Pečky, Milan Paluska, zástupkyně Středočeského kraje paní Mgr. Kateřina Pešatová. vedoucí Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Středočeského kraje, režisér Dan Pánek, z domácích pan Doc. Dr. Václav Ziegler, CSc., Mgr. Vladislava Tomanová, Mgr. Ladislava Babková a další a další.   

Zatímco starosta města ve svém vstupu ocenil především přínos knihy „pro příští generace a snad i badatele v historii Peček“, autor knihy JUDr. Miroslav Fořt, sám rodák z Peček, skromně připomněl:

 „Až takový zájem jsem nečekal, zároveň mě to ale velmi těší. Knížka vznikala tři roky a bylo velmi obtížné vytipovat, koho do ní zařadit, kdo by neměl chybět. Proběhla i anketa mezi lidmi, která nám při tvorbě pomohla.“ A poděkoval i svým spoluautorům, kteří se na knize podíleli.“

 

 

A pak se křtilo

 

Jak to tak bývá, křest oživilo duo místních koncertních umělkyň, po křtu následovala mohutná autogramiáda, protože zásoba knih připravená k okamžitému odkupu na místě, se rychle téměř vyčerpala, a občané kteří si ji tu zakoupili, si ji dávali podepsat od potomků osob do knihy zařazených, od přítomných osobností v knize uvedených a samozřejmě i od autorů. Sousedské setkání trvalo dlouho do večera a nikomu se ani moc nechtělo domů.

 

 

Kde je kniha k mání

 

Především v běžné prodeji, v nakladatelství Kosmas, či přímo na místě, tedy v Pečkách, a to v místní knihovně anebo v prodejně DIGI-FOTO.   

    

Text: Richard Koníček

Foto: internet, Galerie EfEf a https://www.facebook.com/mestopecky

 

 

Více o knize:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/top-100-z-pecek-aneb-zadne-mesto-neni-male-ma-li-velke-rodaky-jen-je-treba-si-to-uvedomovat-a-hrde-si-je-pripomenout/

 

Více o křtu:  

https://www.facebook.com/mestopecky

(scénář a režie Nikola Hamsová)