Křest katalogu Lukáše Jasanského a Martina Poláka / Launch of the catalogue of work by Lukáš Jasanský and Martin Polák/

04.03.2013 15:22

Křest katalogu Lukáše Jasanského a Martina Poláka / Launch of the catalogue of work by Lukáš Jasanský and Martin Polák/

 

 19. 2. 2013

 Tranzitdisplay - Praha

V centru Prahy najdeme nenápadnou  galerii Tranzitdisplay, která nabízí prostor pro umění, a přispívá tak k obohacení a oživení pražské výtvarné scény . V  galerii, můžeme říci spíše v multifunkčním prostoru, protože jeho součástí je i mediotéka, knikupectví a studovna, pořádáme přednášky, projekce a workshopy.  Galerii provozuje občanské sdružení, kde jsme spojily dvě zavedené nezávislé instituce – Tranzit a Display.  A také jsme tedy přijali pozvání na křest katalogu fotografické dvojice Lukáš Jasanský a Martin Polák.  Křtu katalogu předcházelo překrásné čtení Petra Weiga z  knihy Jana Vrby ´Myslivcův rok´ (jaro-léto- podzim- zima).

 

Vivat  fotografům!

I když ke slovu přišly foťáky digitální, nevypadá to, že by fotografie zašla na úbytě. Naopak. Fotíme všichni. Fotíme i to pomíjivé - na mobily, a já nevím, na co ještě…  možná v budoucnu  budeme fotografovat pomocí našich očí…a  přenášet očním kontaktem navzájem mezi sebou - vkládat je do našich duševních schránek…Kdoví?!  Dobrých fotografů není v mém životě nikdy dost. Miluji fotografie. Jsou to dokumenty doby, ve které jsme žili, žijeme a budeme možná i žít.  Již od mala jsem žmoulala fotku mého tehdy mladého a krásného táty, kterého jsem spatřila až v mých 21 letech již jen jako unaveného starce. A přesto jsem ho na nádraží, když mi přišel naproti,  v davu čekajících neznámých tváří  i po těch letech poznala hned. Lidská tvář se mění, ale její výraz a osobitost  nezmění ani zub času. Ale s dobrou fotografií to zvládneme…

 

Proč katalog vydáváme a křtíme?

Proč vydáváme katalog? Při prohlížení jakéhokoliv nového katalogu odhalujeme vzájemné souvislosti  mezi vystavenými předměty, ať už výtvarného, či jiného ražení,  v tomto případě fotografického díla…tandemu Lukáše Jasanského a Martina Poláka. Všechno mít pěkně v kupě není vůbec na škodu!?     Proč křtíme? Lukáše Jasanského a Martina Poláka řadíme k nejuznávanějším současným českým fotografům. Společně vytvářejí rozsáhlé cykly fotografií, které dosud vycházely pouze fragmentárně v menších katalozích. Přehledová publikace, kterou bychom prezentovali celek jejich tvorby, dosud chyběla. Do nové publikace jsme vybrali  1363 fotografií obou autorů.  Katalog  je prvním česko-anglickým titulem, který komplexně pracuje se všemi cykly tohoto fotografického tandemu. Knihu jsme vydali  ve spolupráci se švýcarským vydavatelstvím JRP-Ringier. A máme z ní samozřejmě velkou radost a proto jsme ji také v intimním a zcela přátelském prostředí  galerie Tranzitdisplay s oběma přítomnými  fotografy pokřtili, i když mám pocit, že šampáňo zůstalo neotevřené  a  katalog jsme tak zbytečně nezmáčeli .  

 

Fotografují Lukáš J. a Martin P. jinak než my?!

Oba umělci se vyjadřují konceptuálním druhem fotografie, který je postaven na typologických řadách, paradoxech fotografického zobrazení a performativním charakteru společné tvorby. Vše prostupující ironie a absurdní humor Lukáše Jasanského a Martina Poláka vypovídají nejen o vlastnostech fotografického média, ale i o životě ve východní Evropě posledních dekád.

 

472 stran katalogu….od roku 1986 – 2012…depozitář

Na 472 stranách jsme zpřehlednili fotografické  výsledky několika desítek- leté fotografické spolupráce Lukáše Jasanského a Martina Poláka. Oba žijí v Praze, od roku 1986 vytvořili  spolu 27 fotografických  cyklů, přičemž nejmenší z nich je tvořen dvěma fotografiemi, nejrozsáhlejší obsahuje 10 tisíc snímků.  A máme je tak v kupě včetně jejich raných prací či nedokončených souborů! Jako v depozitáři, ale naštěstí přehledněji a hned k mání k ruce! Studium katalogu se nestává tak jen ilustrací, ale poznávací činností paralelní k dalším naukám.

 

Bereme katalog do ruky, uneseme ho? (1400 gramů) 

No, měla jsem až pocit, že katalog domů nedonesu. Těžkl stále více, čím více jsem se blížila k domovu. No, hurá, je už doma!   Nedočkavě otvírám.  Co? Dveře? Ale ty také, hlavně ten zatraceně těžkej katalog! Podle obsahu začínáme prohlídkou starých aranžovaných cyklů, samozřejmě většinou černobílých, přičemž každý cyklus je opatřen stránkou se záložkou - s nejen technickými  údaji , ale i přehledné informace o pořádané výstavě – kdy – kde- v kterém roce – kolik kusů fotografií  bylo na té které tuzemské i zahraniční  výstavě vystaveno,  kdy si rovněž uvědomíme, kde která výstavní síň zanikla (pražská ÚLUV), případně které publikace – od kterých autorů (jako např. Karel Srp) byly vydány

 

Zde vyjmenujeme jen několik cyklů, abychom si udělali představu o širokém záběru fotografické práce obou umělců:

Staré aranžované …(Old Staged Photography – 1986)

Pragensie

Televize

Kresby

Chlapi

Kvalitní Kampa

Vtipy

Příroda….

Ignác – památkářská fotografie   

Petrohrad

Vesnice

Jan Merta

…Košcioly, košcioly (Churches, Churches -2012)

 

Kdo má vtipy rád

Já ano.A ty mě také nejvíce zaujaly. Smála jsem se, až jsem brečela… A tak od č. 155 - stránky ´Vtipy´ mě zaujala fotografie trilobita a básnický text k foto doplněný vnímavými autory:

 

Když se dítě narodí, brzy se směje.

Stařec před smrtí se taky směje,

ale dobrý vtip vydrží miliony let.

 

Inspirace: život v pravdě. Připouštíme možnost, že život (na fotografii symbolizován otiskem trilobita) lze chápat jako velký kruh. Nelze pochybovat o tom, že když se dítě narodí, brzy se začne smát. Není pravidlem, že stařec před smrtí se bude smát.

 

Na závěr bonus pro pilné čtenáře

  1. Fotografický cyklus: Předvánoční ruch (1983)
  2. Fotografický cyklus.  Hřbitovy (1985)
  3. Fotografický cyklus: Ženské (2002)  (bohužel ne akty, ale jen pouliční výjevy)
  4. Seznam neperiodických publikací- katalogů

 

Co se dočteme v esejích Tomáše Pospiszyla?

Že  Lukáš J. a  Martin P. seznámili na  střední průmyslové škole grafické ve svých 15 letech… jak studovali oba…kdo byli jejich  spolužáci… o nesnadných    fotografických začátcích – že v roce 21993 mají poprvé dovoleno společnou závěrečnou práci – cykly ´Vtipy´ a ´Reportážní  a humanistická fotografie´, kde dokázali dokázat, že fotografie dokáže zachytit všednost…přesto tuto práci neobhájili.. a proč? To už se dočteme sami… doporučuji vřele…

 

Co se dočteme v eseji  Karla Císaře ´Hranice stínu´? Hodnotí jejich práci…

Z úryvku:  „Pravý význam díla Jasanského s Polákem tedy spočívá ve vnitřně propojených zájmech o kritickou analýzu žánrů a dalších diskursivních rámců ´umělecké fotografie´ a odhalení skutečnosti v její bezútěšné podobě.“

 

 

 V průběhu křtu byl katalog k prodeji za mimořádnou cenu 600,-Kč Kč  Při příležitosti vydání knihy tranzit.cz nabízí novou edici dvou limitovaných fotografických multiplů Lukáše Jasanského a Martina Poláka za cenu 5.000,- Kč  zakus. K multiplu získáme katalog zdarma.

 

katalog: Lukáš Jasanský, Martin Polák

česko-anglické vydání

texty:  Karel Císař, Tomáš Pospiszyl

 grafická úprava: Adéla Svobodová

 472 stran, brožovaná obálka

vydal tranzit.cz a JRP-Ringier v edici Umělecké publikace, 2012

ww.jrp-ringier.com

www.artbook.com

kniha vyšla jako 9. svazek knižní řady „tranzit series“ ( středo- a východoevropští umělci) 

hodnocení:  90 %

 

tranzitdisplay

otevírací doba:  út-ne12:00 - 18:00

Dittrichova 9/337, Praha 2 (blízko Karlova či Palackého náměstí)

www.tranzitdisplay.cz

info@tranzitdisplay.cz

www.tranzit.org

hlavní partner: ERSTE Foundation

podpora Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, MČ Praha 2

mediální partner: A2 kulturní čtrnáctideník, Rádio 1

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Internet, tranzitdisplay