Křest 11. knihy Michaely Burdové: Volání sirény - Pomsta aneb když k dokončení naší práce disciplínu potřebujeme!

27.01.2015 16:25

 Praha, 26. ledna 2015 – Palác knih -  Luxor

 

Slavnostní křest knihy ´Volání sirény – Pomsta/nadpřirozená romance´  se uskutečnil 26. ledna 2015 od 16 hodin v Paláci knih Luxor za účasti autorky Michaely Burdové a hosta – scénáristky, spisovatelky a lektorky kurzů tvůrčího psaní paní Markéty Dočekalové.

 

 

Paní Dočekalové jsme se dočkali! Chce to výdrž!

Celou akci uváděla jako vždy empatická Hanka Koutná. Jakmile dorazila  paní Markéta Dočekalová (na foto vlevo v červeném), jež se představila jako kmotřička nové knihy Michaely Burdové, utekla nám s ní hodinka, jako když bičem mrská. Vzhledem ke své praxi a celoživotním zkušenostem dokázala totiž vyprávět o údělu spisovatelů či o jejich talentech tak poutavě, že jsme do konce akce ani nedutali. 

Jak poznáme talent? I podle e-mailu!

Pan í Dočekalová pozná prý autorův talent i podle e-mailu, tj. jak dokážeme jít do nadsázky, jak se dokážeme vyrovnat se slovy, jak s nimi pracujeme.

 Naše milá paní Markéta  Dočekalová jako zajímavost ještě dodala, že podíl talentu u spisovatelů činí jen  3 – 5 % , zbytek že je záležitostí spisovatelovy  píle, odhodlání, pracovitosti, štěstí,  dodržování disciplíny…tj. abychom knihu vůbec dopsali,  i když se tenhle problém dotýká jakékoliv lidské činnosti, že?!

 

Ještě se nám svěřila se svými zkušenostmi z kurzů tvořivého psaní, které vede, že se setkává například s žádostmi, stížnostmi a dotazy jejích žáků, že mají pocit, že jsou průměrní, že byli odmítnuti v mnoha redakcích a vydavatelství, zda mají vůbec ještě pokračovat, když mají pocit, že jsou průměrní , a nikdo o ně nestojí. Na to jim paní  Dočekalová vlídně odpovídá:

 

 „Jestliže vás psaní baví, tak to dělejte dál. Chce to vytrvalost. Můžeme si  v dnešní době už vydat každý z nás . Třeba mít  jenom desítky výtisků a rozdávat ji  svým známým“, a jako zajímavost dodala,  že například Harry Potter od J. K. Rowlingové byl odmítnut 38 x (bez záruky), a jaký je to dnes světový bestseller, že?!

 

 

Když i spisovatel by měl zrát jako víno

Paní Dočekalová rozvinula úvahu, o tom že, spisovatel, jakmile dopíše knihu, ocitá se v tvůrčí  depresi. Vysvětlila, že se jedná o tzv. syndrom deprese ( 60 % autorů pociťuje po vydání své knihy prázdnotu). Proto jako lék na ni doporučuje okamžitě začít psát další knihu,  protože ji autor určitě příště udělá lepší a nebude si tak muset vyčítat, co měl v té předešlé, když už  je vytištěna,  udělat, co se mu povedlo či nepovedlo. Nebude tak přemítat zbytečně.

 

Na světě není vůbec nic nemožného

Pokud jde o knižní trh v různých zemích, tak paní Dočekalová zdůraznila, že je tu podstatný rozdíl. V Čechách můžeme počítat s maximálním počtem 10 milionu čtenářů, naproti například v Americe je trh nesrovnatelně větší… A tak je tam i větší možnost a zájem investorů třeba zfilmovat zajímavou sci-fi knihu, zejména je-li v současné době žánr sci- fi na špici poptávky.

 

Když promluvila autorka Michaela Burdová

Jak prozradila, po prvním dílu Volání sirény – Prokletí se ve druhém díle Volání sirény – Pomsta vrátila opět k tomuto tématu.  A o co jde v této knižní novince, že to prozrazovat nemůže, že je to  tajemství, a tak jej nebudeme na www.kwww-ulturaok- eu.cz  také prozrazovat, ať si jako  čtenáři uděláme obrázek všichni sami!  

 

 

 

 

Teprve 25letá spisovatelka nám ale také nechtěla samozřejmě říci ani to, co ve své fantazii chystá dalšího. Prozradila jen, že pokud jde o psaní, má zatím neustále chuť psát, svůj přetlak, že ventiluje podle potřeby a že pociťuje radost, když píše. Aby to mělo vůbec smysl. A že má moc ráda zvířátka…..


A ještě pár vět z oficiálního textu distributora

 

Vydržela pravá láska staletí a překonala nenávist, nebo se změnila v touhu po pomstě?

 

Právě vychází titul s názvem Volání sirény - Pomsta, který uzavírá již 4. fantasy sérii od Michaely Burdové. Mladá talentovaná autorka knih pro děti a mládež, která loni na podzim oslavila 25. narozeniny, má na svém ´kontě´ již 11 knih.

Michaela Burdová v současnosti patří mezi vyhledávané autory fantasy knih pro děti a mládež. Velkou inspirací jsou pro ni tvorba J. R. Tolkiena a dračí sága Christophera Paoliniho. V jejích příbězích nechybí originální postavy, místa, temnost a magie. 4.  série Volání sirény se uzavřela  titulem Pomsta, který vychází nakladatelství Fragment

Michaela Burdová dokazuje, že ji inspirace neopouští. Každá její série je originální a zcela se odlišuje od předchozí. V její tvorbě je patrné také ´dospívání´ knih, což znamená viditelný přesun od kouzelných až pohádkových příběhů s jednorožci až po temného Syna pekel nebo Volání sirény. Jak sama Michaela řekla:  „Náměty se mění, ale jedno zůstává – vždycky se nejvíc těším na to, až budu svou novou knihu poprvé držet v ruce“.

Novinka s názvem Pomsta uzavírá již její 4. sérii. Příběh o mýtické postavě, jejíž život je pevně spjatý s mořem, se ve druhém a zároveň závěrečném dílu rozvíjí skokem do současnosti. Milostná linie příběhu se přenáší a dívka z našeho světa se snaží odkrýt dávno ukrytá tajemství.

Noel se nedokáže smířit se smrtí svého přítele. Je přesvědčená, že za ní stojí nadpřirozené síly. Každé léto se totiž ve městě ztrácejí a záhadně umírají muži. Její teorii o Siréně, která má všechno na svědomí, nikdo nevěří. Až na záhadného Derrena, který se nedávno přistěhoval a kterému Noel očividně není lhostejná. Co když ale Derren něco skrývá?

Dívka se začne zaplétat do příběhu staleté zrady a nenávisti a brzy zjišťuje, že jí jde o život. Vše se ještě zkomplikuje, když poznává strýcovu přítelkyni Larissu – skutečnou Sirénu.

 

 

Z díla Michaely Burdové

  1.  knihu z edice Poselství jednorožců uvedla ve svých 19 letech a od té doby přesáhly prodeje jejích knih 35 000 výtisků!
  2. 4.  série Volání sirény se uzavřela  titulem Pomsta, který vychází  v nakladatelství Fragment, s. r. o. , který také ilustrovala
  3. autorka  má zájem, aby její knihy vycházely i v angličtině

www.michaelaburdova.com

 

Vydavatelství: Nakladatelství Fragment, s.r.o.

Titul: Volání sirény - Pomsta

Ilustrace na obálku: Petr Vyoral

Odpovědná redaktorka: Helena Klečková

Rozměry v mm:               115x183

Počet stran:  368

Provedení:  brožovaná

Rok vydání: 2015

Číslo vydání: 1

Věk: Young adults/Pro děti mládež  (určeno tzv. ´mladým dospělým´  od 13 – 21 let)

Žánr: sci- fi

Běžná cena: 249 Kč

Hodnocení:  75 %

 

Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 a specializuje se na kvalitní českou i překladovou literaturu pro děti a mládež. Od roku 2014 je členem skupiny Albatros Media a. s. Za dobu své existence vydalo více než 2650 publikací, mezi nimiž najdete leporela, zpěvníky, beletrii, učebnice i populárně-naučnou literaturu. Vydává bestselerové série Hunger Games, Letopisy Narnie, Upíří deníky i zpěvníky Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

Albatros Media a. s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

 

Hodnocení: 75 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková