Králík není tygr aneb méně náročný mazlíček než psíček (The rabbit)

08.08.2013 15:24


Koupit si domů králíka jako domácího mazlíčka není jen tak.   Pořizovací cena samotného zvířátka není malá a ještě k tomu potřebujeme klec, krmítko a chuť se o něj starat.  Bydlíme-li v malém bytě, nechceme mít psa a chodit s ním na procházky, pak je pro nás ideální králík.


Před nákupem však toto rozhodnutí dobře zvažme, zda máme na něj dost místa a času, máme-li jej o prázdninách nebo o dovolené komu svěřit. Máme-li děti, pak je králík vhodnější pro ty větší.  Pro roli domácího mazlíčka je nejlepší malý králík zakrslý a střední velikosti. Nejlepší věk pro jeho koupi je mezi  7a 10 týdny jeho stáří. Nevybírejme si angorské plemeno, pokud nehodláme denně králíka kartáčovat a česat.
 

Hladíme, hladíme, hladíme
Králík je milé, dobromyslné zvíře a při dobrém zacházení hodně zkrotne. Je ale plaché, a proto se s nimi musíme zacházet jemně. Zvedejme ho oběma rukama. Položme si ho na jednu paži a uklidněme ho tím, že ho jemně držíme za kůži vzadu na krku nebo u kořene uší. Králíček se ale může držeti tak, že spočívá hlavičkou na vašem rameni. Nikdy nezvedejme králíka za uši nebo za kůži vzadu na krku. Když ho pokládáme zpět, položme ho nejprve na zadní nohy, aby nás nepoškrábal nebo nekopnul.
 

Co potřebujeme
Králík potřebuje velkou klec (aspoň 90 x 45 x 45 cm pro jednoho, a větší je ještě lepší), která musí být pravidelně čištěna. K základnímu vybavení patří krmítko a napájecí láhev. Na dno klece dejte hobliny, které ale nesmí být chemicky ošetřeny. Klec by neměla být umístěna v průvanu či vystavena přímým slunečním paprskům. Králík potřebuje společnost jiných králíků, ale když se mu budete věnovat dostatečně, pak nezáleží na tom, zda to bude sameček nebo samička. Budou-li dva a více, pak nelze chovat společně dva samečky, prali by se, zato dvě samičky se snesou dobře. Sameček a samička se budou spolu pářit a budou mít mladé. Samička je ale enormně a kdykoli plodná (7 x krát do roka po osmi i více mláďatech!). Proto je raději nenechávejme pohromadě. Králíci se krmí dvakrát denně a občas se musí nechat proběhnout na zahradě, nejlépe na vodítku, aby neutekli. Dbejme však přitom, aby v trávě nebyla rosa.

 

Čím krmíme?
Vhodná je strava různorodá jako jsou ovesné vločky, pšenice, velmi výživné granule pro králíky, listová i kořenová (mrkev) zelenina, jablka a především seno, které je cenným zdrojem vlákniny, nutné pro správnou funkci střev. Pokud jde o plané rostliny, pak jsou vhodné listy pampelišky, pastuší tobolka, řebříček a kopřivy. Jetel je vhodný pouze v malém množství. Zakrslým králíkům dávejme jen omezené množství čerstvé zeleniny po celou dobu chovu, králíkům mladším než 12 měsíců nedávejme čerstvou zelenou zeleninu vůbec. Výjimkou jsou listy a košťál květáku. Držák na seno je  uchrání před zašpiněním a podupáním. Může být z drátu, ale nesmí na něm být ostré konce, o které by se mohl králík poranit. Misky na krmení volíme kameninové, protože se nemohou snadno převrhnout. Proti přerůstání chrupu je nutná větvička tvrdého dřeva, nejlépe z ovocných stromů nebo malý špalíček. Dáme-li na místo, kde králík se vyprazdňuje, podnos a trochu hoblin, zvykne si na to a klec bude čistší. Nikdy však nedávejme do klece věci z umělé hmoty, kterou by králík ohryzal a nestrávil.

 

Zdravotní péče
Především, nikdy králíka nekoupejme. Udržuje se v čistotě sám a můžeme jej pouze jemně okartáčovat. Králík bude zdravý, budeme-li ho právně krmit, stále mu  dávat dostatek sena a pitné vody, když budeme udržovat jeho klec čistou a suchou, nenecháme ho nikdy promočit,  nedopustíme, aby mu byla příliš zima nebo příliš horko, a zajistíte, aby měl dostatek pohybu a společnost. Králík,  má-li průjem a nepřijímá potravu, musí okamžitě k veterináři. Může to být buď kokcidioza, případně následek  nadbytku zelených listů (počkat do 24 hodin). Přerostou-li  králíkovi zuby proto, že králík nemá možnost dostatečně hryzat, musíme s ním také ihned k veterináři. V případě, že  zjistíme  výskyt parazitů jako jsou blechy, klíšťata a roztoči, musíme se  poradit  s veterinářem. Rýma není u králíka maličkost a může vést k zápalu plic. Proto i při rýmě doporučujeme okamžitou konzultaci s veterinářem. V každém případě se vyplatí vzít králíka jednou za rok na prohlídku. Veterinář se mu podívá i na drápky. Nezkoušejme  je ale stříhat sami. Pokud vidíme, že králík žere vlastní  výkaly, nelekejme se, je to normální. Králík musí trávit  jídlo nadvakrát. Jednou ročně nechme králíka očkovat proti  myxomatóze a králičímu moru. Tyto nemoci by mohly ohrozit jeho život. Když je vše o. k.,  dožívá se králík 6 až 8 let.

Ing. Olga Koníčková
Foto: internet