Krajiny Logistiky aneb co vzniká uprostřed ničeho…či člověk se stává nosičem chytré technologie…

13.02.2019 13:24

Galerie VI PER - Praha

13. 2. - 6. 4. 2019

 

 

 

 

 

 

Galerie VI PER nás pozvala na zahájení výstavy Krajiny Logistiky, která si vzala na  paškál  nepříliš vnímané téma logistických center.  Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme nebyli zklamáni, neboť architektura logistických center skýtá vždy mnoho možností k bádání a poznávání. Instalace v Galerii VI PER zde bývají velmi zajímavé, a kurátorský tým ve složení Kateřina Frejlachová, Miroslav Pazdera, Tadeáš Říha a Martin Špičák také odvedl vskutku precizní práci ve formě detailního rozboru daného tématu. A my dodáváme, že obří logistické sklady, které se rozrůstají na orné půdě, nízkopodlažní krabice, to je vše, co krajinu vůbec nezdobí…

 

„Logistické parky nemají architektonizovanou fasádu

 ani fotogenické interiéry

jako kancelářské nebo obytné developerské projekty,

 protože investoři nebudou haly obývat ani v nich pracovat.“

 

 

Nejjednodušší možná architektura podpírá a obaluje složitý komplex triviálních procesů logistiky. Za poslední 3 roky se celková plocha skladů u nás zdvojnásobila. Kombinace levné práce, centrální polohy a rozmachu on-line nakupování tu připravila ideální podmínky pro současný explozivní růst logistických parků. V poměru k HDP jich máme už téměř 2krát více než v Polsku a 3krát více než v Maďarsku a na Slovensku.

 

 

Říkáme-li ale, že rostou sklady, neznamená to ještě, že s nimi rostou i města. Často záleží spíše na vzdálenosti k hranicím než k nejisté kupní síle nejbližšího českého města. Pro řadu mezinárodních skladů podél dálnic a hlavních tahů nehraje příliš velkou roli, jestli jsou u Plzně, Prahy nebo Ostravy. Bývají stavěny v odloučených ´ostrovních´ lokalitách, bez přístupu k pravidelné veřejné dopravě a službám. V takových místech pak pracují, ale často i žijí, tisíce lidí z celé republiky, z Rumunska, Ukrajiny a dalších zemí. Uprostřed ničeho. U dálnice, ale často bez auta. Krajiny skladů, které vídáme míhat se za okny vozidel, mají své obyvatele.

 

Krajina je médium: umělecké zobrazení, i jeho skutečný předobraz. Objekt a zároveň i nástroj pozorování. Rámec a to, co je v rámci ohraničeno. Nástroj naturalizování politicko-ekonomické situace doby.

 

Expozice nahlíží na téma logistiky pohledem krajin vně a uvnitř skladových areálů o stovkách tisíc metrů čtverečních. Jak se prezentují, co skrývají, čeho jsou součástí a jaký vliv mají na své okolí? Vzniká nová vrstva, drtivě přesahující starý svět, do něhož se musí vejít a který mění. Výstava Krajiny Logistiky tuto novou vrstvu zkoumá dřív, než společně s ´přírodními´ alejemi stromů, které ji lemují, vroste se samozřejmostí do našeho podvědomí. Popisuje ji šesti Krajinami, exponáty posouvajícími hranice tohoto klasického žánru, který tak příhodně zobrazuje to, co už je samo jistým druhem zobrazení.  (tisková zpráva)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V expozici

kromě centrálního modelu mapy Evropy s vlaječkami měst,

kde se plocha logistických skladů zobrazuje relativní výškou značky,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

se promítá video se záznamy rozhovorů pracovníků skladů a starousedlíků

(David Přílučík).

 

Dále se můžeme na plakátcích v české a anglické mutaci  (Lidská práce, Panel, Sousedé, Krajina se skladem, Sborník) dočíst o jednotlivých aspektech logistiky. Ve vitríně uložené předměty (ring scanner jako prsten, chytrá sluchátka, badget, pásek a pouzdro na cigarety), nám představují, bez čeho se pracovníci neobejdou, protože práce ve skladu je náročná, kdy nesčetněkrát za den se opakují stále stejné pohyby.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátorský tým: Kateřina Frejlachová, Miroslav Pazdera, Tadeáš Říha, Martin Špičák

 

180 00 Praha 8 - Karlín

Vítkova 2

Máme otevřeno:

stř - pá: 13.00 - 19.00 hodin

so:  14.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.vipergallery.org