Krajina v díle současných členů S. V. U. Mánes aneb proč krajiny jsou a budou vždy v oblibě nás všech?!

07.08.2015 13:29

Galerie Diamant – Praha

5. - 30. 8. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy v galerii Diamant (Spolek výtvarných umělců Mánes) jsme zhlédli na téma krajina díla současných členů S. V. U. Mánes.  Vystavili jsme vybraná díla malířů, sochařů, sklářů a architektů sdružených ve SVU Mánes (Jaroslav E. Dvořák, Ivan Exner…). Výstavu zahájil její kurátor Jiří T. Kotalík.

 

 

Krajinomalba patřila a patří celosvětově k divácky a k návštěvnicky nejpřitažlivějším výtvarným okruhům. Krajiny jako všeobecně srozumitelné a emočně sdílné obrazy evokují jednoznačně pozitivní pocity jako domov, rodina, svoboda, vlast, harmonie.

 

"Krajina: zdá se nám,  že je to bytost , která trpí tím, jsme-li k ní necitliví. Je živá proto, že je výsledkem práce mnohých generací našich předků. Je ´otevřenou knihou´ naší práce, dříve tak lopotné, leč poctivé a dobré. "

.Jiná situace nastává, ozáří-li před bouří krajinu slunce mezerou mezi mračny, když ji rudě  zaplaví před svým zhasnutím. Jiná je krajina pod sněhem, v jarní zeleni, v podzimní žluti. V těchto situacích ji více chápeme jako přírodu, protože také více vnímáme její živly a stavy. Také my si uvědomujeme, že jsme součástí přírody  a tento pocit vnímáme. Jsme schopni vžít se do různých stavů přírody a prožívat je s ní, jak zvláště dobře ukazuje krajinomalba.

Přitom si uvědomujemem, že toto prožitkové bohatství je možné jen proto, že se stále více osvobozujeme z područí přírody. Náš vztah k ní, pravě tak jako ke krajině, je výsledkem tisíciletého vývoje. Člověk, který v přírodě pracoval celý den za nejtěžších podmínek, stěží byl schopen její stavy esteticky prožívat. Sedřený sedlák těžko uvítá ranní rozbřesk. Znamená pro něj pouze další těžký den...

(Zdroj: Dušan Šindelář: Krása v nás a kolem nás)

 

Nejvíce nás zaujaly obrazy Ivana Exnera, rovněž i Xénie Hoffmeisterové.  Můžeme se těšit na  výstavu Má vlast – pocta české krajinomalbě, která se bude na podzim 2015 konat v Jízdárně Pražského hradu.

 

 

Máme otevřeno denně  kromě pondělí: 12.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

www.svumanes.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, www.kulturanahrade.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková