Koupeme se na zahradě aneb vodu nemusíme mít jen modrou?! (swimming pool in the garden)

26.06.2013 10:24

Koupeme se na zahradě aneb  vodu nemusíme mít jen modrou?! (swimming pool in the garden)

 

Význam vody spočívá i v uspokojování stoupajících našich potřeb aktivní relaxace. Bazén je především investicí do zdraví. A máme-li jen možnost, neměli bychom váhat.

 

Pořizujeme-li si ale bazén stabilní, který bude umístěný na zahradě, nejedná se v žádném případě o malou investici. Takže si takovou investici předem pořádně rozmyslíme. A hlavně - předem se také poradíme nejlépe rovnou s několika odborníky…

 

Mít bazén... a vodu!

Bazén už jednoznačně patří ke standardu bydlení a tvoří nedílnou součást moderního domu. Musíme se zamyslet nad tím, zda nám postačí k naplnění a doplňování bazénu zdroj vody, který máme k dispozici. Posuzujeme-li potřebu vody pro bazén, pak musíme spočítat nejen objem vody pro jeho vlastní napouštění, ale uvážíme také četnost takového napouštění, a samozřejmě zjistíme i frekvenci a míru doplňování úbytku vody, které se děje v pořadí podle množství ztrát od vypařování, přes odnos až ke ztrátám při dalších úkonech jako je kupříkladu filtrace. Možná se nám to bude zdát na první pohled malicherné, ale takovéto druhotné ztráty představují 2 - 5 procent objemu denně!

 

Kam s ním?

Vybíráme si z bazénů obdélníkových, oválných nebo kruhových tvarů či bazény nepravidelných tvarů. V současné době nám bazén dodají spíš "na klíč", a je to pro nás rozumné. Odborníci totiž vědí, co a proč činí a jsou také schopni nám poradit si se všemi úskalími, která před nás klade urbanistika, inženýrské sítě a hlavně příroda. Bazén bychom měli situovat na osluněné místo a vůbec nejlepší je, když počítáme s jeho zřízením v projektu domu a jeho okolí.

 

Jaký zvolíme tvar?

Preferujeme bazén pravidelných tvarů, zejména máme-li prostornější zahradu. Nepravidelný tvar sice vypadá nejpřirozeněji, ale bude pro nás realizačně nejsložitější. Bazén obecně, umisťujeme především tam, kde máme členitý terén, volné malé plochy, které jsou tvarově nepravidelné. Můžeme mít bazén úplně zapuštěný do země (okraj bazénu je v úrovni země), či zapuštěný jen zčásti. V zásadě bychom měli vědět, že koruna nádrže by neměla být z estetických důvodů výše než 50 cm nad okolní terén. Materiál by měl navazovat na stavební prvky v okolí. Členitější terén a větší spád pozemku vyžaduje založení polozapuštěného bazénu (nestéká do něj povrchová voda, neznečišťuje se tolik navátým a spadaným listím). Zapuštěné bazény zase uplatníme v rovinném terénu.

 

Jaký zvolíme rozměr?

Při výběru rozměru bazénu si musíme uvědomit, že čím je větší a prostornější bazén, tím také bude dražší. Rozměr bazénu zvolíme podle velikosti prostoru v zahradě a podle toho, jak ho míníme využívat. Na osvěžení nám postačí menší, na aktivnější či rekreační plavání si pořídíme bazén větší. Nejrozumnější se nám bude jevit bazén, přesahující minimální hranici šesti metrů, ideální pro naše plavání je délka 8 - 12,5 m. Nejvhodnější hloubka bazénu činí 1,3 až 2,2 metry. Další otázku si můžeme položit, zda si bazén necháme zastřešit či nikoli. Závisí to na našich finančních možnostech. V každém případě vytápění nezastřešeného bazénu nás přijde dráž než u zastřešeného bazénu. Jenže, ona ani ta střecha není zadarmo...

 

Nezapomeňme na filtraci vody!

Nečistoty ale nejsou jen řasy a proto musíme filtrovat. Škála filtrů je pestrá. Zatímco filtry křemelinové zaručují vysokou kvalitu vody po filtraci, řešení s hvězdicově složenou filtrační blánou, zase umožňuje po zanesení blánu i několikrát vyjmout, rozložit a očistit. Filtrační agregáty (čerpadla s tlakovými filtry) nalezneme ve specializovaných obchodech v bohatém výběru. A nakonec chlór (chloran sodný). Uplatňuje se stále a chlórové tablety nebo dražší stříbrné preparáty si můžeme nakoupit bez obav. Chceme-li mít navíc dokonalý přehled o kvalitě vody, pořídíme si zařízení na testování jakosti vody, které provádí vyhodnocení zkoušek na pH a volný chlór.

 

Jak uděláme barevnou vodu?

Barvu vody zvýrazníme i vnitřním zbarvením stěn a dna. Obložení bazénu modrozelenými nebo modrými obkladačkami nám zaručuje vodu příjemně zbarvenou. Ale chceme-li vodu obarvit, musíme dbát, aby byla nejprve naprosto čistá a bezbarvá, stejně jako musí být čistý i povrch bazénu. Přátelé chemie jistě nepohrdnou dodávanými odbarvovači. K sání čerpadla se za tím účelem připojují různé nástavce podobné vysavači odsávající kal ze dna bazénu, čistící hladinu, stěny a samozřejmě spáry.

 

Jak upravíme okolí bazénu?

Měli bychom je obklopit kvalitním trávníkem a poměrně hustou clonou vyšší zeleně. Snižujeme tím prašnost prostředí a znečištění vody v bazénu. Keře a stromy jsou vhodné až ve větším odstupu, protože tou největší dekorací je pro bazén udržovaný, hustý nízký trávník. Dřeviny bychom měli volit s ohledem na vlhkost prostředí a s ohledem na dané půdní možnosti. Máme-li menší děti, můžeme k jejich radosti jim pořídit i bazénovou skluzavku.

 

Richard Koníček

Foto: internet