Koupelnové vany aneb není malých koupelen

13.04.2013 09:55

Koupelnové vany aneb není malých koupelen

Kde jsou ty doby, kdy koupel byla nutným zlem a kde jsou ty doby, kdy k ní stačily obyčejné necky. Dnešní koupel ošetří, uvolní, je rozkoší i radostí. A uznejte sami, že jen ve správné vaně je to ten pravý zážitek...

 

Koupelny jsou dnes trvalou částí bytové kultury. Funkce očistná už dávno není to nejdůležitější. Praktický užitek, disponibilní čtvereční metry a velikost peněžního měšce tvoří rámec. Forma je podřízena optickému vjemu. Ne náhodou se od 80. let lidé zajímají o krásný design. Exklusivní tvary odpoutávají od všedností dne. A to, ať jde o plnicí pero, opékač topinek či zubní kartáček. Moderní člověk se rád obklopuje krásnými věcmi. A koupelnové vany rozhodně netvoří výjimku.

 

Není malých koupelen...

Zatímco člověk sní o velkolepých, komfortně zařízených koupelnách, platí v životní realitě opak. Většina současných koupelen má rozměr menší než 8 metrů čtverečních. Jistá německá společnost pro sanitární zařízení zpracovala studii, z níž vyplývá, že průměrná velikost německých koupelen (i s WC) je 6,7 metrů čtverečních! Pouze 14 % koupelen je větších než 10 metrů čtverečních, a naopak 39 % koupelen je stěsnáno do plochy menší než 6 metrů čtverečních. Co by teprve říkali našim panelákovým cca 4 metrům čtverečních a o sprchových koutech garsonek tu ani nemluvím... Jak je vidět, přání a skutečnost se dost podstatně liší. Tu i tam. Ale co naplat. Žít se musí i s malou koupelničkou. Běžná vana má velikost 170/75 centimetrů. Ale kdo řekl, že tím to končí? Jsou i jiné formy van a velikostí.

 

I ten nejmenší výklenek může být osazen

 I sedací vana je ...vana. Kolik jen bývá rohů místností nevyužito! Pro krásně tvarované rohové vany se přímo nabízí... A co místa ušetří kombinace sprchy s vanou, už bylo naznačeno. Ale pokud je sprchový kout přídavkem vany a pokud je navíc opticky pěkný, zvítězila praktičnost, a ta má také něco do sebe. Za vším hledej člověka (a ve vaně jeho tělo...)

 

Design není všechno

Při vší úctě k designu se doporučuje vzít v úvahu dvě následující praktické rady při rozhodování o volbě vany.

1. Vyberete-li si vanu s tvarem přizpůsobeným lidskému tělu, plynou z toho pro vás energetické úspory. Takováto vana totiž vyžaduje méně vody než vana velkoryse tvarovaná.

2. Je vhodné pamatovat i na to, že vana může být používána lidmi, kteří jsou ve svém pohybu omezeni. Pak jsou na místě opěradla a držadla, poněkud vyvýšená sedací zóna a podpěrka na nohy.

 

Která vana je zdravější?

Tradiční vany jsou z emailovaného kovu. Ale již řadu let jsou na trhu i vany acrylové. V mnoha barvách a tvarech. Tak jak je to? Acryl má přednost, že je libovolně formovatelný. Nejbláznivější tvary návrhářů se dají uskutečnit. Proto acryl zpětně vyzařuje teplo. Acrylové vany jsou teplejší. Je to vana vhodná i pro málo odhlučněné domy. Je minimálně hlučná. Dokonce působí zvukotěsně. Acrylové vany jsou probarveny. Což umožňuje poškozená vrchní místa pomocí brusného papíru nebo pasty hravě opravit. A ještě něco: Zeptejte se při nákupu acrylové vany po její síle a nosnosti (zatížitelnosti). Na mnoha obalech výrobků nejsou tyto údaje uvedeny. A po ódě na acryl óda na email. Emailová vana nedosloužila. S valchou minulých dob už má sice pramálo společného, ale pořád je z plechu. I emailová vana je v mnoha barvách a tvarech, a kdo je alergický na plochy z "umělotiny", ten ocení právě starý dobrý email. (Dnes se ovšem jedná o silikátové sklo). Email bezpečně chrání proti agresivním vlivům. Je odolný korozi - pevný a stálobarevný. Emailované vrchní plochy vykazují také možnost údržby. A ochrana před hlukem? I u emailové vany se dá zvládnout. Stačí vložit styropor. A teď si člověče vyber, že?

 

Ve víru vírů...

Kdo má možnost hlouběji zalovit v peněžence, může si vylepšit svou luxusní koupelnu vířivou koupelí. Je jich spousta. V různých velikostech a formátech. Mnohé nevyžadují dokonce ani víc místa než normální vana. Bublající podvodní masáž není jen příjemná a uvolňující, ale může také působit terapeuticky na krevní tlak, krevní oběh a svaly a...a tak dále. Existují dva různé systémy, lišící se svými účinky masáží:

 

- při jednom z nich, systému WHIRLPOOL, tlačí po stranách podvodní masážní trysky pomocí čerpadla vodu do vany. Síla a směr vodního proudu je individuálně nastavitelná. Masážní účinek takového systému je mocný a přesný.

 

- při druhém systému zvaném AIRPOOL je mnoho malých trysek na dně vany. Voda je horkým vzduchem rozprašována a celé tělo masírují perličky vody.

A teď si vyber, člověče...Ale ne. Tady je to snazší. Pro nerozhodné existuje i kombinace obou systémů. Ovšem v té peněžence se loví ještě hloub...

 

Richard Koníček

Foto: Internet