Kosmisk kastrering / Cosmic Castration / Vesmírná kastrace aneb o současné umělecké scéně ve Švédsku…

26.07.2019 13:37

Galerie NTK - Praha

24. 7. -  18. 8. 2019 

 

 

Na vernisáži nové výstavy, výstavy Vesmírná kastrace, jsme po zhlédnutí (punkové) výstavy získali základní přehled o současné umělecké scéně ve Švédsku.

 

 

 

 

Vesmírná kastrace’ ‚KK’ je umělecký projekt, který funguje jako volná organizace umělců se šestiletou historií. Zúčastnění umělci patří k různým generacím aktivní umělecké scény Švédska. Jsou mezi nimi současní studenti, profesionální umělci a umělci s kariérou mnoha desetiletí. KK pracuje s otázkami, které se týkají našeho racionálního společenského řádu a jeho high-tech manifestací - vytváří vlastní pravidla pro své společné aktivity. KK se prezentovalo mnohokrát (např. KK2 v Malmö 2013, KK4 v Solna 2015, KK6 v Kummelholmen 2017). Čísla, místa, data nejsou podstatné. Takový je koncept KK.


 

 

 

 

 

 

 

 

Mikael Goralski (*1962 Solna Stockholm, bez státní příslušnosti do r. 1964) je zakladatelem tohoto projektu. Pracuje s různými médii - instalací, performance, sochou, objektem, zvukem a kurátoruje výstavy. V jeho tvorbě není jasná hranice mezi uměleckou tvorbou a kurátorováním výstav.

 

 

 

 

 

 

 

 

Osobně se představuje jako sběratel, který archivuje materiály, nástroje, věci, odpad, zvuk.. během tak 30 letého období. Jeho sólo výstava v Galerii NTK je jednou částí celého výstavního projektu. Jeho základem se stala jeho ateliérová rezidence v IASPIS ve Sthlmu. Zde jeho ateliér byl vybaven jako kancelář soukromého detektiva Taxi Ove, který vyšetřuje vraždu Olafa Palme v roce 1986.

 

Jinak můžeme vnímat tuto výstavu jako punkový projekt

-

infikovaný strachem

zneužíváním

 

alkoholismem


a pravděpodobně také cynismem. (lx)

 

 

Vystavující umělci

Zoltan Von Boer, Gunnel Boman, Erika Canohn, Christer Chytraeus, Paulina Drakenstedt, Frederik Egesborg, Henrik Ekesiöö, Leif Elggren, Joakim Forsgren, Mark Frygell, Mikael Goralski, Thomas Hansson, Cora Hillebrand, Ida Ida Ida, Sandra Isacsson, Susanna Jablonski, Maria Johansson, Maria Johansson, Kanslibyrån, Eric Magassa, Fatima Moallim, Tova Mozard, Malin Norberg, Astrid Kajsa Nylander, Viktor Rosdahl, Marja Leena Sillanpää, Per Stenborg, Isak Sundström, Linus Nordensson Spångberg, Caroline Wallen, Daniel Wiklund

 

Kurátoři: Henrik Ekesiöö, Joakim Forsgren, Mikael Goralski, Lexa Peroutka

 

160 00 Praha - Dejvice

Technická 6

Máme otevřeno:  po - pá:  10.00 - 18.00 hodin

Vstup: zdarma

 

 

 

 

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.galerientk.cz