Kořeny osobností: Stezka osobností aneb nevzdáme to, nelze jinak

12.06.2017 14:02

Botanická zahrada Praha - Troja

7. 6. 2017


 

 

 

 

 

 

 

 

Tiskovou konferenci, která se týkala nově otevřené Stezky osobností, která postupně vznikala od roku 2009 v prostorách Botanické zahrady hl. m. Prahy jako součást projektu Kořeny osobností, po úvodním slově moderátora akce zahájil  Bc. Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Ocenil nápad a působení spoluautorky projektu Kořeny osobností Dariny Miklovičové.

 

Stromy jsou sázeny po celé zahradě. Každý si můžeme vzít k ruce přehledný plánek, obsahující soupis všech 77 dřevin, jméno osobnosti, druh rostliny a také navigační souřadnice GPS, po jejichž zadání nás navigace zavede přesně k tomu stromu, který chceme vidět. Černý zdůraznil, že již ze seznamu je zřejmé, že všichni aktéři jsou nesporné osobnosti, ale také to, že mohou mít mezi sebou odlišné názory. Krásné na celém projektu ale je, že projekt přesto všechny  spojuje, a to tím, že všichni zúčastnění pomáhají v lidech vzbouzet zájem o přírodu a projevit současně úctu a uznání všem, kteří se na projektu podíleli.  Většina osobností osobně, u těch, kteří už mezi námi nejsou, se o to přičinili jejich potomci.“

 

Unikátní Stezku osobností tvoří ji několik desítek vzácných dřevin a rostlin,

jež zde vysadili významní představitelé českého,

ale také světového kulturního, sportovního, vědeckého či politického života

(viz seznam na konci článku).

 

Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy, řekl, že pražská Botanická zahrada v Troji působí (svou návštěvností)  vedle ZOO Troja sice jako Popelka, což je omyl a především škoda.  Botanická zahrada má  - z hlediska odborného i z hlediska unikátů či kuriozit – předností víc. Má řadu často světově ojedinělých a unikátních produktů, má co nabídnout, ale moc se o tom neví. Projekt Kořeny osobností a právě otevíraná Stezka osobností by proto měly pomoci osvětě a probuzení zájmu veřejnosti. Už sám projekt Kořeny osobností je totiž unikátní světově známými a výjimečnými lidmi, kteří se ho zúčastnili a pozoruhodností rostlin, které zasadili.

 

 

Ivan Klíma, spisovatel:

"Pro mne, který prožil dětství v koncentráku - je na celém projektu úplně nejpodstatnější a úžasné, že mohu volně procházet zahradou, obdivovat rostliny, domácí i mě zcela neznámé. Rostliny jsou totiž základ všeho. Bez nich bychom nepřežili a už dávno nežili."

 

 

Prof. Ing. Kamil Wichterle, Dr. Sc.:

Abych pravdu řekl, osobně jsem se mezi 75 osobností dostal jako slepý k houslím. Sázela máma, té je letos sto let a přišla sem, sázela za otce, co už sázet nemohl. Ale považuji si, že jsem takto nepřímo dostal do pomyslné Archy Noemovy. A hlavně ta rostlina, co tu po nás zbývá.“ ( křehovětvec žlutý – Cladrastis kentukea)

 

Zpěvák skupiny Olympic Petr Janda  s úsměvem mu vlastním řekl: „Mě osobně si každý spojuje pouze s muzikou a Olympikem. Neví se o mně, že jsem i vášnivý zahradník, skoro bych řekl, že botanik. Mám malou zahradu a pak ještě jednu velkou a sázím pořád. Pro mne je to běžná věc. Ale nikdo to neví. Tak jsem rád, že jsem se mohl zviditelnit  i v tomto směru, který považuji za stejně důležitý pro duši a existenci člověka, jako je muzika.“

 

Olympijský vítěz, kanoista Martin Doktor se přiznal, “ nepamatuji, co jsem to tu sázel. Ale mám na to tahák. Zimostráz vždyzelený - Buxus „Lawson´s Gold“. Tak je to, abyste věděli.  Vážím si toho, že jsem sem mohl tuhle rostlinu zasadit. Čeho si ale vážím ještě víc, že jsem sázel ve společnosti tří mimořádných žen. Zlatých Věry Čáslavské, Dany Zátopkové a Štěpánky Hilgertové. “

 

Mathilda Nostitzová si zavzpomínala na své mládí: „Vyrostla jsem v Mariánských Lázních. Byl tam nádherný park, plný stromů a květů. Zničili ho. Teď žiji hlavně v Itálii. Za domem byl úchvatný sad jabloní. Také ho zničili. Tak si tak říkám, kam to lidstvo spěje. Ztrácím stromy, sady, parky. A ptám se, co to tu s námi lidmi tady v Evropě je? V Japonsku se léčí vůní. Ne nějakou aromaterapií, ale tím, že lidé jdou do sadu plného kvetoucích stromů a vdechují vůni…A tak to, že jsem zasadila v téhle bohaté a pestré zahradě strom, beru jako svou pranepatrnou pomoc proti tomu, co se okolo děje.“

 

Vendula Svobodová – Nadace Kapka naděje - v roce 2009 tu sázela strom. „Pro nadaci Kapka naděje. Nadaci, která si klade za úkol starat se o děti. A děti jsou jako mladé stromky. Musíme o ně pečovat. Zasadit a vypěstovat dospělý strom považuji za lidský úkol, tak jako přivést na svět dítě a dovést je do dospělosti.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Klásek, loutkoherec z Divadla  S + H:

„Dnes jsme sem přišli jenom se Spejblem a Hurvínkem. Když jsme sázeli, byla s námi ještě i Mánička a Bábinka. A hlavně Helenka Štáchová. Vysadili jsme tehdy Japonskou lípu. A jak jsem se přesvědčil, lípa tu prosperuje. Neroste tak rychle jako v Japonsku, mají tam vlhčí vzduch, ale roste a vydrží. I Spejbl a Hurvínek jsou z lipového dřeva a i oni prosperují a vydří. Jsem rád i za Helenku, že se zařadili mezi takové osobnosti, kterými jsou patroni oněch dalších rostlin v této zahradě. A když jsem zde na procházce se svými vnoučaty, zastavíme se vždy u té Japonské lípy. Vzpomínám tam, stejně jako každý večer na jevišti, na Helenku.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

****

 

Poté se odpoledního slavnostního otevření pro VIP návštěvníky i ty osobnosti, kteří již zasadili v Botanické zahradě rostliny či stromy (jejichž druh vhodný  k sázení však určí sama Botanická zahrada hl. m. P. ), ujal Bohumil Černý, Petr Dolínek společně s převorem břevnovského kláštera Petrem Prokopem Siostrzonkem, který projektu Kořeny osobností a jeho stezce symbolicky požehnal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více než sedm desítek osobností

poctilo v uplynulých 8 letech Botanickou zahradu hl. m. Prahy

svou návštěvou,

aby podpořily projekt Kořeny osobností,

v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství

s těmi největšími osobnostmi současného světa.

Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody,

ale také to nejlepší,

co vytvořil člověk,

ať již v oblasti kulturní, sportovní či vědecké,“

řekl Bohumil Černý.

 

K dnešnímu dni čítá stezka celkem 77 rostlin či dřevin a 75 význačných jmen. Návštěvníci se na ní potkají s takovými osobnostmi, jako je například Věra Čáslavská, Jiří Menzel, Miloš Forman, Madeleine Albrightová, sir Nicholas Winton, Karel Gott, Bohdan Pomahač či Pavel Nedvěd. Za mnohé z nich vysadili vzácné rostliny in memoriam příslušníci jejich rodiny. Díky tomu jsou v trojské botanické zahradě ke zhlédnutí rostliny či dřeviny nesoucí jméno Tomáše Bati, Alfonse Muchy či Otto Wichterleho.

 

Řečí statistik bylo v rámci projektu Kořeny osobností v botanické zahradě vysazeno 8 bylin a sukulentů, 46 stromů, 6 keřovitých kultivarů, 13 keřů, 2 vinné révy a 2 čarověníky. Všechny vysazené exempláře patří ke vzácným dřevinám či rostlinám, některé z nich k trvale ohroženým.

  • Například legenda české populární hudební scény, zpěvák Karel Gott, vysadil teprve nedávno objevený strom z Austrálie wolemii vznešenou (Wollemianobilis), Madeleine Albrightová borovici Thunbergovu (Pinus thunbergii) tvarovanou ve stylu bonsaje, dovezenou pro projekt z největší dálky, a to přímo z Japonska. Medě Mládkové naopak patří strom blýskalka malolistá (Photiniaparvifolia), který se v Evropě téměř vůbec nepěstuje.

 

Skutečnou raritou je strom sira Nicholase Wintona, který věnoval trojské botanické zahradě vzácný roub ze svého vlastního morušovníku černého. Ten se množí jen s velkými obtížemi. Na světě existují pouze 3 zakořeněné rouby ze vzácného Wintonova stromu. Jeden z nich je díky projektu Kořeny osobností k vidění v botanické zahradě v Praze.

 

Svůj strom v trojské botanické zahradě v průběhu června 2017 vysadí i současná primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová. Stane se tak 76. osobností. Sázet bude ambroň západní (Liquidambar styraciflua Silver King), která upoutá návštěvníky především panašovanými listy. Ty jsou oproti jiným panašovaným kultivarům větší, s nápadnou bílou kresbou po obvodu. Ambroň je už jako druh sama o sobě v zahradě exotickou dřevinou. V případě tohoto kultivaru to však platí dvojnásob.

 

  • V následujících letech přibude ke stávajícím vzácným dřevinám a významným osobnostem, které se do projektu Kořeny osobností zapojily, dalších zhruba 70 jmen. Vznikne tak vskutku rozsáhlý projekt, jenž se velmi brzy rozroste také o velké zahraniční osobnosti, které jsou či byly s Českou republikou přímo spjaty. Již nyní se například můžeme podívat na strom, jemuž požehnal tibetský duchovní vůdce Jeho Svatost dalajlama. 
  •  

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy ušla od roku 1969, kdy byla založena, veliký kus cesty a neustále se vyvíjí a proměňuje.

Postupně vznikají nové expozice, zázemí pro pěstování vzácných rostlin a vědeckou práci i stavby zlepšující návštěvnickou vybavenost a komfort.

Projekt Kořeny osobností je jen jedním z dlouhodobých plánů rozvoje a investic zahrady.

V nedávné době byl například v Ornamentální zahradě zpřístupněn dřevěný altán, kde se nyní nachází toalety a rostlinné bistro.

Nedaleko altánu bude letos dokončena zcela nová expozice Medonosných rostlin a včel.

V blízké době dojde k rekonstrukci Japonské zahrady a vznikne úplně nový informační a navigační systém.

 

www.botanicka.cz

Hodnocení: 100 %

Zapsal Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Projekt Kořeny osobností v trojské botanické zahradě

(2009–2017)

 

1. zpěvačka Lucie Bílá

2. herečka Anna Geislerová

3. primátor Prahy v letech 2002–2010 Pavel Bém

4. zpěvák skupiny Olympic Petr Janda (společně s manželkou Alicí Jandovou)

5. houslový virtuos Pavel Šporcl (společně s manželkou, herečkou Bárou Kodetovou)

6. Občanské sdružení Nedoklubko

(jeho jménem vysadila jeho patronka Štěpánka Duchková společně s partnerem Janem Hruškou)

7. zpěvák Karel Gott

8. prezident Československa v letech 1989–1992,

prezident České republiky v letech 1993–2003

Václav Havel

9. ředitel ZOO Praha v letech 1997–2009 Petr Fejk

10. Nadační fond Kapka naděje

(jeho jménem vysadila jeho prezidentka Vendula Svobodová)

11. Nadace Naše dítě

(jejím jménem vysadila její ředitelka Zuzana Baudyšová)

12. Nadační fond Krtek

(jeho jménem vysadil prof. MUDr. Jaroslav Štěrba, Ph.D.)

13. Fond ohrožených dětí / Klokánek

(jeho jménem vysadila jeho předsedkyně Marie Vodičková

14. SOS dětské vesničky

(jejich jménem SOS vesniček vysadila jejich patronka, Česká Miss 2008 Eliška Bučková)

15. Nadace Archa Chantal

(jejím jménem vysadila její prezidentka Chantal Poullain - Polívková)

16. Miss World 2006 Taťána Gregor Kuchařová

17. a 18. podnikatelé Tomáš Baťa a Tomáš J. Baťa

(jejich jménem vysadila jejich dcera a vnučka Monica Pignal Bata)

19. malíř Alfons Mucha

(jeho jménem vysadila jeho snacha Geraldine Muchová)

20. herečka Jiřina Jirásková

21. Mathilda Nostitzová

22. režisér Jan Hřebejk

23. režisér Jan Svěrák

24. režisér David Ondříček

25. režisérka Helena Třeštíková

26. herečka Iva Janžurová

27. herec Václav Postránecký

28.„vozíčkáři“ – tělesně handicapovaní (jejich jménem vysadil herec Jan Potměšil)

29. fotbalista Antonín Panenka

30. fotbalista Petr Čech

31. režisér Otakar Vávra

32. režisér Jiří Menzel

33. Krtek a Zdeněk Miler

34. zpěvačka Marta Kubišová

35. architektka Eva Jiřičná

36. Jára Cimrma  (jeho jménem vysadili členové Divadla Járy Cimrmana)

37. režisér Miloš Forman

38. kameraman Miroslav Ondříček

39. fotbalista Josef Masopust

40. fotbalista Pavel Nedvěd

41. divadelník, spisovatel a hudebník Jiří Suchý

42. operní pěvkyně Dagmar Pecková

43. dirigent Jiří Bělohlávek

44. olympijská vítězka, atletka Dana Zátopková

45. olympijský vítěz, atlet Emil Zátopek

(jeho jménem Emila Zátopka vysadila jeho manželka Dana Zátopková, jako naše nejúspěšnější sportovní manželská dvojice mají strom společně)

46. olympijská vítězka, gymnastka Věra Čáslavská

47. olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová

48. olympijský vítěz, kanoista Martin Doktor

49. Jeho Eminence tibetský lama Mänri pönlob Thinlä Ňima Rinpočhe

50. sinoložka, japanoložka doc. PhDr. Věnceslava Hrdličková, CSc.

51. světově uznávaný vědec prof. RNDr. Antonín Holý, DrSc.

52. dirigent Libor Pešek

53. operní pěvec Štefan Margita

54. spisovatel Ivan Klíma

55. spisovatel Ludvík Vaculík

56. bývalá ministryně zahraničních věcí USA, významná česká rodačka Madeleine Albrightová

57. ilustrátor a autor dětských knížek, autor Gobelínu pro V. Havla Petr Sís

58. manželka prezidenta Václava Havla, herečka Dagmar Havlová

59. operní pěvkyně Magdalena Kožená

60. plastický chirurg Bohdan Pomahač

61. loutky Spejbl a Hurvínek

62. sběratelka umění a mecenáška Meda Mládková

63. kostýmní výtvarník Theodor Pištěk

64. olympijská medailistka, biatlonistka Gabriela Koukalová

65. primabalerína Daria Klimentová

66. taneční choreograf, tanečník a fotograf Jiří Kylián

67. režisér a scenárista Vojtěch Jasný

68. olympijská vítězka, oštěpařka Barbora Špotáková

69. olympijský vítěz, oštěpař Jan Železný

70.  Sir Nicholas George Winton

71. primátor japonského města Kjóto Kadokawa Daisaku

72. Jeho Svatost 14. dalajlama

73. vědec Otto Wichterle (jeho jménem vysadila jeho manžela Linda Wichterlová)

74. primátor Prahy v letech 2010–2013 Bohuslav Svoboda

75. primátor Prahy v letech 2013–2014 Tomáš Hudeček

76. primátorka Prahy Adriana Krnáčová  - vysadí v červnu 2017

/ambroň západní – Liquidambar styraciflua ´Silver King´/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celkem se do projektu zapojilo 75 osobností, které vysadily 77 rostlin či dřevin.

Celkem s primátorkou hl. m. Prahy to bude 76 osobností a 78 rostlin či dřevin.