Kontaktní centrum pro podnikatele aneb když podporujeme podnikání v pražském regionu

28.02.2013 15:34

Kontaktní centrum pro podnikatele aneb když  podporujeme podnikání v pražském regionu

Při příležitosti otevření Kontaktního centra po podnikatele v pražské Opletalově ulici 22 v Praze 1 dne 16. ledna  jsme přivítali  radní Hlavního města Prahy pro majetek a podporu podnikání paní Aleksandru Udženija (ODS). Kontaktní centrum pro podnikatele jsme vytvořili v rámci ´Akcelerace´, což je  program podpory podnikání na území hl. m. Prahy, který z pověření hl. m. Prahy realizuje společnost Rozvojové projekty Praha, a.s. Projekt Akcelerace jsme  začali  v průběhu minulého roku připravovat právě z iniciativy Aleksandry Udženija.

Akcelerace je program zaměřený na podporu podnikání v pražském regionu. V rámci tohoto programu budeme podporovat začínající podnikatele, ale i ty, kteří již podnikají,“ uvedla na tiskové konferenci radní Aleksandra Udženija a dodala: „Malí a střední podnikatelé tvoří svou činností občanskou vybavenost, jsou poskytovateli služeb a nabídky pro obyvatele regionu. Navíc čím pestřejší a komplexnější nabídka bude, tím lépe budou uspokojeny potřeby obyvatel a tím více budou občané spokojeni s životem v Praze. V neposlední řadě je třeba zmínit i pozitivní vliv na podporu zaměstnanosti v regionu. Naším záměrem je prostřednictvím nových metod a nástrojů docílit zlepšení stavu podnikatelského prostředí v Praze, zkvalitnit a zefektivnit podporu směrující k podnikatelským subjektům.“

Běžme se do centra poradit!

Můžeme poskytovat  poradenství  malým  a středním  firmám v Praze.  Kromě toho můžeme využívat  i poradenství partnerů projektu Akcelerace. Budeme pořádat semináře se zaměřením na aktuální problémy malých a středních podnikatelů.  Najdeme zde i návod y a materiály, které nám usnadní styk s úřady a zpřehlední naše povinnosti jako podnikatelů vůči veřejné správě.

 

Papírování podnikání nesvědčí, ukrádá nám čas

My , malí začínající podnikatelé či živnostníci nemáme často  prostředky, ani čas věnovat se veškeré administrativě a doprovodné agendě. Nemáme čas na papírování, nechceme  přemýšlet nad daňovými problémy či marketingem. A tak můžeme využít  program Akcelerace.  Nabízí se nám možnost využití jak osobní, tak i telefonickou poradnu.   A to vše zdarma.

 

Budeme podnikat? Běžme do centra?!

My,  nejen budoucí, ale i stávající podnikatelé  se můžeme radit s odborníky. Jsou tu pro nás připravené praktické a návodné publikace, které nám usnadní orientaci ve spletitém světě zákonů a předpisů.

Služby Kontaktního centra podpoří spuštěné webové stránky programu Akcelerace, kde podnikatel nalezne potřebné informace na jednom místě. Dbáme na to, aby byly srozumitelné a jasné i pro člověka bez ekonomického či právního vzdělání. Mají formu praktických návodů bez zbytečné teorie. Součástí budou i postupy pro řešení konkrétních problémů,“ sdělila Jitka Kárníková, generální ředitelka a předsedkyně představenstva akciové společnosti Rozvojové projekty Praha a doplnila: „Ale co je pro nás nejdůležitější, je zpětná vazba vycházející z osobního kontaktu, která bude rozhodující pro další směřování a rozvoj služeb Kontaktního centra. Přivítáme veškerou odezvu a podněty od podnikatelů a budeme dále vytvářet vhodné formy podpory.“

Inovační vouchery - víme, co znamenají?

Míníme tím finanční podporu, která poslouží nám, podnikatelům k nákupu služeb výzkumu a vývoje od pražských vědeckých a výzkumných institucí. Magistrát vyčlenil v rozpočtu na rok 2013 na „prolomení ledů“ mezi podnikateli a vědeckými a výzkumnými institucemi prostřednictvím inovačních voucherů 10 milionů korun. V případě převisu žádostí nám udělí vouchery formou losování.

V rámci programu Akcelerace je dále plánována příprava podnikatelského inkubátoru a možnosti revolvingových nástrojů pro podnikatelské subjekty.  K široké nabídce programu radní Udženija říká: „Naše podpora podnikatelů bude cílená a komplexní a zaměříme se na odstranění bariér v podnikání, efektivní podněcování změn a podporu zájmu o podnikání“

 

Kdo s námi spolupracuje?

K podpoře a aktivní účasti na Akceleraci se přihlásilo a memorandum o spolupráci podepsalo např. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s., Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s., CzechInvest, CzechTrade, Komora pro hospodářské styky se SNS, Centrum pro regionální rozvoj ČR a další.

 

Kontaktní centrum můžeme navštívit na adrese:

Opletalova 929/22, 1. patro

Nové Město, Praha 1, 110 00

tel: +420 606 761 106

e-mail: akcelerace@rprg.cz

www.rprg.cz – Příručka pražského podnikatele – Začínáte?

 

 

Kdo se stal  podnikatelem roku 2012?

Titul Podnikatel roku 2012 Prahy a Středních Čech získal ředitel Gramofonových závodů Digital Media – Zdeněk Pelc - zachránce černých gramofonových desek.  V Rezidenci primátora  hl. m. Prahy toto ocenění  pan Zdeněk Pelc osobně převzal  z rukou primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody,  Magdaleny Souček a Vladimíra Kováře, člena poroty.  

 Firma GZ Digital Media se zaměřilana vinylové desky a na kompletaci a distribuci tiskovin a obalů, výrobou CD a DVD. Mezi její zákazníky patří Universal Music, EMI, Sony Music nebo Samsung. Úspěch  Zdeňka Pelce je výsledkem jeho umění přizpůsobit se podmínkám trhu. 

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: magistrát, internet