Koncert pro Evropu aneb Koncert na vodě? Nikoli. Na hladině naší národní řeky - Vltavy

01.09.2022 16:11

 

 

 

Koncert pro Evropu

Česká filharmonie

2. 9. 2022 ve 20:00

Plovoucí scéna Prague Sounds

Šéfdirigent Semjon Byčkov

 

 

„Pro historicky první koncert České filharmonie přímo na hladině Vltavy plovoucí jeviště ještě rozšiřujeme, aby pojalo 170 účinkujících. Zvětšení se dočká také hlediště, jehož kapacita vzroste z 1000 na 1200 sedících diváků. Půjde tedy o největší výtlak v historii Prague Sounds.“

ředitel festivalu, Marek Vrabec

 

 

Na Koncertu pro Evropu zazní v úvodu Beethovenova Óda na radost. Na koncertě dostaneme noty i text a očekává se, že dokážeme platnost pořekadla „co Čech, to muzikant“ a jako mohutný divácký chór ke zpěvu přidáme.  

Pak už budou následovat skladby našich světově proslulých skladatelů – Karneval od Antonína Dvořáka, Vltava od Bedřicha Smetany a monumentální Glagolská mše od Leoše Janáčka.

 

 

 

Co se chystá u Slovanského ostrova?

 

U Slovanského ostrova právě finišuje stavba plovoucí scény festivalu Prague Sounds / Struny podzimu. Jedinečný počin, jehož historie se začala psát v roce 2020, se stal již nedílnou součástí pražské kulturní nabídky. Letos však dostává další rozměr, a to jak ve smyslu fyzickém, tak přeneseném.

Koncert pro Evropu, který zde odehraje 2. září od 20:00 Česká filharmonie pod taktovkou svého šéfdirigenta SemjonaByčkova, bude oslavou společného evropského domova při příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie. Zároveň s tím se však letošní scéna oproti předchozím ročníkům ještě rozroste.

 

 

Slyšet bude až nejen na nábřeží

 

Vstupenky na plovoucí hlediště jsou ve chvíli, kdy jsme tuto zprávvu na www.www-kulturaok-eu.cz obdrželi, sice již vyprodané, ale není to důvod ke zklamání. Jako obvykle bude možné koncert sledovat i z nábřeží, Slovanského ostrova, mostu Legií a také z plavidel. Letos totiž navíc vypluje i regata plachetnic, která dotvoří jedinečnou atmosféru tohoto svátečního večera.

Slavnostní zahájení koncertu obstará nový zvon #9801. Jehož označení odkazuje na počet zvonů umlčených, jen v naší zemi, za II. světové války. Proto byl za každý zničený zvon vložen jeden kilogram do zvonu nového zvonu, takže má hmotnost právě těch 9801 kg.

 

 

Sejdeme se na Václaváku?

 

Během téhož pátečního podvečera, dne 2. 9. 2022, nabídne ale festival Prague Sounds ještě jeden koncert. Jako doprovodný program Koncertu pro Evropu. Odezní v dolní části Václavského náměstí, v rámci akce nazvané „Ode to Joy“. Tímto koncertem nás provede moderátor, hudebník a bavič - En.dru.

Ten také, společně s Danem Bártou a Jenem Hovorkou, připraví od 19:00 publikum na večer živým společným koncertem.

Ještě předtím si diváci užijí další hudební vystoupení a dozví se spoustu zajímavostí ze zákulisí díky hostům spjatým s Koncertem pro Evropu a festivalem Prague Sounds.

Celý program pak vyvrcholí přímým přenosem Koncertu pro Evropu na velkoplošné obrazovce od 20.10.

 

Semjon Byčkov

 

Opáčko koncertu, případně jeho opožděné sledování není problém

 

Komu se totiž nepoštěstí zažít Koncert pro Evropu naživo na místě, nebo prostřednictvím přenosu na Václavském náměstí, může si tuto výjimečnou kulturní událost vychutnat nakonec i u televizní obrazovky.

Přímým přenosem odvysílá úvod koncertu ČT1 a přenos celého večera pak nabídne ČT art. Do světa bude koncert vysílat mezinárodní TV arte.

 

Myslím, že náš společný evropský domov nabyl v dnešní válečné době na významu.Jsme rádi, že toto poselství můžeme vyslat nejen do ulic Prahy, ale také do všech koutů naší republiky, Evropy a vlastně do celého světa.“

ředitel festivalu, Marek Vrabec

 

 

Zajímavosti o plovoucí scéně Prague Sounds

 

·         Váha celé konstrukce jeviště: přibližně 22 tun

·         Nosnost hlediště: 800tun

·         Kapacita hlediště: přibližně 1 200 diváků

·         Množství pontonů: 25 pontonů o rozloze 1 232 m2

·         Původ pontonů: celá Česká republika

·         Velikost plovoucí scény: 30×27 m včetně dekorace

·         Počet pracovníků podílejících se na stavbě: přibližně 190

·         Délka výstavby: 8 dní

 

Evelina Dobračeva

 

Program Koncertu pro Evropu:

 

·         Ludwig van Beethoven: Óda na radost (Hymna EU)

·         úvodní slovo předsedy vlády České republiky Petra Fialy

·         Antonín Dvořák: Karneval, koncertní předehra

·         Bedřich Smetana: Vltava, symfonická báseň

·         Leoš Janáček: Glagolská mše

 

Lucie Hilscherová

 

Účinkující na Koncertě pro Evropu:

 

·         Česká filharmonie

·         Pražský filharmonický sbor

·         Evelina Dobračeva – soprán

·         Lucie Hilscherová – alt

·         Aleš Briscein – tenor

·         Jan Martiník – bas

·         Daniela Valtová Kosinová – varhany

·         Dirigent: Semjon Byčkov

 

Daniela Valtová Kosinová

 

Malé resume o plovoucí scéně Prague Sounds

 íscé

·    ·         Plovoucí scéna Prague Sounds vznikla jako reakce festivalu Struny podzimu/Prague Sounds na pandemii koronaviru v roce 2020. Koncert nazvaný Prague Sounds / Hope for Prague přitáhl tehdy pozornost světových médií a ukázal, že hudební umění a společně sdílená kulturní zkušenost může zářit i v těch nejtemnějších časech. O rok později na stejném místě oslavily Struny podzimu svůj 25. ročník týdenním festivalem, jehož hlavní hvězdou byl fenomenální violoncellista Yo-YoMa se svým bezmála tříhodinovým sólovým koncertem suit J. S. Bacha.

 

·         Plovoucí scéna Prague Sounds přinese divákům historicky první koncert České filharmonie přímo na hladině Vltavy. Za tím účelem bude rozšířeno plovoucí jeviště tak, aby pojalo 170 účinkujících. Rozšíření se dočká i hlediště, jehož kapacita vzroste na 1200 sedících diváků.

 

·         Plovoucí scéna Prague Sounds na hladině Vltavy, umístěná před působivou kulisou historické Prahy, umožní sledovat umělecký zážitek přímo z hladiny Vltavy, ale i z mostů, sousedních ostrovů, vltavských nábřeží, a dokonce i z plavidel na Vltavě.

 

Aleš Briscein

 

S využitím tiskových materiálů Prague Sounds, připravil: Richard Koníček 

Ilustrační foto: Roman Franc, Daniel Vrabec, Daniel Havel, Petr Matoušek a Prague Sounds (9x) 

Ilstrační foto: Roman Franc, Daniel Vrabec, Daniel Havel, Petr Matoušek a Prague Souds (9 x)  

 

Koncert pro Evropu

Česká filharmonie

2. 9. 2022 ve 20:00

Plovoucí scéna Prague Sounds

Šéfdirigent Semjon Byčkov

Podrobné informace k oběma koncertům: www.koncertproevropu.cz

 

 

Jan Martiník

 

Více:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/prague-sounds-aneb-struny-podzimu-po-ctvrt-stoleti-existence-pokracuji-s-novym-nazvem/