Klasické české skládačky z papíru aneb když děti v šikulky proměníme

20.07.2014 16:18

Složit z papíru lodičku, šipku nebo čepici je jednoduché. Přidáme i další návody, jako například prasátko, pejska, nebo třeba i čerta. (oficiální text distributora)

 

Když jsme nahlédli do útlé knížky Klasické české skládačky z papíru, vrátili jsme se my, babičky i dědci , do svého dětství. Tehdy jsme skládali z papíru o sto šest, neboť jsme závodili, kdo složí co nejrychleji a nejsložitější a nejzajímavější skládačku.  My a www.www-kulturaok-eu.cz  jsme nejraději si vyráběli  ´nebe-peklo – ráj´, protože se s ní dalo ještě pohybovat v rytmu básničky.  Zde v knížce jsme návod sice nenašli, ale návod na čepici, šipku, pohárek či parníček jsme našli.

 

Můžeme si, máme-li náhodou chvilku na vnoučata a dostatek papíru aspoň velikosti A4 (lze použít papíry i barevné, silnější), můžeme s dětmi skládat podle návodů v této knížce, kde najdeme 14 modelů nejtypičtějších papírových skládaček. Nebojme se, není to ještě tak úplně složité jako při tvorbě origami, a podle návodu, kde je přesně a srozumitelně je znázorněn postup skládání, to dokážeme všichni…takže do toho, ať už máme plný byt parníčků či práskaček…  nebo i krabiček na dárky na Vánoce…!

 

Co budeme potřebovat:  papíry A4 , nůžky, dobrou náladu  a pevné ruce  

 

Nakladatelství Fragment s. r. o.

140 00 Praha 4

Pujmanové 1221/4

Titul: Klasické české skládačky z papíru

 

Ilustrace: Antonín Šplíchal, Romana Šíchová

Nákresy: Nakladatelství Fragment, Hana Adriana Dvořáková

Rok 1. vydání: 2014

Populárně naučná pro děti a mládež/Šikovné ruce/Edice Skládačky z papíru

Počet stran: 32

Cena: 49 Kč

Vhodné: pro děti od 6 let

www.fragment.cz

 

Hodnocení:  90 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka