Klára Sedlo: Temnota pod sluncem aneb chytni slunce do….či návštěva pod sluncem…

21.08.2018 15:55

 

Artery Gallery - Praha

16. 8. – 21. 9. 2018

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy Temnota pod sluncem, prodejní výstavy, jako vždy, symbolických, maleb Kláry Sedlo, byla usměvavá autorka, vyzdobená maskou do vlasů – černými růžky - osobně přítomna. Nejnovější obrazy Kláry Sedlo (mimo jiné i její autoportréty) jsou inspirovány především letošním tropickým létem, kdy vedra v ateliéru se skleněným stropem donutila pracovat malířku na chodbě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K prohlížení je zde i její autorská kniha s ilustracemi Pohádka o Haďáblovi z Endemit (temné symbolistní vyprávění pro dospělé). Výstavu doplňují práce turecké umělkyně a filmařky Özlem Akin (žijící u nás od roku 2008), jejíž práce (srdce) jsme mohli již obdivovat na Art Prague 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak při zahájení své výstavy Klára Sedlo prozradila, již ve svých 13 letech malovala svůj první akt (její kamarádka byla s námi přítomna), a také že má svého oblíbeného modela psa - buldočka, který samozřejmě na vernisáž také dorazil, i když s malým zpožděním.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díla Kláry Sedlo se vyznačují hororovou a komediální tématikou jejích obrazů – olejů na plátně.  Tyto dva žánry nezpracovává jen odděleně, ale často je kombinuje také v rámci jednoho celku. Předmětem její tvorby jsou skličující motivy, absurdní objekty a upozorňování na rozdíly mezi klasickou malbou a kýčem.

 

Malířka Klára Sedlo (vyučuje mimo jiné i malbě) ve svých obrazech vychází především z absurdních situací, podivných uskupení předmětů a divnosti života jako takového. Samotné znázornění pak kolísá od ilustrativně temného až k cele absurdní a abstraktnější práci s obrazem (i když figurativní malbu neopouští).  Buď tedy znázorňuje divné (např. inspirace růžovými bonbóny marshmallow)  - anebo tvoří obraz divný sám o sobě (hyperrealistické velkoformátové plátno: Další umírá na povrchní společnost či malý formát: Plastová květina nepotřebuje vodu). Časté propojování lineárních prvků a iluzivní malby pak pomáhá vytvořit dva děje, nebo spíš rámce, které se navzájem vymezují. A občas, když chce úplně vypnout, tvoří realistické krajiny.

 

 Klára Sedlo (* 1993)

  • 2004 - 2012: Malostranské gymnázium, Praha
  • 2012 - 2014: Univerzita Karlova v Praze, pedagogická fakulta
  • od 2014:  studentka 4. ročníku na AVU v ateliéru malby III. Michaela Rittsteina

 

 

120 00 Praha 2

Gorazdova 9

Vstup: volný

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 


www.artery.gallery

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/klara-sedlo-a-stepan-molin-napul-aneb-navsteva-zacala-kreslit-po-zdech-voda-huci/

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/art-prague-2018-aneb-cisarovy-nove-saty/