Klára Sedlo: Sweet Demonica aneb Démon v dobré náladě či když si stále hrajeme, stále se nezlobíme …

28.06.2019 16:55

Galerie/Kavárna co hledá jméno - Praha

27. 6.  - 11. 8. 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve smíchovské galerii Kavárny co hledá jméno se konala vernisáž (prodejní) výstavy Sweet Demonica, přehlídky nejnovějších obrazů (olejů na plátně), jejichž autorkou je Klára Sedlo, malířka, jež absolvovala desítky výstav, přestože dosud studuje na AVU v ateliéru Jiřího Petrboka.  Autorka byla osobně přítomna. Na jejích dílech z letošního roku je vidět pedagogický vliv jejího profesora, Jiřího Petrboka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Vládkyně dne a noci, Paní děsivých snů, tajemných nočních můr,

ale také touhy a smyslnosti.

Ta, jejíž příchod byl předpovězen dávnými mýty

 -

Sweet Demonica Klára Sedlo!

 

Tvorba jedné z nejvýraznějších současných výtvarných umělkyň své generace

v sobě výborně kombinuje

provokativní lolitovskou hravost

a

zároveň dokonalý malířský projev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Flirtuje s lidskými smysly a dává jim tak výjimečnou nadstavbu,

že pozorovatel zcela propadne slastnému kouzlu

a

pod vlivem omamných cukrátek nechává průchod svým emocím

-

a právě v této symbióze se spolu s autorkou rád vydává na nečekanou a nezapomenutelnou jízdu.

Oči plyšáků

a v nich planoucí oheň.

Jde z nich trochu strach, ale jsou sympatičtí a roztomilí.

Lákadla tohoto světa,

třpytivé pozlátko ohňostroje marnosti všedních dnů,

plastová květina v broušené váze,

která nemůže zemřít, protože nikdy nežila.

 

Symbolika povrchnosti a pomíjivosti s typicky ženským nadhledem a nadsázkou.

Rituály, přetvářka, koketérie a nehorázný flirt s okem a duší.

 

Klářina díla jsou drzá a nezapomenutelná.

Studentka pražské AVU,

umělecky vedená profesorem Michaelem Rittsteinem

a v současné době finišující studium v ateliéru kresby Jiřího Petrboka.

Klára Sedlo

-

ta, která umí vytvářet magické obrazy,

které v člověku zůstanou navždy.“

Kurátorka výstavy: Renáta Mužíková

 

Jak to vidí Klára Sedlo, sladká démonka…

Stejně jako děti vidí ve věcech často živé objekty, i já stavím své obrazy z předmětů, které v mém vidění světa personifikují a symbolizují emoce, chování nebo touhy. Především mě fascinují všechny ty zbytečné, roztomilé věci, které si jako dospělí kupujeme, abychom zahnali pocit smutku. Jejich zobrazení je pro mě symbolem povrchního způsobu myšlení.

 

Tato povrchnost je mé stěžejní téma. Fascinuje mě, že lidé mají strach hledat skutečnou podstatu věcí a radši zůstávají v pohodlných schématech. Příliš často hledáme jednoduchá řešení. A to je přesně to, co mé obrazy nenabízí. Jsou naopak plné. Plné symbolů, skrytých příběhů, podivných vztahů a nutí se ptát. Nutím diváka hledět na obraz, kde nic není, jak se zdá. Je zde něco znepokojivě komplikovaného, co je třeba odhalit. Je to obraz, který - paradoxně - neuklidňuje, přes všechny ty krásné věci, které jsou na něm zobrazeny.

 

Vizuálně se snažím pracovat s obrazem abstraktně, byť zobrazuji realisticky. Ty dvě věci se nevylučují. Manipuluji s výjevy jako s koláží a vždy zvažuji nejen to, co namalovat, ale též kam a jak. Nesnáším trendy redukci obrazu. Obohacení dává mnohem více možností, jak s dílem pracovat.

A tak se snažím vytvořit si vlastní výtvarný ´jazyk´, protože žádný z těch, co existují, úplně nesedí mým slovům.“ (Klára Sedlo – převzato z webu  www.klarasedlo.com)

 

Klára Sedlo (* 1993)

  • 2004 - 2012: Malostranské gymnázium, Praha
  • 2012 - 2014: Univerzita Karlova v Praze, pedagogická fakulta
  • od 2014:  studentka na AVU v ateliéru malby III. Michaela Rittsteina
  • 2018: dokončuje studia na AVU -  ateliér kresby Jiřího Petrboka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

102 00 Praha - Smíchov

Stroupežnického 10

Máme otevřeno:

po 12.00 - 21.00 hodin

út - so: 8.00 – 21.00 hodin

ne:  9.00 – 19.00 hodin

Vstup: volný

 

 

Galerie/Kavárna co hledá jméno

Galerie funguje od května 2016 v prostoru smíchovské Kavárny co hledá jméno, jejímž posláním je oživit zkostnatělé struktury tradiční galerijní scény. Dramaturgie se opírá o snahu odbourat pomyslnou bariéru mezi ´vysokým´ a ´nízkým´ uměním, v důsledku které často bývá svět galerií široké veřejnosti příliš vzdálen. Svým pestrým programem s důrazem na boření předsudků a otevřenost uměleckým experimentům (zejména v oblasti vícesmyslového vnímání) tak nachází rovnováhu mezi prezentací renomovaných výtvarných umělců, fotografií, ilustrací, interaktivních objektů či light designu, tak, aby bylo umění vnímáno především jako zážitek.

 

 

Galerii tvoří 2 části. První se nachází v prostorách kavárny a jejím cílem je prezentace velkoformátových pláten špičkových českých výtvarníků, a to ve frekvenci přibližně dvou měsíců. V minulosti se zde již uskutečnily výstavy Daniely Kožmínové, Matěje Olmera, Lény Brauner, Dávida Kurňavky, Matyáče Maláče či Michala Škapy.

Druhou částí je pak samostatná místnost o velikosti 42 m², jež slouží jako experimentální prostor, v jehož rámci jsou každý měsíc prezentovány menší projekty jak z řad výrazných osobností české umělecké scény, tak i neprofesionálních umělců, a to s důrazem na neotřelost a originalitu obsahu i formy instalace. Galerie tak dává příležitost i novým talentům, které hledají prostor k sebeprezentaci před zraky tisíců lidí, kteří tento prostor měsíčně navštěvují.

Dramaturgie experimentálního prostoru pak klade důraz na pestrost a vyváženost uměleckých forem. Střídat se tak budou zejména prezentace mladých malířů, fotografií a ve větší míře pak instalace kombinující více druhů disciplín - audiovizuální instalace, interaktivní objekty.

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

www.klarasedlo.com


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/klara-sedlo-temnota-pod-sluncem-aneb-chytni-slunce-do-ci-navsteva-pod-sluncem/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/klara-sedlo-a-stepan-molin-napul-aneb-navsteva-zacala-kreslit-po-zdech-voda-huci/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/pulp-fiction-miffek-sedlo-harant-aneb-kdyz-nezapomeneme-ze-jsme-detmi-byli-ci-nejvetsi-plysak/