Klara Kristalova : ´ Where I come from and where I will be´ aneb přijímáme rádi i věci ty nepříjemné

07.06.2014 16:34

hunt kastner  - Praha 3

7.  6.  – 3.  8. 2014

Byli jsme pozváni na  vernisáž   do výstavní síně ´hunt kastner´  na první výstavu  Klary Kristalove v České republice. Název výstavy zněl dosti tajuplně:  ´Where I Come From and Where I Will Be (Odkud přicházím a kde budu)´.  

Zhlédli jsme novou sérii glazovaných keramických prací Kristelove, jež nás velmi zaujaly. Nejen svou velikostí,  ale i barevností a neotřelostí autorčiných vskutku impozantních sošek a kreseb.  No, fantazie autorce nechybí, i  když ji mnohdy  nechápeme, ale to vůbec nevadí. Protože práce s glazovanou keramikou není tak snadná, jak by se na první pohled zdálo, zejména práce s hlínou je náročná,  a rovněž i barvy po vypálení v peci mohou v konečném výsledku překvapit i sochařku.  A tak jsme se již zasnění  mezi křehkými soškami  raději  pohybovali opatrně.

 

(vlevo - Andělíčci)

 

Její figurky komunikují mezi sebou navzájem i s přírodou, někdy se přetavují jedna v druhou, tak jako v několikahlavé soše Protrusions (Výrůstky), jindy se proměňují v opravdové lidské/ zvířecí/ rostlinné hybridy, tak jako v Little Violet nebo Octopussy. Jako diváci si nikdy nejsme jistí, jestli toto je chtěný, nebo nedobrovolný proces – někdy ty mladé, křehké figurky vypadají uvolněně, ale v jiných případech, jako je např. Mothgirl II (Dívka můra II), můra zdánlivě dusí a umlčí dívku – nebo je to snad naopak a můra jí dává nový hlas? Svět Klary nás vtahuje do sebe, je to sen nebo pohádka, najednou zlověstná, ale nakonec žádoucí, místo, kde možná poznáváme, že zažít skutečně dobré a dokonce skvělé věci znamená přijmout i ty nepříjemné (oficiální text). 

 

Ze životapisu:  Klara Kristalova

  • narodila se 1967 v Praze
  • 1968 přesídlila se svou rodinou do Švédska  
  • její rodiče -  Helena Kristalová a Eugen Krajcik -  byli  výtvarníci
  • studium  na Královské akademii výtvarných umění ve Stockholmu
  • vystavuje  ve Švédsku,  v zahraničí
  • 2011 - prezentace nových prací v Muzeu moderního umění v San Francisku
  • 2012 -  sólová výstava -  Bonniers Konsthall ve Stockholmu
  • je zastoupena u  galerie Perrotin, Paříž/New York, Lehmann Maupin, New York, Alison Jacques, Londýn a Magnus Karlsson, Stockholm
  • žije a pracuje v Norrtälje severně od Stockholmu

Děkujeme Magistrátu hl. města Prahy, Ministerstvu kultury ČR za podporu

www.huntkastner.com

hunt kastner

130 00 Praha 3

Bořivojova 85

 

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka