Kateřina Skořepová, Bohumil Říha: Jako ryby ve vodě aneb u mě dobrý ... nemalujeme obrazy negativní, ale jen ty pozitivní

25.05.2017 12:04

 

Galerie Portheimka/1. patro – Praha

11. 5.  – 11. 6. 2017

 

 

Galerie Portheimka připravila (prodejní) výstavu obrazů, olejových maleb malířky a ilustrátorky Kateřiny Skořepové, která se zabývá malování od roku 2004.  Je vnučkou Bohumila Říhy a prožila své dětství v jeho rodině, a tak je výstava propojena s autorčiným dědečkem, který by se letos dožil 110. narozenin. B. Říha byl prozaik, autor historických a společenských románů a próz pro děti.

 

Malířka a ilustrátorka Kateřina Skořepová (*1967 v Praze)

Ústředním námětem jejích obrazů z počátku byli éteričtí andělé, kteří postupem času ztratili svá křídla a proměnili se v bytosti lidské. Pro autorčinu figurální malbu jsou typické velkoformátové obrazy. Jejich jednoduchý téměř prázdný prostor nechává plně vyznít postavu, která svou monumentalizací na sebe strhává pozornost. Vedle těchto děl tvoří podstatný okruh autorčiny tvorby obrazy s náměty rostlin, ptáků, krajin a zátiší, které byly dříve součástí figurálního obrazu a jež se postupně osamostatnily. Krajiny si ve svém ztvárnění ponechávají ještě něco z oné snovosti andělských výjevů a také rostliny odkazují k imaginativním zdrojům inspirace. Je tu však již zřejmý posun ke konkretizaci malovaného.

 

Jsou to barvy duhové....

 

 

 

 

 

 

 

 

Je to barva, která je hlavním vypovídajícím protagonistou, podtrhuje a umocňuje intenzitu zážitku z díla a tlumočí autorčiny představy o světě a o lidském nitru. Barva a její nanášení v několika vrstvách vytváří hloubku a prosvítání jednotlivých lazur způsobuje dojem pohybu uvnitř obrazu samotného. Autorka nadále pracuje s principem variace, kdy rozpracovává jedno téma do různých výtvarných podob a poloh, jimiž zkoumá intenzitu výsledného psychologického účinku a sdělnost zvoleného zobrazení.

 

Obrazy Kateřiny Skořepové jsou laskavé a křehké. Čisté, nelomené barevné tóny vytvářejí náladu obrazu a halí výjevy aurou pohody. Její díla nás ubezpečují, že věčná touha člověka po harmonii, kráse a poezii stále existuje i v současném světě.(zdroj: text Pavly Tomšíkové)

 

 

 

 

 

 

 

A proč se výstava jmenuje ´Jako ryby ve vodě´?

Kateřina Skořepová se narodila ve znamení ryb, a  to evokuje skutečnost, že dělá to, co ji baví a co ji naplňuje,

takže odtud pochází název výstavy Jako ryby ve vodě,

řekla  Kateřina Skořepová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150 00  Praha 5 - Smíchov

Štefánikova 12

Máme otevřeno: út – ne: 13.00 – 18.00 hodin


www.katerinaskorepova.cz

 

 

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/katerina-skorepova%3a-%c2%b4na-sever-od-slunce%2c-na-kopci-doprava%c2%b4-aneb-kdyz-dedecek-cestoval-rad/

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková