Karolína Mitášová a Helena Giras-Kozáková: Meziřečí / Obrazy a keramické objekty aneb když nás spojuje imaginativní i nebezpečný svět

26.10.2016 13:29

Galerie Portheimka „D“/ 1. patro -  Praha

20. 10. – 27. 11. 2016

 

 

Vernisáž prodejní výstavy nejnovějších děl dvou umělkyní, obrazů a olejů malířky Karolíny Mitášové a keramických váz i mís keramičky Heleny Giras-Kozáková  zahájil moderátor Jakub Železný. Obě autorky byly osobně přítomny.

 

 

 

 

 

Keramička Helena Giras-Kozáková již od začátku své tvorby přistupuje k hlíně jako k textilní látce. Rozválenou hlínu krájí do jakoby střihu a potom sesazuje do různých tvarů. Ovlivněna z dětství tatínkovou láskou ke kubismu se sama kubismem a kubistickými obrazy inspirovala. Na vzniklých tvarech si hraje se stínem a světlem, tvary zdůrazňuje plochami barevných glazur a různými vzory. Originalita Heleniny tvorby vychází z důrazného prosazování polygonálních forem.

Pro malířku Karolínu Mitášovou je od začátku její tvorby hlavnim výrazovým prostředkem barva, hlavnim tématem obrazu imaginativní svět - pocity, iluze - ztracené a znovu nalezené, přáni splněná i nesplněná. Snaží se spojovat abstraktni formu s nespoutanou imaginací a ve svém malířském výrazu se stále pokouší křížit komponenty chaosu a řádu, které jsou přítomny v každém okamžiku a naplno prožité chvíli. „Antidialog“, Slavnosti ticha“, “Ženské Blues“, “Patetická“, Dávno zapomenutý příběh“ ... každý obraz je vlastně příběhem, který pomocí barev a symbolů znovu ožívá a přináší poselství dávno zapomenutá.

 

 

O své malířské tvorbě dále Karolina Mitášová řekla:

 „Studium architektury vneslo do mého myšlení smysl pro řád, harmonii a kompozici. Architektura, jakožto vrcholná syntéza všech uměleckých disciplín, byla pro mě výchozím bodem na cestě ke spontánnímu uměleckému projevu, jimž se v mém případě stala volná malba“.

 

Karolína Mitášová, jež své práce podepisuje KAIDA

  • narodila se v Praze 13. 4. 1959 v Praze
  • 1978 -1983 vystudovala architekturu na ČVUT v Praze
  • od 1983 se kromě propagační grafiky a grafických návrhů ve spolupráci s architekty věnuje malbě
  • v posledních 5 letech pracuje také jako interiérový designer
  • její hlavní činností zůstává však nadále volná malba
  • vystavuje doma i v zahraničí, účastni se společných projektů – konfrontací, nejčastěji právě s Helenou Giras Kozákovou, rovněž pražskou rodačkou
  • ve svých obrazech si hraje se stínem a světlem, tvary zdůrazňuje plochami barevných glazur a různými vzory
  • obě autorky pojí dlouholeté přátelství (30 let), první společnou výstavu uskutečnily už v roce 1984 ve foyer divadla v Řeznické ulici v Praze.
  • Vystavovaly například i v londýnské galerii Zebra Two

 

Helena Giras-Kozáková

narodila se v Praze, kde se také vyučila dámskou krejčovou

  • 1968 odjíždí na jeden rok studovat angličtinu do Velké Británie
  • 1976 se do Anglie vrací - tentokrát studovat keramiku
  • za 3 roky později je přijata na jednu z uměleckých škol v Londýně "Camberwell Schoolof Art and Craft". Na svá studia si musela Helena přivydělávat. Pracovala převážně v různých londýnských restauracích, kde se tak seznámila s uměleckými celebritami S jednou z nich, dnes slavnou zpěvačkou Annie Lennox (tenkrát byly ale obě číšnicemi v klubu a Annie bydlela u Heleny), se přátelí dodnes
  • v rámci mateřské dovolené se ve své tvorbě se proto odmlčela na celé 3 roky
  • po návratu do keramické dílny následovaly výstavy v Londýně, Amsterdamu a Praze

 

 

 

 

 

 

 

 

150 00 Praha 5 - Smíchov

Štefánikova 12

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: www.karolinamitasova.cz, helena giras kozakova)

Foto: © Ing. Olga Koníčková