Karíma Al Mukhtarová: ´Na okraji´´ aneb uděláme co s odpadem jako nezbytnou součástí lidské činnosti?!

16.06.2014 16:40

Galerie Prokopka - Praha

14. – 30. 6. 2014

Byli jsme pozváni galeristkou Markétou Vlčkovou na vernisáž nové výstavy  sympatické konceptuální umělkyně a performerky Karímy Al Mukhtarové, a to zrovna v den, kdy se konal  4. ročník multižánrového festivalu  ´Žižkovské mezidvorky´, jíž se tímto způsobem Galerie Prokopka také zúčastnila. 

 

 

Odpoledne byl zahájen prodej  obnošených či  jinak odložených věcí v tzv. Hadrárně. Také jsme nakoupili (botky za 60 Kč a dvě panenky po 20 Kč, to vše, musíme uznat za pakatel, že?!).  Poté jsme byli pozváni na ´třešňový´dvorek , kde nás Karíma Al Mukhtarová vyzvala k ochutnávání  na prádelní šňůře navěšených třešniček, prý z jejich stromu natrhaných.  Byl to pro nás drastický požadavek, třešničky tak krásně vlály na šňůře ve své třešňové šňůře (my v dětství jsme je nosili na uších) …no, řekněme si prostě, proč je chudinky malé trhat?!

 

 

 

Proč jsme nazvali výstavu ´Na okraji?´

Při zahájení se nám  Karíma Al Mukhtarová ještě předtím zahalila do tajemného prostoru ohraničeném baldachýnkem.

 

 

 

Poté nám prozradila, že na této výstavě prezentuje věci, které nejsou její, že jsou to věci na okraji lidské společnosti. Vůbec nás to však nepřekvapilo (trash art).  Pro prostor hotelové jídelny – Galerie Prokopka – autorka, inspirována nahlédnutím na  výzdobu  vstupních hotelových hal i interiérů chodeb, totiž připravila instalaci z odpadu nalezeného (žehlička, žehlicí prkno, roztržený obraz, plakát, sošky…)  

 

Na www.www-kulturaok-eu.cz nás to přimělo k přemýšlení a k úvaze, jak to vlastně s tím odpadem je. Víme, že hrozivě narůstá tempo vzniku odpadu na celé planetě, že rostou náklady na likvidaci odpadu, která nebývá zrovna vždy  přátelská k životnímu prostředí ,  protože odpad zejména z plastu má dlouhou dobu rozpadu, dokonce musíme vynaložit další energii na likvidaci odpadu,  zatímco odpad,který se produkuje  v říši živočišné i rostlinné, vlastně neexistuje…zlikviduje se časem sám…ale lednička na skládce…no to je problém…že?!

 

 

„Trash art  vzniká v návaznosti na ten druh konceptuálního umění, které pracuje s materiály tzv. nízkými. V odkazech na (české) kutilství, nálezy u popelnic, nevhodné dary a předměty, které chtějí být něčím jiným, než čím dooopravdy jsou,   Karíma Al Mukhtarová deklaruje fenomén Trash artu jako trend, kdy práce s odpadem (uměleckým či běžným odpadem) odkrývá principy instalace  jako takové. Pozornost se odvrací od uměleckých předmětů a poukazuje na umístění předmětů v prostoru, jejich výběr a následné komponování barevných a prostorových vztahů…" (z textu MgA.  Lucie Nováčkové).

 

Karíma Al Mukhtarová se ve své tvorbě často pohybuje na pomezí každodennosti a umění, přičemž hranici záměrně rozostřuje.  Někdy využívá matematických přístupů, jindy experimentuje na základě vědy nebo magie. Její tvorba není však chladná, ale má v sobě poetický a vtipný náboj.  

 

V 19. 00 hodin jsme zhlédli perfektní performanci, živou improvizaci   -  PoeTV, kde se představili mezinárodní umělci se sídlem v Berlíně.  Kromě štěkajících psů a  bázlivých dětiček se nám moc líbila, byla dosti  hororová – představme si tančící ženu s utaženým živůtkem kolem prsou, s dlouhou nekonečnou sukní,  nalíčenými do běla pažemi  a s černými kruhy pod očima, s hlubokým a dramatickým hlasem…no, běhal nám mráz po zádech… pořádně.

 

 

 

 

 

 

Text a zpěv: Roi Weinstein

 Vizualizace: Marie Klinke

 Viola: Udi Berner

 Sound design: Stefan Röslmair

Dance: Elli Cohem

 

 

Karíma Al Mukhtarová

  • 1989 - narozena
  • Žije a pracuje v Praze / Berlin
  • Studia : 2012 -2014 Studio Jiřího Davida, VŠUP, Architektura a design Praha

2010 -2012 Studio Jiřího Kovandy, Fakulta umění a designu, Ústí nad Labem

2012 Grafický design TV ilustraci, KyAMK Univ. of Applied Sciences, Kouvola, Finsko

2009 -2010 Studio Pavla Kopřivy, Fakulta umění a designu v Ústí nad Labem

  • Ocenění 2012 Winner of Essl Art Award CEE 2013 (prezentovala levitující knihovnu a jehlu v kupce sena)

 


www.karimalovesyou.com

Galerie Prokopka

Praha 3

Prokopova 9

 

www.galerieprokopka.cz

www.zizkovske-mezidvorky.cz

 

Otevřeno denně 11.00 – 21.00 hodin

Vstup: volný

Hodnocení:  85 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

P. S. Poté jsme se vydali kolem sochy Jaroslava Haška do domu v ulici Pod Vítkovem 1, kde bylo hlavní Centrum festivalu, který má  kromě jiné zábavy za cíl oživit běžně skryté vnitrobloky, zákoutí a zajímavé prostory.  Na dvorku se vařil guláš  a mohli jsme vyslechnout přednášku o žižkovských náměstí v podání Ivana Vavříka a Michala Vronského.  A pak jsme zase šli dál. Tu noc byla ještě další akce, aby toho nebylo málo, ´Muzejní noc 2014´!