Karikatury z Ukrajiny aneb co je lepší stránka Evropy?!

15.07.2015 14:37

České centrum Praha - v suterénu

 8. 7. – 21. 8. 2015

 

Putovní výstava 20 z celkového počtu 50 ukrajinských karikatur, kterou připravil ukrajinský Institut světové politiky a Ministerstvo zahraničních věcí ČR, se nyní  koná v Českém centru v Praze.

 

Výstava karikatur s původním názvem There is a Better Side of Europe (Lepší stránka Evropy) měla Ukrajincům ukázat, jaké výhody by plynuly z jejich integrace do Evropské unie.

 

Vystavené karikatury v Praze vytvořili v roce 2013 přední ukrajinští výtvarníci jako  Maryna Turovska, Konstantyn Kalachevych, Ihor Bezhuk a Oleksiy Kustovskyy.  

 

Karikatury se týkají sfér, kde by mohlo dojít ke změně stávajícího stavu na Ukrajině po vstupu do Evropské unie. Každý plakátek je rozdělen na dva segmenty, vlevo vidíme stav na Ukrajině, vpravo stav (snad nadějnější) po vstupu do EU.

 

Ředitelkou IWP je Alyona Getmanchuk (Kyjev, Ukrajina).

 

Nejde však o idealizaci EU,  která by ve velmi krátké době dokázala  provést okamžité  změny, ale jde o spoustu pozitivních  příkladů v EU, které by se mohly na Ukrajině využít k inspiraci, a tak následně i ke  prospěchu obyvatelstva…(no, zatím  tam klid moc není) …

 

Výstavu jsme  představili ve více než 20 ukrajinských městech, přičemž realizační tým IWP  (Institut of World Policy) během 6 měsíců

najezdil více než  9 000 kilometrů, když navštívil 13 regionů na Ukrajině.  Nyní  komorní výstavka  doputovala  díky Ministerstvu zahraničních věcí i do Prahy  – do České republiky. 

 

 

 

110 00 Praha 1

Rytířská 31

Vstup: volný

 

Hodnocení: 50 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková