Karel Musil st./Karel Musil ml. aneb otec a syn - grafika, kresba, ex libris

10.02.2016 11:09

Galerie 9 – Praha

9. 2. – 3. 3. 2016

 

Na vernisáži nové výstavy, tentokrát výstavy grafických prací Karla Musila st. a Karla Musila ml. – otce a syna, nás uvítala kurátorka výstavy Eva Kořánová. Připomněla, že u Karla Musila st., který je autodidakt, i když sama uznává, že grafika je řemeslo, které má však řadu záludností, které je však třeba ovládnout, přesto vidí, že je u Karla Musila st. talentu víc. My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme zase vypozorovali u děl Karla Musila ml. větší náznak  erotičnosti a větší zaujetí pro ex-libris.

 

Karel  Musil ml.

Narodil jsem se v severočeském Liberci 13. 1. 1982. Výtvarné tvorbě se věnuji již od dětství za velké podpory mého otce. Dalo by se říci, že vliv otce byl pro mou tvorbu stěžejní. Díky němu jsem se mohl setkávat s uměním takřka tváří v tvář. Vystudoval jsem Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity, obor Výtvarná výchova pro ZUŠ. Pedagogickou činnost jsem vykonával 8 let. V současné době působím jako výtvarník na volné noze. Ve své tvorbě se věnuji zejména ex libris, volné grafice, kresbě a malbě.

 

 

 

 

 

 

 

 

Karel Musil st.

Jmenuji se Karel Musil. Je mi 57 let. Narodil jsem se v Liberci, kde také žiji. O výtvarné umění, především malířství, jsem se začal zajímat v 17 letech. Kromě jednoho roku Lidové školy umění (LŠU v Liberci, ak. malíř Šulc) jsem však výtvarné umění nikde nestudoval. Jsem autodidakt. Přibližně 9 let jsem kresbě a malbě věnoval většinu volného času.

Nyní se věnuji pouze velice okrajově kresbě, především tužkou, rudkou apod. Zkusil jsem též několik prací na PC v programu Malování. Obsahově mne zajímá především člověk, jeho lidské vlastnosti, duchovní podstata a jeho sounáležitost s přírodou, krajinou. Principem mých kreseb bývá též humor, nadsázka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstavou ´Otec a syn´ - Karel Musil + Karel Musil  navazuje Galerie 9 na volný cyklus, věnovaný společným expozicím prací členů výtvarnických rodin. Hledání společných kořenů, návazností, bodů styčných i rozcestníků, dialogů, kontrastů a možná i popření v tvorbě partnerů, rodičů, dětí a vnuků je rozhodně docela vzrušujícím dobrodružstvím. Ale nejen proto je potřeba tuto výstavu vidět.

 

190 00  Praha – Vysočanská radnice

Sokolovská 14/324

Máme otevřeno: pondělí – čtvrtek: 10.00 -19.00 hodin

Vstup: volný

 

www.galerie9.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková