Kam do ZOO za medvědy anebo kde je všude najdeme?

12.05.2013 17:49

Kam  do ZOO za medvědy anebo kde je všude najdeme?

 

Blíží se léto a s nimi i prázdniny. Můžeme si udělat výlet do ZOO, kde můžeme za jeden den procestovat celý svět. Můžeme si také udělat výlety za medvědy do ZOO, jichž je v Česku dostatek. A vynasnažíme se zde podat pár tipů, kde se s medvědy setkáme…máme-li je rádi…my ano.    Informace jsme nasbírali na veletrhu o cestování 2013…

 

  • Podkrušnohorský zoopark v Chomutově byl založen v roce 1975. V roce 2013 tedy slaví  38. výročí od svého založení.. Zoopark je specializován na chov zvířat pocházejících z oblasti palearktu, zahrnující území Eurasie, ze které pochází převážná část chovaných zvířat, a území severní Afriky. Pozorovat zde můžeme více než 160 druhů zvířat o tisíci jedincích, mezi kterými je 14 ohrožených druhů zařazených do Evropských záchranných programů (www.zoopark.cz).

 

  • ZOO Brno připravila možnost vstoupit přímo do světa medvědů kamčatských, polárních lišek, rosomáků a dalších živočišných druhů geografické oblasti Beringie (oblast mezi Sibiří a Aljaškou). Napříč celou expozicí vede naučně-dobrodružná stezka, z níž bude možné pozorovat přirozeně reagující zvířata a také se seznámit s tradičními způsoby lovu zvířat a se současnými metodami.

 

  • ZOO Praha –je nejvíce navštěvovaná ZOO v České republice. Každý rok ji navštíví přes 1,3 milionu lidí. Po záplavách  v roce 2002 se proměnila v jednu z nejkrásnějších ZOO v Evropě. Je veliká 60 ha. A v současné době byl otevřen nový, vskutku překrásný pavilon pro slony i hrochy….(www.zoopraha.cz)

 

 

  • Beroun – Městské medvědárium. Symbol medvěda má město Beroun ve znaku i na      svém praporu. V říjnu 2000 si navíc pořídilo medvědy živé. Pro medvědí bratry Matěje, Vojtu a Kubu, s nimiž režisér Václav Chaloupek natočil úspěšný Večerníček ´Méďové´, vybudovalo     město na svahu Městské hory  medvědárium s třemi ložnicemi, přípravnou krmiva a  výběhem o rozloze téměř 25 arů. Medvědárium leží v centru města, zhruba 10 minut od Husova náměstí a 15 minut od z vlakového nádraží.

 

  • ZOO Ústí nad Labem vznikla v roce 1908 jako soukromá ptačí rezervace, kterou založil ústecký obchodník a vášnivý ornitolog Dr. Heinrich Lumpe. Zoo je umístěna v přírodním areálu na úpatí Mariánské skály na ploše 26 ha (www.zoousti.cz).

 

  • ZOO Plzeň – podívejme se do krásného přírodního areálu plzeňské ZOO na indické nosorožce, žirafy, hrošíky, medvědy a další zvířata. Součátí ZOO je Akva-tera, kde kromě ryb a plazů uvidíme i obávané a fascinující živočichy (www.zooplzen.cz)

 

  • ZOO Bojnice - jako nejstarší ZOO na Slovensku byla otevřená v roce 1955. Díky svému umístění v pěkném přírodním prostředí, ale i pro blízkost lázní a romantického zámku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům na Slovensku (www.zoobojnice.sk). 

 

  • ZOO Leipzig (Lipsko, Německo) – můžeme zde navštívti Pongoland, Gondwanaland, savanu, Aquarium a jiné zajímavosti, počítejme jen s vyšším vstupným pro dospělé: 17 Euro, pro děti: 10 Euro - (www.zoo-leipzig.de)

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Internet