Kai Teichert: Substantia Nigra aneb existuje místo, kde nebude nikdo zatížen smrtelným hříchem chlípnosti?! V tom to ale není!

23.03.2016 14:35

MuMo – Museum Montanelli - Praha
23. 3. 2016 – 22. 6. 2016

 

 

Na vernisáži nové výstavy Kai Teichert: Substantia Nigra, kterou  v Museu Montanelli připravila  galeristka a kurátorka této výstavy Dadja Altenburg Kohl, jsme zhlédli  v autorské monografické výstavě  instalaci díla, kde se významný německý umělec, malíř a sochař  Kai Teichert věnuje své vnitřní síle. Jeho obrazy jsou vším, z čeho je stvořen univerzální svět. Sympatický mladý muž - autor - Kai Teichert byl akci osobně přítomen. 

 

Nás na  www.www-kulturaok-eu.cz nejvíce zaujaly busty včetně jejich zvláštního, ironicky na diváka upřeného - pátravého výrazu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A byli jsme také uvedeni do instalace v zatemněné místnosti, kde se octneme v hlubinách moře…spolu s fantazijními mořskými tvory - ...i když musíme uznat, že život jistě vznikl v moři...

 

 

 

 

 

 

Erotika, fantazie, sen, vášeň i pluralistický kosmos podle Teicherta

Prostory Musea Montanelli Kai Teichert obohatil o svá figurální velkoformátová díla a přizpůsobil je architektuře výstavních síní. V jedné z instalací používá dřevo jako symbol stromu života nebo jako symbol universálního kříže křesťanské tradice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Draka proměňuje do podoby mužského erótu, na jehož špičce tančí nahá žena. V opulentní zahradě rozkoše nebude nikdo zatížen smrtelným hříchem chlípnosti. Lidské bytosti se zde chovají na první pohled diskrétně a obezřetně, rafinovaně se v zahradě lásky maskují do úkrytu stromů, keřů, větví, listí, kořenů a květin. Tam, v rudé zahradě, se milují a žijí vlastní touhou po samozřejmém, nerušeném naplnění slasti…

 

Pomyslným kuželem světla

  • se Kai Teichert vydává na cestu do vlastního nitra ve snaze vymanit se pouze rozumovým podnětům. Pohybuje se při tom opatrně a intuitivně. Dbá spíše na citové důvody svého jednání, bez hledání konkrétních řešení.
  •  
  • vytváří tak pomyslně tiché svědky vlastního podvědomí, kteří oživují zcela nový kosmos symbolických náznaků a mytologických poselství a pohybují se v proměnlivých inscenacích. Zde se prolíná vášeň a její obrazová projekce v jakémsi spletenci a opulentním dramatickém dialogu. Tyto scenérie odhalují naše nejniternější fantazie, které každý z nás musí neustále sám pro sebe navigovat.
  •  
  • nebe, peklo, vášeň i utrpení. Podvědomí je pramenem tvořivé inspirace, dílo produktem abstraktní představy zprvu reálného procesu či paranormálního prožitku.
  •  
  • Kai Teichert naslouchá citlivě své intuici a pomyslným astrologickým hodinám, aby v horečnatém okamžiku ztvárnil bytosti svého paralelního světa. Měsíční fáze jsou při tom jeho pomocníkem, neklidná a nespoutaná síla úplňku dodává jeho tvorbě spirituální dimenzi.
  •  
  • Kai Teichert vytváří vlastní nezaměnitelnou estetiku v realizaci konečného díla
  •  
  • daří se mu vdechnout anorganickému materiálu život a dokazuje, že věří svému uměleckému výrazu, jímž diváka magicky vtahuje do děje.

 

Kai Teichert zde využil některé výrazové formy, které v minulosti sotva někdo spatřil, a chrání tak vlastní svěřence vášně - všechny ty, kteří v nejrůznějších pozicích a formách milostných aktů bizarně a mnohdy nečekaně propleteni splývají s faunou, nebem a zemí. Protože se jim daří dosáhnout tantrické spirituality, unikají zrakům nezasvěcených vetřelců a stávají se nesmrtelnými. Pro ty, kteří milujícím nepřejí, zůstávají navždy utajeni v hlubinách tajuplné fauny a flóry.

Avšak ti, kteří nápoj lásky již ochutnali a neuzavřeli svá srdce, rozpoznají sebe sama v milostném opojení a svobodě nekonečného prostoru. Barva rozkoše je zde železitá. Pochází z nitra malé oblasti našeho mozku zodpovědné za motorické funkce člověka a označované jako nucleus ruber.

 

 

Zda je právě to důvodem, proč Kai Teichert svou zahradu lásky pojmenoval Červeným hájem, zůstává tajemstvím. Ale každý, kdo do ní vstoupí, pochopí, že tato halucinogenní instalace plná tajuplné erotiky je dílem velkého umělce, který v nás znovu probudí naději uloženou hluboko v našem nitru. (text: Dadja Altenburg-Kohl)

 

 

 

118 00 Praha 1

Nerudova 13
Máme otevřeno:
úterý – pátek: 14.00 – 18.00 hodin
sobota – neděle: 13.00 – 18.00 hodin

 

Výstava je vhodná od 15 let!

Galerie: Muzeum Montanelli

Muzeum Montanelli (MuMo) je jedním z mála privátních muzeí v České republice. Vzniklo roku 2009 v čísle 13 Nerudovy ulice na Praze 1 pod patronátem prezidenta Václava Havla. Muzeum provozuje Nadace DrAK, která byla založena z iniciativy Prof. Dr. Dadji Altenburg-Kohl, podnikatelky, mecenášky a sběratelky umění.

www.museummontanelli.com

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková