Juraj Toman & Juraj Florek: PRAŽSKÉ SIGNÁLY! aneb současná Praha vábně nevábná očima dvou slovenských malířů…

29.04.2017 16:28

Studio PRÁM – Praha

28. 4. – 10. 5. 2017

 

 

Na vernisáži nové výstavy obrazů PRAŽSKÉ SIGNÁLY!, kterou během svého dubnového rezidenčního pobytu ve Studiu PRÁM připravili dva slovenští  autoři  Juraj Toman a Juraj Florek, jež se zaměřili na plenérovou malbu současného městského (pražského) prostředí plného industriálu, nemalebných zákoutí a současné špatné architektury, byli oba autoři osobně přítomni. Jejich dlouhodobým záměrem, a můžeme říci, že i dobrým nápadem,  je vyobrazovat nepřikrášlenou pravdu různých měst. A Praha se stala jejich další zastávkou!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oba autoři v těchto dubnových dnech procházeli Prahou a zkoumali její často opomíjenou stránku, kterou my Pražáci ve svém všedním životě již příliš nevnímáme a považujeme za samozřejmé, ba přímo normální.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tak na maloformátových obrazech (rozměrů od 30 x 40 cm...a více), které se bohužel při instalaci v obou místnostech galerie Studia PRÁM příliš výrazně neprojevily,  nám oba autoři s odstupem sobě vlastním nastavili kritické zrcadlo. Vidíme nevábnou pražskou architekturu (např. okolí metra), neudržované prostředí pod mostem, sídlištní fasády  či nemalebná rozmanitá zákoutí (popelnice).

 

„Tyto všední městské motivy, přetavené skrz médium olejomalby, nabírají nový svěží úhel pohledu. Praha je jejich další zastávkou v dlouhodobějším záměru vyobrazovat na plátně stále nová města. Nevyhýbají se těžkým prostředím. Výběr lokalit nefunkčních ´stalkerských prostředí´ industriálních architektur, zdánlivě nemalebných zákoutí současného města nebo současné přebujelé špatné architektury odkazuje na malíře, kteří prostřednictvím své tvorby hledají nepřikrášlovanou pravdu.“ (kurátorka: Pavlína Samčíková)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juraj Toman

  • je pedagogem na UKF v Nitře
  •  je absolventem VŠVU v Bratislavě a Akadémie umení v Banské Bystrici
  • má za sebou řadu výstav – či už autorských, ve dvojici s Jurajem Florkem nebo skupinových

 

Juraj Florek

  • vystudoval Akadémii umění v  Banské Bystrici
  • absolvoval studijní pobyt na UCLM ve španělské Cuence
  • 2014 získal 1. místo v soutěži VUB Maľba roka
  • aktivně maluje a vystavuje
  • zúčastnil se několika uměleckých rezidenčních pobytů


190 00 Praha - Vysočany
Čerpadlová 536/4b


 https://jurajflorek.com/

www.pramstudio.cz/program/juraj-toman-juraj-florek-2 
www.facebook.com/pramstudio(https://www.facebook.com/pramstudio/ 
 

 

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

P. S.: I my na www.www-kulturaok-eu.cz  jsme bez problémů hned za rohem objevili překrásná zákoutí, jež bez povšimnutí kohokoliv již dlouho hyzdí tuto pražskou městskou část ...