Julian Rosefeldt: Manifesto aneb třináct rolí Cate Blanchett

22.10.2017 11:16

Národní galerie/Veletržní palác – Praha

19. 10. 2017 – 7. 1. 2017

 

Tiskovou konferenci k podzimnímu programu Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci, k již tradičnímu Autumn Opening, kdy bylo zahájeno celkem pět výstavních projektů, zahájil generální ředitel NG Jiří Fajt, poté promluvili ostatní jednotliví kurátoři (Adam Budak, Markéta Stará Condeixa, Pavel Vančát).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pět výstavních projektů

  •  Julian Rosefeldt: Manifesto
  • Biafra  of Spirit: Studenti z třetího světa v Československu/Third World Students in Czechoslovakia
  • Introducing Pedro Henriques: Fasting/Půst
  • Start Point 2017 (19. 10. - 10. 12. 2017):

Cena pro diplomanty evropských uměleckých škol/Prize for European Art  Academy Graduates

  • František Skála: Hall A

 

 

Julian Rosefeldt: Manifesto

1. patro Veletržního paláce

Kurátor: Adam Budak

V 1. patře vévodí třináctikanálová filmová instalace berlínského umělce Juliana Rosefeldta: Manifesto, kde všech 13 rolí ztvárňuje australská herečka Cate Blanchett a představuje návštěvníkům manifesty, které stály u zrodu moderního umění. Instalace skládá poctu dojemné tradici a literární kráse uměleckých manifestů a zamýšlí se nad rolí umělce v dnešní společnosti.

 

Manifesto (projekt vznikal od roku 2014) vychází z písemných materiálu futuristů, dadaistů, hnutí Fluxus, suprematistů a dalších uměleckých skupin i z úvah jednotlivých umělců, architektů, tanečníků a filmařů. Tato prohlášení byla většinou sepsána pod vlivem mladického vzteku, vyjadřujících přání změnit svět skrze umění a současně reflektující hlas své generace.

 

 

Třináctidílná instalace byla před Prahou představena v Berlíně, New Yorku, Helsinkách nebo Buenos Aires a všude sklidila nebývalý ohlas. Cate Blanchett se v rámci tohoto ‚manifestu manifestů’ převtěluje do třinácti postav – bezdomovkyně, učitelky, loutkoherečky nebo dělnice a proslulým i méně známým výrokům dává v nečekaných souvislostech nové, dramatické vyznění,“ sdělil  nám generální ředitel NG Jiří Fajt.

 

Výstava Julian Rosefeldt: Manifesto byla připravena v rámci Ozvěn Česko-německého kulturního jara 2017 – přeshraniční kulturní iniciativy Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu v Praze, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

 

Biafra  of Spirit/Biafra ducha: Studenti z třetího světa v Československu

Kurátoři: Tereza Stejskalová & Zbyněk Baladrán

Expozice Biafra  of Spirit/Biafra ducha, která byla připravena v areálu Korza Veletržního paláce (vedle Café Jedna) seznamuje s tvorbou afrických, arabských a asijských studentů, kteří v 60. a 70. letech 20. století studovali film v Praze. Výstava se zabývá opomenutými souvislostmi mezi kulturní apolitickou renesancí, jež probíhala v 60. letech 20. století v Československu a projektem dekolonizace.  

 

Československá nová vlna se tak poprvé objevuje v kontextu děl významných filmařů, jako Nabil Maleh ze Sýrie, Mohammed Lakhdar-Hamina z Alžíru nebo Nosratollah Karimi z Iránu, stejně jako těch, o jejichž dalších osudech není nic známo.

 

Start Point 2017 (19. 10. - 10. 12. 2017) - 5. patro Veletržního paláce

(15. ročník)

Kurátor: Pavel Vančát

To nejlepší ze současné studentské výtvarné tvorby na evropském kontinentu již potřetí ve Veletržním paláci představuje výstava 25 finalistů ceny Start Point 2017 z 39 škol ze 17 zemí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vybraní umělci 2017 / Selected artists 2017

Filip Anthonissen, KASK Gent / Aga Beaupré, RCA London / Gagyi Botond, UAD Cluj-Napoca / Otto Byström, KUVA Helsinki /

Céline Ducrot, HGB Leipzig / Caz Egelie, HKU Utrecht / Pachet Fulmen, HfBK Hamburg / Michelle Hall, NCAD Dublin /

Oskar Jakobsen, KADK Copenhagen / Elina Jonina, LMA Riga / Tomasz Kobialka, Goldsmiths London / Vytautas Kumža, GRA Amsterdam /

Pamela Kuťáková, AVU Praha / Selina Lampe, Berlin Weissensee / Anna Madeńska, ASP Łódź / Ole Meergans, UdK Berlin /

Irène Mélix, HfBK Dresden / Mariana Murta / AP Hogeschool Antwerpen / Andreas Nur, KKH Stockholm / Anna Ročňová, UMPRUM Prague / Martina Růžičková, FaVU VUT Brno / Jana Shostak, ASP Warsaw / Anastasija Sosunova, VAA Vilnius / Morten Jensen Vågen, KHiO Oslo /

Oscar Erik Yran, DFK Odense

 

 

Introducing Pedro Henriques: Půst

Prezidentský salonek Veletržního paláce

Kurátorka: Markéta Stará Condeixa

Prezidentský salonek v rámci dlouhodobého projektu Introducing  hostí výstavu Půst portugalského umělce Pedra Henriquese, který zde vystavil své podivné objekty (digitálně upravené) v doprovodu videa portugalského umělce a akademika Miguela Soarese.  

 

František Skála Hala A

Hala A Veletržního paláce

Kurátorka: Lenka Pastyříková

Součástí podzimní vernisáže bylo otevření dosud běžně nepřístupného prostoru Haly A Veletržního paláce,

kde je představen část instalace děl Františka Skály, které NG získala z nedávno ukončené výstavy ve Valdštejnské jízdárně.

 

Nebývalý úspěch výstavy, kterou zhlédlo přes 60 tisíc návštěvníků, nás přivedl k myšlence vystavit ve Veletržním paláci dlouhodobě Skálova díla, která jsme získali do našich sbírek i ta, která umělec Národní galerii daroval nebo zapůjčil. Návštěvníci se mohou těšit třeba na Zub času nebo na některé z tajuplných muzejních pavilonů,“  řekl Jiří Fajt.

 

170 00 Praha 7 - Holešovice

Dukelských hrdinů 47

www.ngprague.cz

www.startpointprize.eu

 

Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/prastanek-aneb-kdyz-skala-duty-dub-pred-zkazou-zachranuje/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/frantisek-skala-jizdarna-riding-school-aneb-vstupme-s-otevrenyma-ocima-do-sveta-jeho-mnoha-bajnych-risi/