Joškin Šiljan, Marcela Vichrová, Rosen Rašev: Setkání aneb přejme si svět bez válek a násilí…či člověk mnoha tváří

12.10.2018 12:30

 

Galerie BKI - Praha

10. 10. - 2. 11. 2018

 

Na vernisáži nové výstavy, kterou připravil Bulharský kulturní institut a Muzeum naivního a marginálního umění/MNMU v Jagodině v partnerství s velvyslanectvími Bulharské republiky a Srbské republiky v ČR, výstavy Setkání, která překročila hranice a spojila talent Marcely Vichrové (Česká republika), Joškina Šiljana (Srbsko) a Rosena Raševa (Bulharsko), byli z těchto tří umělců přítomni Marcela Vichrová a Joškin Šiljan. Jak jsme se při zahájení výstavy dozvěděli,  vůbec nebylo jednoduché na Balkáně najít někoho, kdo by byl zcela ochoten uzavřít s nimi přátelství.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slavnostního zahájení se ujala Galina Todorova, ředitelka BKI, kromě dalších promluvila také Jeho Excelence Lačezar Petkov, velvyslanec Bulharské republiky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tým Bulharského kulturního institutu v Praze společně s Muzeem naivního a marginálního umění v srbské Jagodině již delší dobu chystalo setkání tří autorů z různých míst  - Bulharska, Srbska a České republiky. Umělce spojilo stále více oceňovaný a zmiňovaný naivistický styl výtvarného umění. Dílo Vichrové, Šiljana a Raševa jsou zároveň odlišné i velmi podobné, jelikož rozbíjí stereotypy. Inspirací jim je fantazie a svoboda projevu v umění. Společnou jednotící linií jejich děl je kresba jako primární médium malířského výrazu.

 

 

  • Rosen Rašev se narodil 15. 2. 1970, žije a tvoří v bulharském městě Vraca. Absolvoval na Výtvarném gymnáziu Ilija Petrov v Sofii. Je členem Svazu bulharských výtvarníků, nositelem řady ocenění. Má za sebou na desítky samostatných i společných výstav v Bulharsku a zahraničí. Jeho práce (kombinovaná technika - plátno, olej - sololit) jsou majetkem muzeí, galerií a soukromých sbírek v Bulharsku, Srbsku, Belgii, Rakousku, USA, Řecku a jinde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Joškin Šiljan se narodil 28. 3. 1953 v Pirotu, Srbsko. Žije a tvoří v Gardelici. Je členem Srbské asociace výtvarníků. Začal malovat v poměrně pokročilém věku - těsně před svými 35. narozeninami.  Od té doby se ovšem zvládl zúčastnit desítek společných i samostatných výstav. Jeho dílo je často inspirováno zápisky zesnulé své babičky.  Pro jeho umění (kombinovaná technika - karton, na plátně i na papíře) jsou charakteristické svoboda a spontánnost při výběru motivů a materiálů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Marcela Vichrová se narodila 16. 3. 1968 ve Strakonicích. Vystudovala Monumentální malbu na pražském UMPRUM. Od roku 2004 pracuje v Národní galerii Praha. Účastnila se více jak 50 samostatných a společných výstav v Čechách i ve světě. Její obrazy (kombinovaná technika na papíře, na plátně) jsou majetkem desítek galerií a českých sběratelů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcela Vichrová zde vystavila kromě děl ze sbírky v MNMU v Jagodině také své práce ze svého vlastnictví své práce. Její díla nejsou typická gestickou švihovou kresebností, naopak „obdivujeme protrpěnou až tvrdohlavou ornamentalistiku vrstvených čar s občasným barevným střídáním. Někdy profil soustředných i nesoustředných letokruhů připomínající zkamenělé dřeviny doplňují výplně malých oválných tvarů - stavebních kamínků. Výsledkem je místy až mile neohrabaná panoptikální strnulost jedince nebo seskupení lidí…“ (citace - zdroj: text: Mgr. Jan Kotalík, 2016).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úplný  Babylon to byl. Na závěr se konala hudební vložka, krásné Bulharky nechyběly, dokonce přišla vskutku milá paní velvyslankyně Indie. A  Galinu Todorovou, ředitelkou BKI,  byl  MNMU  předán  dar rekonstruovaný monumentální obraz Vladimíra Pittera...převázaný červenou mašlí...  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Klimentská 6

Máme otevřeno: po - pá: 10.00 - 17.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

www.bki.cz