Josef Zoser : Lužické hory - krajina mého srdce, Praha - malostranská zastavení aneb když emoce převládnou nad dokumentárním charakterem snímků…

07.08.2017 10:21

Galerie 9 – Praha

31. 7. - 7. 9. 2017

 

 

 

 

Galerie 9 připravila (bez vernisáže) fotografickou výstavu Josefa Zosera: Lužické hory - krajina mého srdce, Praha - malostranská zastavení, kde prezentuje Josef Zoser * 1949 Jiřetín pod Jedlovou) své barevné fotografie pořízené jak v rodném kraji, tak i v Praze.

 

Jak říká autor fotografií:

„Začátky mého focení spadají do doby, kdy jsem v 5. třídě chodil do fotografického kroužku. Poznal jsem vývojku, ustalovač, zvětšovák a začal fotit bakelitovým Pionýrem. Následovala dlouhá pauza, ve které jsem jen občas Flexaretou pořídil pár snímků, hlavně do rodinného alba. Pak následovala dlouhá pauza.

 

Teprve po příchodu na radnici jsem začal Nikonem fotit na kinofilm vše, co jsme v obci opravovali nebo budovali nového. Při projíždění obcí a jejího nádherného okolí v západní části Lužických hor jsem pořídil své první barevné fotografie přírody. Zastupitelům obce se některé fotky líbily až tak, že jsme z nich pořídili 3 pohlednice, neboť v té době turisté, procházející naší obcí, neměli možnost si nějaké zakoupit."

 

Když fotografujeme podle hesla:

Strom žije po staletí, člověk jen necelé jedno století, Země existuje již čtyři miliardy let…aneb co si myslí strom o nás?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Od té doby emoce začínají převládat nad dokumentárním charakterem snímků. Oblíbeným motivem se stávají stromy. Vzniká tak množství pohledů na ně samé, ale i na jejich spolubytí s objekty jinými, jejichž dominanty nelze přehlédnout. Stále romantizující přitažlivost bývalého hradu Tolštejn, ducha povznášející poutní místo na Křížové hoře, horská podoba Jedlové hory s kamennou rozhlednou, a samozřejmě výhledy po Lužických horách a jejich nádherných přírodních scenériích.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intenzivněji jsem se focení začal věnovat až v roce 2004, to mi učarovala Praha, ve které jsem trávil pracovně převážnou část týdne. Zde nacházím další zdroj pro svoji tvorbu a relaxaci zároveň. Nejoblíbenějším pražským motivem se mi stává místo nejbližší – Valdštejnský palác s přilehlou zahradou a okolím na Malé Straně, tedy sídlo Senátu. Zde se prvně seznamuji s digitálním fotoaparátem značky Olympus SP-500 UZ. Jednalo se o kompakt, který jsem před dvěma lety vyměnil za E-M5 stejného výrobce. Takže nic extra luxusního. Považuji se za fotografa okamžiku.

Nefotím ze stativu, ani na dobrý záběr nečekám hodiny.“

 

Josef Zoser

  • původním povoláním energetik
  • 1990–2015 starosta v rodné obci
  • 2002–2008 senátor
  • 2012–2016 krajský zastupitel
  • bezpartijní
  • hobby:  věnuje se kopané (III. liga), trenér kopané reprezentačního týmu ČR starostů, tenisu, stolnímu tenisu a fotografii1999 – 1. výstava ve  varnsdorfském divadle
  • od té doby jich bylo nejméně 20
  •  2006 začínáme v rodině na jiřetínském náměstí rekonstruovat značně poničený podstávkový dům z 2.  pol. 19. století
  • po 8 letech je přestavba dokončena -  dvě patra jsou obydlena a v přízemí je zřízena malá nestálá galerie

 

Přízemí vysočanské radnice

Praha 9  - Vysočany  

Sokolovská 324/14

www.praha9.cz

 

Vstup volný: pondělí - čtvrtek 10.00 – 19.00 hodin

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Galerie 9

  • až do 1993 neměla Praha 9 jako jediná z pražských obvodů žádnou galerii
  • l. pokusy spadají do poloviny 80. let 20. století
  • 1984 měl v příležitostné „Urgalerii 9v Gongu svou 1. samostatnou výstavu Jasan Zoubek (nezalíbila se však tehdejším režimním kulturním povolovatelům)
  • 1993 – 2004 Obecní dům ve Vysočanech
  •  
  • 1993 MČ Praha 9 rekonstruovala dům v Jandově ulici č. 4 ve Vysočanech
  • byl  předán OK domu, který v něm soustředil veškerou kursovní činnost

 

 Malá místnost v přízemí se samostatným vchodem z ulice měla původně sloužit setkáním a schůzím Vlastivědného kroužku, ale prázdné bílé stěny si říkaly o obrazy

  • v prosinci 1993 byla slavnostně otevřena Galerie 9, po mnoho dalších let právem nesoucí přízvisko První a jediná v Praze 9. Nebo také Malá, ale naše

Za 11 let se zde uskutečnilo zhruba 170 výstav v jednoznačné a jednoduché koncepci: každé 3 týdny přinést něco, co diváky zaujme a potěší, s pevnou hranicí úrovně, ale naprostou svobodou témat, forem, žánrů a technik, a s důrazem na čistou a dílům i prostoru adekvátní instalaci. Snad to byla šťastná volba. Galerie 9 našla své přátele mezi výtvarníky i diváky, a řada autorů koncipovala svá díla na míru jejímu komornímu prostoru.
 

  • od 2004 – vysočanská radnice

V roce 2004 byla rekonstruována historická budova vysočanské radnice. Bludiště komůrek vrátnic a kanceláří v přízemí bylo strženo a získaný prostor po obou stranách hlavního vchodu neorenesanční budovy byl citlivě upraven jako galerie, nepostrádající tolik žádoucí otevřenost ani intimitu. Po jedenáctileté improvizaci na 25 metrech čtverečních se Galerie 9 přestěhovala do čtyřnásobných prostor skutečně galerijních.
 

Přestěhování nezměnilo základní koncepci galerie, ale podstatně obohatilo výstavní spektrum. Prostor dovoluje i konání dvou nezávislých menších výstav zároveň, případně rozdělení jedné expozice do čtyř částí. Fundus, rozšířený o panely a vitríny, nabízí široké mož-nosti pro konání tematických výstav. A velkorysé zázemí MČ Praha 9 umožnilo realizaci koncepčně, finančně i technicky náročných výstav příležitostných (Od Kolbena ke značce ČKD, Vysočany 1902, Půlměsíc v zeleném – setkání s Pákistánem aj.) i vydání řady katalogů k výstavám. Výstavní program dnes doplňují pravidelné tvůrčí dílny pro děti i dospělé „Zastav se a tvoř“ a programy pro školy všech typů.

Do Galerie 9 se nechodí ze snobismu. Chodí se sem ze zvědavosti a pro radost.