Josef Husák: FOTOGRAFIE z let 1981 až 2016 aneb když zachytíme mikropříběhy zdánlivě banální

30.09.2016 15:13

Galerie pod Palmovkou - Praha

11. 9. – 15. 10. 2016

 

 

Na vernisáži nové (retrospektivní) výstavy v Galerii Pod Palmovkou, tentokrát fotografií Josef Husáka, byl autor černobílých i barevných fotografií osobně přítomen. 

 

Josef Husák  (* 1947) původním povoláním projektant patří k předním českým představitelům subjektivního dokumentu, směru, který dnes zaujímá stále významnější pozici v současné tvůrčí fotografii.

 

V současném desetiletí počet našich fotografů, pracujících rozličnými modifikacemi subjektivního dokumentu, vzrostl přímo geometrickou řadou. Je pochopitelné, že s přibývajícím počtem autorů se stále více objevují i čistě formální aplikace některých principů, dochází ke zplanění a zevšednění ještě nedávno objevných postupů.

 

Fotografové, kteří mají a umějí co říci, však dovedou těchto principů využít k myšlenkově závažným a vizuálně působivým dílům. Patří k nim nesporně i Josef Husák, autor, jehož práce z posledních let upoutaly velkou pozornost. Mnohé z jeho fotografií zachycují zdánlivě zcela banální motivy, které jsou ovšem prezentovány velmi invenčně v překvapivých pohledech a souvislostech.

 

Pro fotografa Josefa Husáka (*1947) je životním tématem městská krajina jako místo setkávání a vzájemné konfrontace míjejících se lidských osudů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor fotografuje převážně v Praze, ale i v některých evropských metropolích, které sporadicky navštěvuje. Snaží se o zachycení náhodných ´mikropříběhů´, které se denně v městském prostředí odehrávají.

 

V posledních letech, s přechodem na digitální techniku, fotografuje většinou barevně. V těchto (mnohdy záhadných) fotografiích dává přednost před  ´příběhem´ účinku barevných ploch a působení světla.

  • 1985 - 2015 pracoval jako firemní fotograf se zaměřením na architekturu a dokument
  • účastní se společných výstav členů Asociace profesionálních fotografů

 

V letošním roce mu vyšla autorská  kniha ´Fotografie´ (v nakladatelství Lidové noviny).

Produkce: Lucie Vojtíšková, Anna Šlocarová

 

 

 

 

www.anyart.cz

www.podpalmovkou.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samostatné výstavy:

Galerie Diamant, Praha (2009)

Galerie Metropol, České Budějovice (2010)

Univerzita, Vídeň (2011)

Malá galerie ČS, Kladno (2012 a 2015)

Galerie Café Kampus, Praha (2016)

 

Objevili jsme další jeho výstavu, a to v Café Kampus…Josef Husák - Ve městě

Café Kampus – Praha

11. 9. – 13. 11. 2016

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková