Jitka Nesnídalová: Přes kameny ke hvězdám aneb s čím musíme bojovat, abychom se k cíli dostali?! Nejen s kameny...

11.05.2015 14:06

Galerie Lapidárium

5. - 31. 5. 2015

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy ´Přes kameny ke hvězdám´ v Galerii Lapidárium jsme zhlédli obrazy ak. malířky Jitky Nesnídalové, přičemž autorka byla akci rovněž přítomna a usmívajíc se neustále přijímala gratulace i květiny od přicházejících návštěvníků, až se nám pod květinami ztrácet začínala. Výstava se koná pod patronátem Nadace Český Barok. Úvodní slovo pronesl Jan Melena. Výstava s názvem ´Přes kameny ke hvězdám´ začala vernisáží v příhodně magický čas, dne 5. 5. v 17:55 hodin. Jitka Nesnídalová patří v současnosti k nejtalentovanějším malířkám generace 1. desetiletí 21. století v českých zemích.

V námětech nejnovějších obrazů autorka pracuje s geniem loci galerie, ale současně  zde spatříme  i  starší díla s tematikou světové architektury a s narativními momenty z nevšedních míst.

 

K porozumění symbióze mezi obrazy a galerií je třeba vědět pár informací o této stavbě; předtím než se tato budova stala galerií, bývala pivovarem, velkoobchodem s vínem a místem studií okultních věd, kterým se zde věnoval například i věhlasný architekt Antonín Kaňka.

 

V názvu výstavy se skrývá mnohé; kameny, těžkost, dřina, námaha a píle člověka zdokonalovat se, posilovat a překonávat nelehké úkoly.

Kameny zde nejsou jen materiálem soch, fungují i jako metaforická překážka člověka v jeho cestě a symbolizují, s čím musí bojovat, aby se dostal až k cíli. Přes kameny ke hvězdám, které samy jsou kameny. Kameny se ale také představují jako nerosty, které jsou těžké, silné a poskytují člověku ochranu či úkryt. Je to tradiční materiál lidských staveb a v neposlední řadě kameny fungují jako magické médium. Kdo by neznal touhu vzdělanců nalézt bájný kámen mudrců či tajné rituály s obsidiánem. Nesmíme také zapomenout na Golema, člověka z hlíny, tedy vlastně z kamene, tuhého, nepoddajného tvora, kterého stvořily lidské ruce a který opět musel znehybnět. To vše a mnohé další lze nalézt na této výstavě.

 

V současnosti je v galerii umístěno několik skulptur postav v pohybu, která se zrcadlí tematicky také v autorčině tvorbě. Sama Jitka Nesnídalová k výstavě dodala: „Barokní socha zakletá v jediném momentu a plná napětí z pohybu mne inspirovala k zachycení atmosféry při sportu, kde se zatajuje dech a vzrušení proudí jak tělem sportovců, tak i diváků samotných. Všichni jsou naladěni na stejný cíl,  a to zachycení vzrušení z pohybu, zápasu či úsilí všechny spojuje.“ (zdroj:  Jan Melena)

 

Jitka Nesnídalová (*1983, Dačice)

  • absolventka Akademie výtvarných umění v Praze, Ateliér intermediální tvorby I /škola Milana Knížáka, ateliéry prof. Knížáka, prof. Berana a prof. Rittsteina.
  • působila na stážích na salzburské Summer Academy a londýnské Middlesex University a v německém Schwandorfu
  • zabývá se malbou, která je často propojena s objekty
  • Vítězka soutěže pro mladé umělce do 35 let v kategorii malba a finalistka několika dalších soutěží
  • www.jinart.cz

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Rámová 6

Máme otevřeno kromě pondělí denně: 11.00 – 18.00 hodin, čtvrtek 13.00 – 20.00 hodin


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jitka-nesnidalova-jina-realita-akvarium-aneb-modra-oblibena-jiz-ve-starem-egypte-je-dobra-/

 

Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková