Jiří Štourač: ´Ticho, které mluví´ aneb jak nachází Štourač magický až uhrančivý smysl života?!

01.06.2014 12:00

Topičův salon - Praha

27. 5. - 27. 6. 2014

 

Ve stylovém prostředí Topičova salonu jsme se zúčastnili vernisáže retrospektivní výstavy obrazů za autorovy účasti Jiřího Štourače - malíře, kreslíře, ilustrátora, restaurátora a milovníka italské renesance.  Výstavu zahájil galerista Pavel Vašíček, uvítal pana Stránského a poté předal slovo kurátorce Dr. Miroslavě Hlaváčkové. Pan Jiří Štourač v modré košili se svou rodinou všemu dění v klidu přihlížel. Bůh ví, my to však nevíme, co se v hlavě Štourače asi rodilo za nový magický obraz!?

 

Na výstavě si můžeme prohlédnout především velkolepé velkoformátové figurální obrazy, kdy nám autor chce sdělit něco, co není zcela běžné… vzorem mu byl malíř Zdeněk Tůma…chce nám dát znamení jedinečnosti – určité poslání, kdy tvar věcí může být zhuštěn…vykoupen… jsme mírně zmateni napětím mezi světlem a tmou i nádherou barev i tvarů, jež na obrazech jdou k nám vstříc…  autor nechce být epigonem…jde svou cestou, i když navazuje na určitou techniku… jeho předměty jsou buď hmotné či prosycené lidským duchem… lidé a věci jsou a nejsou reálné…

"Jiří Štourač patří k umělcům, kteří se nenechají strhnout současnými trendy. Jde odlišnou cestou a spoléhá se na vnitřní hlas, který mu říká, že skryté věci jsou důležitější, než to, co je viditelné. Otvírá prostor do neznáma. Znepokojuje, přestože je jeho dílo prosté a tiché. Retrospektivní Štouračova výstava představila malířské, kreslířské i ilustrátorské dílo. Zátiší, lidské postavy i architektury, tato nejobyčejnější témata mají v podání autora zvláštní uhrančivou až magickou sílu. V protikladu k nim zde vystupuje člověk vystavený otázkám po smyslu života a jeho naplnění."

(text:  kurátorka Dr. Miroslava Hlaváčková)

 

Jiří  Štourač

  • 1960: narodil se/ Nové Město na Moravě
  • 1979 – 1984: studium na Akademii výtvarných umění v Praze, obor malířství
  • 1994:– stipendium italské vlády ke studiu renesančního freskového malířství
  • 1990 – 1995: asistent v ateliéru kresby na AVU v Praze
  • 1996: přijímá cenu primátora města Plzně
  • 2002: člen SVU Mánes

 

Topičův salon

110 00 Praha 1 - Staré Město
Národní 9

www.topicuvsalon.cz

 

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka