Jiří Slíva: Stop Time aneb Chaplin s Monou Lisou

26.05.2017 17:55

Galerie Hollar – Praha

25. 5. – 18. 6. 2017

 

 

Na vernisáži nové prodejní výstavy, tentokrát  výstavy grafických děl grafika, kreslíře, ilustrátora a básníka Jiřího Slívy, byl autor osobně přítomen.  Výstavu zahájil předseda SČUG Hollar, Pavel Piekar za Galerii Hollar tím, že nám sdělil, že dnes nic povídat nebude, protože Jiřího Slívu všichni známe a zahájení se ujme autor sám se svou kytarou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jiří Slíva se ujal slova a řekl, že „ je to pro něj čest, že právě on a právě v roce, kdy si Hollar připomíná své 100. výročí trvání, může mít právě v Galerii Hollar svoji výstavu. Připomněl, že jsou i jiná výročí, také stoletá, jako třeba VŘSR, proto má také na jednom obrázku i Lenina, ale to hollarovské, že ho těší víc.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vězme, že stále mladý Jiří Slíva dodal, že ale vůbec největší výročí z jeho pohledu a z pohledu těch, co tvoří podobně jako on, bylo loni, kdy jsme si připomínali také 100. výročí vzniku dadaismu, ke kterému se hlásí i on.

 

Jiří Slíva připomněl, že DADA vzniklo v době 1. sv. války, v době politických i společesnských šíleností, které se nějak podezřele opakují zase.  A protože on sám jako umělec vidí svět kriticky, ale s humorem, nabídl nám svoji píseň o tom, jak Lenin čekal ve Švýcarsku na peníze od Němců, aby za ně provedl v Rusku převrat a pomohl tak Němcům vyhrát válku. Trochu se to pak ale zvrtlo… Verze, kterou nám představil, měla být líčením, jak si to představuje Jiří Slíva.

 

Po písni Jiří SLíva pokračoval v dalším přehledu výročí...

 

Jiří Slíva připomněl,

  • že mu v létě bude 70 let
  • že Grafičanka, jejímž má čest býti členem, slaví 45 let
  • že mu právě před 45 lety byla zveřejněna jeho první grafika
  • že je to 35 let, co ho Jiří Šalamoun naučil, jak se kreslí na kámen
  • že je to 25 let, co ho Jiří Anderle, donutil – nevybíravým způsobem – naučit se techniku leptu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pak nám Jiří Slíva oznámil, že si pro nás připravil překvapení a vyzval přítomného Vladimíra Suchánka, mimo jiné kapelníka Grafičanky, aby si s ním zahrál. Vladimír Suchánek držel v rukou klarinet, ale sehrál etudu, jako, že to opravdu nečekal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pak jsme si za doprovodu dua Suchánek - Slíva sborově zazpívali   Ježkovu, Voskovcovu a Werichovu píseň o tom, že Život je jen náhoda.

 

Na závěr nám Jiří Slíva oznámil, že výstava měla být průřez jeho celoživotním dílem, ale že se bál, aby to nebyl spíš průser jeho celoživotního díla, a proto ji nakonec nazval jinak a tiše doufá, že to snad opravdu je a bude spíš ten průřez.

 


Touha bavit se, být mezi lidmi, rozdávat nápady z čiré radosti ze života a jeho kotrmelců patří ke znakům Slívova humoru. Tato klauniáda je živlem přirozenosti, přirozenou tvorbou humoru z bytostné potřeby šaškování. Nos na gumičku nasazený v pravou chvíli mění lidské konflikty v cirkusový gag. Slívův humor je sice iracionální, ale ne mystický.

Dobře mu rozumíme.

 

Je to humor humánní a humanistický zároveň, nejnovější Chvála bláznovství.

Přítomnost poezie, ironie, patafyziky spojuje Slívovy kresby v mnohých ohledech s moderním uměním. Nezapomeňme, že na počátku umění 20. století stojí dada s absurdním, provokujícím humorem. Slíva by se jistě nepozastavil nad tvrzením Tristana Tsary, že dada je pásovec, neboť pro něj je moderní humor šokující, radostné, osvobozující překvapení.

Stejně tak není Slívovi docela cizí humor surrealistických setkání šicího stroje a deštníku na operačním stole. Zejména humor magrittovského ražení se svou přehnanou věcností je velmi blízký jeho lásce k rekvizitám a fetišismu.

 

Bez humoru, ironie, absurdity je zkrátka nemyslitelné moderní umění a moderní myšlení vůbec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slíva vyhledává banální momenty a dovádí je ke konečné absurditě. Dalo by se také říci, že Slíva bere věci doslova, aby dokázal jejich relativitu či nesmyslnost. Vnitřní labilita je asi nezbytným předpokladem celého Slívova repertoáru nápadů, hříček, malých nesrovnalostí a podivných úkazů.“ 

(Text: Josef Kroutvor)

 

 

 

 

 

 

 

 


Kurátor výstavy: Jiří Slíva

Doprovodný program:
středa 7. 6. 2017
v 17.00 hodin - Komentovaná prohlídka výstavy s Jiřím Slívou, prezentace autorovy nové knihy

sobota 10. 6. 2017, 19.00 – 1.00 hodin/ Pražská muzejní noc

 


110 00 Praha 1
Smetanovo nábř. 6
Tel.: +420 776 572 095
www.hollar.cz

Hodnocení: 100 %

Zapsal  Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková