Jiří Píša alias „Pražský Fotograf“ aneb malebná místa Prahy nad malostranskými střechami

14.11.2023 18:20

 

 

Jiří Píša

Pražský fotograf

7. 10. – 26. 11. 2023

Malostranská beseda

Galerie

 

 

Jiří Píša se během posledních tří let na sociální síti Facebook stal

pod pseudonymem Pražský Fotograf

nejsledovanějším českým fotografem.

Jde o jeho vůbec první autorskou výstavu a

lidé na ní budou mít možnost nahlédnout do známých i méně známých zákoutí historické Prahy a

vidět ji aspoň na chvíli očima Jiřího Píši.

 

 

Fotografovat Prahu, jedno z nejfotogeničtějších měst

(což není samochvála, ale fotografy uznávaný fakt),

zkouší snad každý turista. Jen nemnozí to ale opravdu dokážou.

A jen pár vyvolených se stalo v této fotodisciplíně uznávanými mistry.

Mistry takového ohlasu, že není snad nikoho, kdo by se

s jejich fotografiemi nebo alespoň věhlasem nesetkal.

Stačí namátkou uvést jména jako

Karel Plicka, Josef Sudek, Jan Reich, Jiří Všetečka…

Mistři svého oboru, kteří nám předkládali a předkládají

nejen nádherné fotografie netušených půvabů míst jimiž denně procházíme nevnímaje,

ale také dokument doby.

Obraz města, které zraje jako víno. A i když má své kouzlo vždy,

tak jiné za dob Plicky a jiné na fotkách Jiřího Všetečky.

K těmto mužům se dnes směle a právem řadí fotograf Prahy nejsoučasnější,

Jiří Píša sám sebe nazývající všeříkajícím a vševymezujícím pseudonymem

„Pražský fotograf“.

 

 

Ještě jsme to stihli

 

Do našeho redakčního meilu dostáváme spousty pozvánek. Na každý den. Protože Praha žije a pulzuje plným tempem a pořád se někde něco děje. Nestíháme ani vše navštívit a o všem návštěvníky našeho webu informovat. A to, jak se ukázalo, nám ještě mnohé uniká. Třeba výstavy v Měšťanské besedě. Než naši kulturu umlčel Covid, dostávali jsme i pozvání na výstavy do podkroví Malostranské besedy. Covid ale zasáhl nejen do našich osudů, plánů a zvyklostí, ale také do našich vzájemných vazeb. Těch soukromých, stejně jako těch – řekněme – služebních. A náhle, po znovuobživnutí kultury, se už pozvánky do Galerie Měšťanské besedy přestaly v našem emailu objevovat. A u nás platí pevné pravidlo, že kam nás nezvou, tam nejdeme. Tak jsme tedy odolávali nejedné zajímavé výstavě v tomto kromobyčejném výstavním prostoru, který v Praze nemá obdoby. Odolávali, ale neodolali.

Říká se, že každé pravidlo má svou výjimku. Tak i to naše. Do Galerie Malostranské besedy jsme se vydali, vzdor tomu, že jsme pozvánku neobdrželi. A důvod naší troufalosti? Jiří Píša – Pražský fotograf a jeho výstava fotografií. Ten nemohl být námi pominut  už proto, že se jednalo o jeho premiantskou výstavu. A tak dobrý premiant si přece zaslouží trochu propagace. Návštěvníci našeho webu, si zase zaslouží o jeho výstavě vědět. Tak jsme se do Galerie Malostranská beseda vydali. A stihli jsme to jen tak tak. Výstava totiž trvá už jen do 26. 11 2023…

 

 

Galerie Malostranká beseda – perla mezi pražskými výstavními prostory

 

Malostranská beseda bývala Malostranskou radnicí, dokud byla ještě Malá Strana samostatným městem. Jde o renesanční budovu, která již od roku 1868 ale slouží společenskému kulturnímu dění jakožto přední malostranské kulturní centrum. Ano, již 155 let je zde Malostranská beseda, a již stejnou dobu, nabízí pestrou paletu různých kulturních aktivit.

Budova se dočkala v letech 2006 – 2009 zasloužené mohutné rekonstrukce. Dokonce se na ni vrátili v roce 2008 (po téměř dvou stoletích) i její někdejší 3 báně. Dnes už sice jen coby repliky, ale věrné. Tím se budova vrátila do podoby, jakou měla v 17. století.

 

 

Podkroví je až tam pod krovy

 

Neznáme v Praze galerii, která by mohla být sama od sebe samostatným výtvarným dílem. A vlastně i architektonickým skvostem, možná i takovou oživlou učebnicí střešních konstrukcí. Dřevěné trámy jimiž se návštěvník galerie proplétá, inspirují výtvarníky k neotřelým istalacím vystavených děl, průhledy vybízejí fotografy k záběrům inspirovaným prvky z geometrie a atmosféra nás vrací do tepla a romantiky dávných dob. Vrcholem, je možnost vstupu na tři galerie s výhledem na prejzové střechy Malostranských paláců, na ruch na Malostranském náměstí a po zdvižení pohledů vzhůru, dokonce na neokoukané panorama Hradčan, jež - při troše meteoštěstí, prolíná až se samotnou oblohou. Silní jedinci mohou dokonce došplhat ještě výš…

Ne, ač známe drtivou většinu pražských výstavních prostor, těch nekonvenčních i těch konvenčních, této prostoře pod střechou Měšťanské besedy, se nám ekvilent nevybavuje. A musí to být opravdu dar pro umělce, jenž právě zde může vystavovat.

 

 

Správná výstava na správném místě

 

Moudré, vnímající, citlivé a malebné fotografie Jiřího Píši s motivy Prahy, kterou známe, ale takhle, jak ji vidí on, povětšině ne, se doslova symbioticky snoubí s prostředím Galerie Malostranské besedy, tedy s neopakovatelným geniem loci místního podkrovi. Souzní tu záběry fotografa, s místem, kde jsou fotografie vystaveny.  Dalo by se říci své k svému. Pocitově je výstavní prostor naladěn na vlnu snahy a tvorbu fotografa a Píšovy fotografie jako by sem patřily a mohly tu být klidně trvale. Dobrá volba dá se upřímně říci. A pro první výstavu autora, dokonce vysloveně šťastná volba.    

 

 

O Pražském Fotografovi

 

Jiří Píša, jinak též zvaný (nebo přesněji se zvoucí) Pražský fotograf, je - troufáme si říci - zjevení, jež se může směle řadit k mistrům pražským fotografům. Ale poslechněme si povolanější hodnocení uvozující Píšovu výstavu.

„Jiří Píša, Pražský fotograf, prostřednictvím svého objektivu nahlíží na různá zákoutí našeho hlavního města. Soubor snímků nabídne návštěvníkům známé i méně známé pohledy na Prahu a její zákoutí. Umění Jiřího Píši, někomu možná spíše známému pod pseudonymem Pražský Fotograf, rozhodně tkví ve schopnosti zachytit okamžik a běžným místům tak dát nádech neopakovatelnosti. Díky tomu pražská zákoutí, která byla fotografy zachycena již tisíckrát, dostávají nový rozměr a ač jsou notoricky známá, přesto vyprávějí svůj příběh v novém světle. Skrze autorovy snímky tak máte možnost přenést se nad Vltavu a vychutnat si kouzlo stoupající ranní mlhy či toulat se o samotě prázdnými uličkami metropole. 

Soubor snímků nabídne návštěvníkům známé i méně známé pohledy na Prahu a její zákoutí. Umění Jiřího Píši, rozhodně tkví ve schopnosti zachytit okamžik a běžným místům dát nádech neopakovatelnosti. Díky tomu pražská zákoutí, která byla fotografy zachycena již tisíckrát, dostávají nový rozměr a ač jsou notoricky známá, přesto vyprávějí svůj příběh v novém světle. Skrze autorovy snímky tak máme možnost přenést se nad Vltavu a vychutnat si kouzlo stoupající ranní mlhy či toulat se o samotě prázdnými uličkami metropole. 

Na Facebooku Píšu sleduje přes 80 tisíc lidí. Každá jeho fotka má tisíce, někdy i desetitisíce lajků. Snímky Jiřího Píši, tka fascinují. Nejčastěji můžete obdivovat Karlův most, Nový svět či pohled na Hradčany.

Na facebookovém profilu Pražský fotograf / Jiří Píša publikoval už kolem 500 fotek. Část vydal loni i knižně a některé jste mohli vidět také na jeho první výstavě v Malostranské besedě.“

 

„Jiří Píša se během posledních tří let na sociální síti Facebook stal

pod pseudonymem Pražský Fotograf

nejsledovanějším českým fotografem.

Jde o jeho vůbec první autorskou výstavu a lidé na ní budou mít možnost nahlédnout

do známých i méně známých zákoutí historické Prahy a

vidět ji aspoň na chvíli očima Jiřího Píši.

umělecký šéf Malostranské besedy David Hanzlík

 

 

Jiří Píša pro pořad Selfie z Prahy…

 

„Jsem samouk. Prahu jsem začal fotit před osmi lety,“

*

„Někdy je to tak, že se jdu na hodinu cournout po Praze a

během procházky se snažím nasbírat, co se dá.

Jsou ale i fotky, na které se připravuju.

To znamená, že mám vytipované místo, hlídám si čas, kdy vyjde nebo zajde slunce,

a potom stačí už jen přijít na místo a během pěti minut mám nafoceno,“

*

 „Praze podzim sluší. Zima je také úžasná.

Naopak nemám rád jaro, jelikož nemám na fotkách rád zelenou barvu“.

 

Text: Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS.

 

 

Jiří Píša

Pražský fotograf

7. 10. – 26. 11. 2023

Malostranská beseda

Galerie

https://www.malostranska-beseda.cz/

Otevřeno: všední dny od 12 do 20 hodin, víkend od 10 do 18

Výstava je prodejní a vystavené fotografie budou k prodeji za ceny od 3.900 korun.