Jiří Pasz: Létající lékař/Flying Doctors i aneb den, kdy se mi zastavilo srdce

07.02.2018 11:26

 

NTK/foyer - Praha

5. 2.  - 16. 3. 2018

 

 

Na vernisáži panelové výstavy s 31 fotografiemi Létající lékaři nám byly představeny programy zahraniční pomoci Ministerstva vnitra České republiky. Výstava, která zachycuje činnost programu MEDEVAC a Programu MVČR na lékařskou pomoc a asistenci uprchlíkům (Pomoc na místě – od roku 2015) či znevýhodněným lidem v rozvojových zemích, nás dokázala přesvědčit, že Česká republika není lhostejná tváří v tvář lidskému utrpení. Výstava ukázala, že stejně jako v Česku, i v Iráku, Jordánsku či na Ukrajině se snaží lidé žít normální život – tj. chodit do školy, do práce a plnit si své sny. Co však nejvíce potřebují, je zdraví – a právě špičková lékařská péče (i když v polních podmínkách) je to hlavní, co jim můžeme nabídnout. Autor byl osobně přítomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz nejvíce fascinovala krátka ukázka klipu, kdy do opuštěného a válkou zničeného objektu vtrhnou maskovaní muži v černém, až to s námi trhlo, ale nakonec naštěstí se z nich  vyklubali naši lékaři (jsou mezi nimi i lékařky), kteří v krátkém momentě ve zcela neutěšených podmínkách  ze svých zavazadel vykouzlí operační sál se vším všudy…to bylo vskutku úžasné..

 

Česká republika věří, že pomoc, kterou poskytuje prostřednictvím těchto dvou programů, je

smysluplná a přispívá k řešení nelehkých výzev spojených s tématem uprchlictví,“

řekl ministr vnitra ČR Lubomír Metnar.

 

Ministerstvo vnitra ČR v rámci programu MEDEVAC vysílá do krizových míst specializované lékařské týmy z českých nemocnic. Jen za rok 2016 a 2017 provedly tyto týmy více než 1500 operací, pomáhaly léčit zejména syrské uprchlíky v Jordánsku.

 

Program Ministerstva vnitra ČR na asistenci uprchlíkům se zaměřuje na projekty  podporující uprchlíky v zemích jejich 1. útočiště a na pomoc státům, které velký počet uprchlíků hostí. Mezi lety 2015 a 2016 Program podpořil stavbu mnoha nových přístřeší v severním Iráku a Jordánsku, nebo například zefektivnil rozvod elektřiny v největším uprchlickém táboře pro syrské uprchlíky na Blízkém východě, jordánském Zátarí.

 

V programu MEDEVAC nejde jen o samotné operace, kterých máme za sebou několik

stovek, ale o přímé socio-ekonomické důsledky, které operace přinášejí: děti mohou znovu

chodit do škol, dospělí se mohou vrátit na trh práce.

 

Program MEDEVAC vrací lidem samostatnost a dává jim novou šanci v podmínkách jejich dočasného útočiště. Mnoho lidí volí nebezpečnou cestu do Evropy, protože už nevidí žádnou šanci v místě, kde jsou. Česká republika jim tyto šance opět vrací. Výstava Létající lékaři je tak zprávou o tom, že Česká republika umí pomáhat,“

 

řekla ředitelka Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP) Mgr. Pavla Novotná, která je ráda, že tato výstava se uskutečnila a že Česká republika v roce 2016, v roce přetrvávajících migračních výzev, zdvojnásobila rozdělovanou pomoc na  200,7  milionů Kč.  

 

Autor fotografií Jiří Pasz strávil dokumentováním zahraniční pomoci poslední 2 roky, fotografoval v Jordánsku, Iráku, Libanonu i na Ukrajině. Sledoval osudy lidí, kteří museli utéct ze svých domovů kvůli válce, a snaží se žít normální život -  často v nenormálních podmínkách. Jak fotografie vznikaly, přiblížil jejich autor Jiří Pasz, který s lékařskými týmy vyrazil do 6 zemí.

 

 

 

„Dokumentoval jsem v podstatě export zázraků, neuvěřitelnou profesionalitu

a odbornost, se kterou české týmy pracují. Češi mají na co být pyšní. Dělají konkrétní věci

S konkrétním dopadem, a to je v rámci probíhajících složitých migračních procesů důležité.

Viděl jsem operace srdce, mozku, očí, popálenin... Výběr fotografií nebyl jednoduchý, vybírali jsme z několika tisíců, snažili jsme se, aby návštěvník viděl české týmy přímo v akci, ale i fotografie z místa konfliktů.“

 

Výstava je panelová a rozčleněná podle témat:

  • Ráda bych znovu vstala
  • Období ztrát
  • První pomoc při ofenzívě na Mosul
  • Uprostřed palby
  • Univerzální jazyk medicíny
  • Den, kdy se mi zastavilo srdce
  • Export zázraků
  • Sny pod jizvami
  • Operací to nekončí … a další

 

Výstava je putovní a po své premiéře v pražské Národní technické knihovně se představí na dalších místech jak v České republice (např. Olomouc, Hradec Králové), tak v zahraničí (např. Brusel, Ženeva, Berlín, New York).

 

Součástí výstavy v Národní technické knihovně je doprovodný program (přesnější informace získáme na webu letajicilekari.cz, který bude zahrnovat například besedu s českým velvyslancem v Jordánsku nebo komentované prohlídky s aktéry a aktérkami programu MEDEVAC.

 

NTK - Praha 6/Dejvice

Vstup: volný

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková (z expozice i z promítání videí )

 

www.letajicilekari.cz

 

Stálý zdravotně humanitární program

MEDEVAC

se již od roku 1993 zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům, kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu, nebo jim jejich zdravotní stav neumožňuje vést důstojný život.

MEDEVAC je realizován v podobě humanitárních evakuací osob na léčení do ČR, vysílání českých lékařských týmů do zahraničí, odborných stáží lékařů z postižených oblastí a poskytování peněžních darů do na podporu a rozvoj zdravotnické infrastruktury.

Zakladatelem MEDEVACu je PhDr. Tomáš Haišman,

bývalý ředitel Odboru azylové a migrační politiky MVČR

 

 

Spolupracující ministerstva

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo obrany
Armáda ČR
Úřad vlády
Ministerstvo průmyslu
Ministerstvo práce

Partnerské nemocnice
Nemocnice Na Bulovce
FN Motol
Ústřední vojenská nemocnice
FN Olomouc
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
FN Hradec Králové
FN Ostrava
FN Vinohrady

Partnerské organizace
Care
Caritas
Adra
UNHCR