Jiří Hauschka: Vernisáž aneb když v jeho obrazech najdeme chvění - napětí

07.01.2016 15:40

Art & Event Gallery Černá Labuť – Praha

3. 12. 2015 – 29. 1. 2016

 

 

 

 

Svět nemá žádný řád, ale příběh ano

 

Obrazy, v nichž se snoubí realizmus a smysl pro detail všední skutečnosti s barevnou expresí a intenzivní emocionalitou

 

 

 

 

 

 

 

 

 V Art & Event Gallery Černá Labuť můžeme zhlédnout  prodejní  výstavu ´Vernisáž´ kolem desítky vitálních velkoplošných obrazů,   jejichž autorem je český malíř Jiří Hauschka, který je jedním z nejzajímavějších českých výtvarníků současnosti a mezinárodně uznávaných exponentem stuckismu.

 

Jiří Hauschka se dokázal vzepřít spolu se svými kolegy -  stuckisty - současnému výtvarnému a konceptualistickému kánonu, který mnohdy zcela rezignuje jak na základní vizuální sdělnost, tak na poctivý řemeslný základ výtvarného díla,”  řekl ředitel Černé labutě Ondřej Škarka.

 

Jiří Hauschka o své práci řekl: „Na čas se dívám jako na významnou veličinu, která v mých dílech hraje důležitou roli. Příběhy, které se na mých plátnech odehrávají, jsou totiž na čase přímo závislé, protože se v nich často vracím do minulosti v konfrontaci se současností. Všechny ty moje energie proplouvají a využívají čas, jak se jim to zrovna líbí.“

 

Stuckismus je umělecký směr, který vznikl v Británii v roce 1999, a za jeho zakladatele jsou považováni Charles Thomson a Billy Childisch. Hlásí návrat ke klasickým způsobům a technikám výtvarné tvorby, malbě a sochařství. Odmítá zejména současné konceptualistické směry, vystavující coby umělecká díla rozestlané postele, poházené odpadky, kupky sena nebo dokonce mrtvá zvířata. Název vznikl z anglického slova stuck (uvíznutí, zaseknutí), kterým konceptualistka Tracey Emin označila jejich malby.

 www.cernalabut.cz

110 00 Praha 1

Na Poříčí 25

8. patro

Máme otevřeno: sobota – neděle: 14.00 – 19.00 hodin

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková