Jiří Černický & Olgoj Chorchoj: Light Infusions aneb přesto hořící svíce nechyběly!

11.12.2014 15:26

Dvorak Sec Contemporary  - Praha

11. 12. 2014 -  29. 1. 2015

Galerie  DSC   v tyto předvánoční dny, kdy je brzy tma,  připravila výjimečnou  společnou  výstavu ´Light Infusions´ (světelné odvary,  nálevy, vnuknutí)  Jiřího Černického a  studia Olgoj Chorchoj. Výstavu můžeme považovat za úspěšné zakončení výstavního roku 2014. Na slavnostní vernisáži nebylo k hnutí, autoři se jí samozřejmě také zúčastnili a světla plála na všech možných místech velkolepého prostoru Galerie DSC. Při zahájení výstavy nás Jiří Černický upozornil  na světelné zářivky, které jsou osazeny žárovkami,  přestože podle jeho slov spojení žárovky se zářivkou nemá  sice žádný smysl,  protože žárovka svítí mnohem míň než zářivka… ale abychom si přesto  tyto zářivky prohlédli… (později jsme zjistili, že jsou napájeny i bateriemi)

 

 

 

 

 

 

 

Ústředním motivem výstavy je světlo a jeho proměny…

…a  to jak při designu svítidel coby užitkových předmětů, kdy  využíváme  některé z technik současného sochařství, ale také obrazů aspirujících na ´obyčejné´ praktické předměty. Podoby světla uzamčeného v objektech z nejtvrdšího skla  zhlédneme na 9 obrazových objektech od Jiřího Černického, 5 dílech od studia Olgoj Chorchoj a 10 jejich společných pracích.

 

 

 

 

 

Koncepce výstavy se rodila více než dva roky, další rok trvala samotná realizace

Vizuální umělec a experimentátor  Jiří Černický se totiž  spojil se slavnými designéry ze studia Olgoj Chorchoj, s Michalem Froňkem a Janem Němečkem. Je to poprvé v Česku, kdy došlo k neobvyklému propojení současného volného umění a užitého, luxusního však, designu. Tomu způsobu spolupráce (koncept známý již v u německého Bauhasu z 20. a 30. let 20. století)  říkáme  gesamtkunstwerk či art design, tedy jde o  kombinaci vize, estetiky a funkce.  

 

„Výstava je zcela ojedinělá tím, jak přirozeně a organicky spojuje tyto dva světy,“  dodal Petr Šec, spolumajitel Galerie DSC.

 

Víme, že?

  • všechna díla byla vyrobena speciálně pro tuto výstavu, a to speciální metodou- svařováním borosilikátového skla
  • borosilikátové sklo se používá při výrobě laboratorních pomůcek, technického nebo kuchyňského skla
  • borosilikátové sklo je materiál velmi tvrdý, chemicky i tepelně odolný materiál
  •  při zpracování se trubice (vyrobeny ve sklárně Kavalier Glass) svařují na speciálních strojích, kde se nahřívají a spojují pomocí hořáků
  • borosilikátové sklo se dá také různě tvarovat či propalovat

 

Ze životapisu:  Jiří Černický

  • 1966 narozen v  Ústí nad Labem
  • nyní  žije a pracuje v Praze                
  • 1993–1997    Akademie výtvarných umění v Praze
  • 1990–1993    Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

 

 

 

 

Invazivní obklad

 

William

Uhell

 

 

110 00 Praha 1

Dlouhá 923/5  

www.dvoraksec.com

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková

(zdroj: tisková zpráva – Anna Gruberová)

Foto: © Ing. Olga Koníčková