Jindřich Kabát : Rok 2112: Tajemství Karla Janečka aneb interview s bohatě geniálním matematikem

23.09.2016 14:11

Karel Janeček, geniální matematik, workoholik, vášnivý sportovec, parašutista, ale hlavně bojovník proti ´zlojedům´, filantrop a společenský reformátor a vizionář... Anebo snad samozvaný spasitel? Jeho jméno nelze přehlédnout, a už vůbec ne ignorovat. V knize rozhovorů Jindřicha Kabáta poznáte všechny jeho tváře a černobílé fotky Martina Kabáta vás dokonale vtáhnou do jeho barevného světa. (oficiální text distributora)

 

Nově vydaná kniha Rok 2112: Tajemství Karla Janečka, jejímž autorem je Jindřich Kabát, kniha vydaná nakladatelstvím XYZ, je sondou do soukromí Karla Janečka, a to formou rozhovorů Jindřicha Kabáta s Karlem Janečkem.

Kniha ve 4 částech se chronologicky zabývá životem Karla Janečka, úspěšného podnikatele, jeho dětstvím, místy jeho mládí v Plzni a Praze, pobytem v USA, manželstvím, a to formou Janečkových dialogů, kteréžto otázky kladené autorem Kabátem jsou velmi precizně připravené, a jsou prokládané odborným psychologickým autorovým komentářem k dané problematice.

 

Posedlý matematikou

Zajímavé je pro nás, čtenáře, zjištění, že Karel J. byl již od útlého dětství posedlý matematikou. Na školu si vzpomíná především jako na skvělé učitele nebo učitelku, nebo na matematickou olympiádu, nikoliv na spolužáky…jakmile našel neuvěřitelně krásné řešení toho či onoho příkladu, jako by se dostal do jiné dimenze“.(str. 25)

 

Jeho svět mládí byl tak zvláštní, vnitřně uzavřený svět, ve kterém Karel vyrůstal, zatímco v současnosti  naopak výraznějším světem je vnější svět, ve kterém je dnes jakoby v novém živlu.

 

Jen tak si povyskočit

Kde všude Karel studoval, i pracoval…i opakovaně… se dozvíme v kapitole Jen tak si povyskočit, kdy doslova došlo k náhlému přeskočení do jiného světa. Čím to bylo způsobeno? No, především, po úraze na skokanském můstku…ale tím to neskončilo, atak si musel postupně vytvořit nový, logicky konzistentní systém, když zjistil, že neplatí materialistické paradigma. A kdy zjistil, že je vše úplně jinak, než si dříve myslel. …že už tolik nespěchá a nestresuje se…a peníze, že potřebuje, ne pro peníze, ale aby mohl svobodně žít…najednou vnímá vše jinak…a že ve dvaačtyřiceti se cítí mnohem mladší, než když mu bylo jednadvacet, a to ve všech ohledech, jak fyzických, tak duševních….

 

Není to suchar

…Janečkovy názory jsou neuvěřitelné myšlenky matematika, vědce a obchodníka…o kterých je známo, že se s nimi dá hovořit jen o matematice…že jsou to zarytí vědci, ale z rozhovorů vyrozumíme, že usměvavý Karel Janeček si to uměl, zejména u žen, zařídit.  Je u nich oblíbený, a tak si mohl v životě dovolit ženám tvrdit, že nepočítá s trvalejším vztahem, ale nakonec se dozvíme, že to tak všechno není, jak tvrdí…

 

...dočteme se o jeho názorech o Americe, proč už tam nechce dál žít,  jak přišel na vytvoření software na hru  Black Jack, což byl jeho první světový, ale ne poslední úspěch, takže pohádkově zbohatl…kdy našel kouzelný pramen peněz a jiný život…dočteme se, že dále přišel úspěch RSJ (největší obchodník na londýnské derivátové burze NYSE Life od 2000) a projekt Demokracie 2.1…(str. 71).

 

Pocit štěstí (citujeme str. 74 -75)

Jindřich Kabát: Jak jsi vnímal pocit štěstí v jednotlivých obdobích – v dětství, dospívání teď?

 

Karel Janeček: Pocit štěstí byl kdesi v mysli. Byl to pocit abstrakce, představy ve smyslu právě abstraktní představy, matematika. A dneska je to telepatické spojení s nádhernou bytostí – Mariem (druhá Janečkova manželka). Ale  předtím pocit štěstí bylo opravdu bytí s nějakou úžasnou ženou, když už ne, tak pocit štěstí je i to s někým komunikovat a třeba i řešit, být v nějaké obohacující kreativní komunikaci, to je pocit štěstí a ten jsem dříve neměl. Dřív jsem měl pocit štěstí individuální, teď ho mám lidský.

 

A tak bychom mohli pokračovat. Karel Janeček je nejen vědec, matematik, úžasný otec dvou dcer i syna, ale i netradiční filosof…

 

a tak chceme-li se dozvědět význam slova ´zlojed´, jak se zachovává v případě bulváru, v čem spočívá volební princip Demokracie 2.1 a další Janečkovy názory na život, pak sáhneme po této knize a  monžá prohlédneme. Závidět bohatství Janečkovi na místě nemusíme, i když bychom mohli, ale komu je dáno shůry, tomu je přáno

 

PhDr. Jindřich Kabát, univerzitní profesor na školách, převážně v USA. Psycholog a psychopatolog, soudní znalec svého oboru. Jeho hlavním zaměřením je lidská svoboda, psychologie totality a manipulace i totalitní režimy. 

 

Černobílé fotografie jsou dílem Martina Kabáta (syna Jindřicha Kabáta), profesionálního fotografa, který svou volnou tvorbou zaměřuje na dokumentární fotografie lidí, zachycení okamžiku a pocitů.

 

Rok vydání: 2016

Vydal: X.Y.Z   ve společnosti Albatros Media a. s.

Vydání:  1.

Formát: 268 stran, 150 × 210 × 20 mm, vázaná – pevná

Běžná cena: 349 Kč

 

www.xyz.cz

www.albatrosmedia.cz

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková