Jediná (pražská) protialkoholní záchytná stanice roste aneb nepřehánějme to s oslavou MDŽ!

07.03.2013 15:24

Jediná (pražská) protialkoholní záchytná stanice roste aneb nepřehánějme to s oslavou MDŽ!

V hlavním městě Praze rok od roku přibývá lidí, kteří nadměrně požívají alkohol, a nedobrovolně tak končí na záchytce. Téměř každou noc co noc je kapacita stanice naplněna. A proto se Praha zabývala otázkou jejího rozšíření i otázkou snížení nákladů na provoz protialkoholní záchytné stanice (PZS), kterou otevřel Magistrát hl. m. |Prahy 1. 2. 2004.  ZPS nemá smlouvu  s žádnou zdravotní pojišťovnou a hospitalizaci hradíme my klienti sami paušálním poplatkem. Na oddělení přijímáme klienty v ebrietě (opilosti) od věkové hranice patnácti let, ve skutečnosti se udál případ i 82letého klienta.

„Proto se hlavní město, které ze zákona zajišťuje chod tohoto specifického zařízení, rozhodlo, že převezme provoz záchytky a v rámci úspor jej svěří příspěvkové organizaci Městská poliklinika Praha,“ řekl náměstek primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS). Radní hl. m. Prahy o tom rozhodli před koncem roku 2012 a od 1. ledna 2013 již záchytka funguje pod touto organizací, i když ji nadále najdeme v areálu Bulovky.  Kvůli nedostačující kapacitě nynějších 14 lůžek a dvou lůžek JIP se hlavní město Praha společně s městskou poliklinikou dohodlo na navýšení počtu míst o dalších pět. Nová lůžka budou v provozu již v pondělí 11. března 2013. Důvodem tohoto kroku je výrazně vyšší počet lidí, kteří pod vlivem alkoholu znepříjemňují život ostatním Pražanům,“ popisoval důvody rozšíření kapacity náměstek Ivan Kabický s tím, že navýšení počtu lůžek se neprojeví v nárůstu počtu zaměstnanců.

 

Exkurze na záchytce

Právě jsem se vrátila ze záchytky na Bulovce, z pavilonu č. 19. Ne, nebojme se, nebyla jsem tam jako klientka, to ne!  Ještě znám míru v pití. Ne, byli jsme tam pozváni, to je ale náhodička,  v předvečer oslav MDŽ,  svátku žen,  na tiskovou konferenci.  Prohlédli jsme si pokoje v přízemí i v l. patře budovy č. 19, plné čistých a bělostně povlečených postelí. Někde jsme spatřili kovové těžké dveře, někde jen mříže, někde i popruhy, kterými  klienta připoutáme. Na okenních parapetech připravené PET lahve se  studeným čajem,  kdybychom měli  ještě po flámu večer žízeň…

 

Budeme mít více práce

Provoz stanice v současné době zajišťuje 21 zaměstnanců. „S jejich navýšením v rámci nově zaváděných lůžek nepočítáme,“ upřesnila ředitelka Městské polikliniky Praha Iva Merhautová. Roční rozpočet na zajištění chodu protialkoholní záchytné stanice je 9 milionů korun, což je o 4 miliony méně, než hlavní město vynakládalo na provoz, který zajišťovala v minulých letech Nemocnice Na Bulovce. Od Nového roku se také zvýšil přibližně o 200 korun poplatek za pobyt strávený na protialkoholní stanici, a to na celkových 1 950 korun,“ popisoval další změnu náměstek Kabický. Podle něj se nový provozovatel také více zaměří na vymahatelnost této částky. Problémem však zůstávají bezdomovci. „V tomto ohledu je vymahatelnost minimální. Navíc se často jejich návštěvy protialkoholní stanice opakují,“ dodala Merhautová.               

 

A jak lépe vymůžeme peníze od klientů?

V blízké budoucnosti hodláme zavést platební terminály, abychom se nevymlouvali, že nemáme peníze v hotovosti, ale máme ale přece platební karty!  „Tento systém by měl eliminovat časté výmluvy zejména zahraniční klientely, která se odvolává na to, že nemá s sebou hotovost, ale je ochotna platit kartou,“ řekla ředitelka Merhautová.  Vymahatelnost  dluhů klientů činila kolem 1,5 milionů korun za rok (23 %), přičemž suma dluhů je samozřejmě  vyšší.

V souvislosti s rozhodnutím o změně provozovatele protialkoholní záchytné stanice schválila městská rada změnu zřizovací listiny příspěvkové organizace hl. m. Prahy ´Městská poliklinika Praha´, která nyní službu protialkoholní záchytné stanice zajišťuje. Od roku 2004 až do konce minulého roku činnost záchytky zajišťovala na základě smlouvy s hlavním městem Prahou ´Nemocnice Na Bulovce´ v rekonstruovaném objektu bývalé infekční vrátnice nemocnice.

Trocha statistiky neuškodí

Mezi klienty máme 80 % mužů a 20 % žen.  Jako velmi znepokojivý  fakt musíme vzít v úvahu neustále stoupající počet klientek - žen,  a což je alarmující, už od věku kolem 40 let a stále stoupající počet klientek - bezdomovkyň.  Podle ročního přehledu počtu záchytů (v roce 2005 – 3294 osob) za osm let nárůst  zachycených klientů činí 47 % (v roce  2012 – 4854 osob, z toho 989 cizinců). Nepříliš potěšující statistika…!

 

 

Co nás čeká na PZS?  

 Pokus nás přivezou na PZS, jsme  komplexně ošetřováni zkušeným personálem  po celou dobu naší hospitalizace. Ošetřující tým tvoří sestry, sanitáři a lékaři. Provoz oddělení máme  celoroční, čtyřiadvacet hodin denně. Je zajímavé, že při přijímacím protokolu se chováme ženy agresivněji než muži.  Není bez zajímavosti, že někteří klienti se rádi vracíme, jeden z nás recidivuje až 46 x, tak se mu tam líbí!?

 

Chovejme se na postelích už slušně, kamery nás vidí!

A nemysleme si, že o nás nikdo neví, když nás umístí na bělostně čisté lůžko. Kamery nás nepřetržitě snímají , každého bez pardonu… a jsme-li úplně vyřízení, bezvládní, umístí nás až pět párů šikovných rukou na jednotku intenzivní péče, kde nás pomocí přístrojů pěkně vyšetří…abychom náhodou zbytečně nevypustili dušičku…mě osobně zajímalo video, jak to tam večer a v noci  vypadá, řev a křik, či ticho?, neměla jsem odvahu drásat nervy personálu svými naivními otázkami – ale video natočit a pak promítat ve školách by marné nebylo…jako moje máma byla v nemocnici za l. republiky a dívala se na nemocné pohlavními chorobami na lůžkovém oddělení – a tak  jí  odstrašující  pohled na syfilitiky  bohatě postačil po celý život….

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet

 

Pro fajnšmekry

Budova pražské záchytky na  Bulovce -  protialkoholní záchytná stanice – PZS-  je zdravotnické zařízení sloužící k nedobrovolnému přenocování opilých lidí, kteří pro svou opilost bezprostředně ohrožují sebe nebo jiné osoby, veřejný pořádek nebo majetek, nebo jsou ve stavu budícím veřejné pohoršení.

  • První záchytka byla podle historiků otevřena v ruském městě Tula v roce 1902 a v následujících letech záchytky vznikaly i v dalších ruských městech.

První čsl. záchytka byla  v Praze u Apolináře od 15. května 1951. Zakladatelem 1.í záchytky byl český bojovník proti alkoholismu Jaroslav Skála. Podobná zařízením  šíří po celé republice  i v zahraničí (* protialkoholních záchytných stanic jsou ze zákona kraje. Zákonný rámec fungování PZS - činnost PZS upravuje § 17 zákona 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů.

 

  • Protialkoholní a protitoxikomanická záchytná stanice (dále jen "záchytná stanice") je zdravotnického zařízení, které zřizuje územně samosprávní celek, který může v samostatné působnosti zajišťovat péči poskytovanou v tomto zařízení též smluvně, a to tak, aby na celém jeho území byla zajištěna záchytná služba s dojezdovou vzdáleností do 45 minut.

Pokud je klinickým a laboratorním vyšetřením zjištěno, že ošetřovaná osoba není ohrožena na životě selháním základních životních funkcí, ale pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky nekontroluje své chování, a tím bezprostředně ohrožuje sebe nebo jiné osoby, veřejný pořádek nebo majetek, nebo je ve stavu vzbuzujícím veřejné pohoršení, je tato osoba povinna se podrobit ošetření a pobytu v záchytné stanici po dobu nezbytně nutnou k odeznění akutní intoxikace.

  •  Dopravu osob do záchytné stanice zabezpečuje osoba, která podle § 16 odst. 3 k vyšetření vyzvala. V případě, že touto osobou je příslušník obecní policie, dopravu zabezpečuje Policie České republiky.

 

Dopravu, vyšetření, ošetření a následný pobyt na záchytné stanici hradí v případě, že se prokáže přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky, ošetřená osoba. V případě, že se přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky neprokáže, náklady nese osoba, která podle § 16 odst. 3 k vyšetření vyzvala, s výjimkou případů diferenciální diagnózy hrazené z veřejného zdravotního pojištění podle zvláštního právního předpisu.

  • Ošetření osoby přijaté na záchytnou stanici oznamuje záchytná stanice jejímu registrujícímu praktickému lékaři. Jde-li o osobu mladší 18 let, oznamuje se tato skutečnost také jejímu zákonnému zástupci, popřípadě jiné osobě odpovědné za její výchovu. Při přijetí osoby mladší 18 let se tato skutečnost oznamuje též orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Jde-li o osobu s omezenou způsobilostí k právním úkonům nebo zbavenou způsobilosti k právním úkonům, oznamuje se tato skutečnost opatrovníkovi určenému soudem.

 

Protokol o lékařském vyšetření při ovlivnění (expozici) alkoholem -  PZS zajistí svým klientům bezpečné vystřízlivění pod dozorem lékaře. Tato služba není hrazena ze systému veřejného pojištění (kromě zdravotních výkonů) a klienti si platí pobyt ze svého. Ceny za noc na PZS se výrazně liší podle toho, jak a kde si zřizovatel nasmlouval tuto službu (např. na PZS Opava provozované Záchrannou službou Moravskoslezského kraje noc přijde cca na 800 Kč, zatímco na PZS Kroměříž v režii Kroměřížské nemocnice zaplatí klient 8 900 Kč za noc (cena od 1. 1. 2011)).

 

  • Velmi často také slouží PZS jako odběrové místo vzorků krve a moče pro účely dalšího toxikologického vyšetření. Policisty jsou za tímto účelem přiváženi řidiči a lidé podezřelí z trestné činnosti pod vlivem alkoholu či jiné psychoaktivní látky. Tito klienti jsou vyšetřeni lékařem, výsledek je zaznamenán do protokolu o lékařském vyšetření při ovlivnění alkoholem. Vlastní odběr krve či dechovou zkoušku může klient odmítnout.