Javier Vallhonrat: Cesta a spletitost/La Senda y la Trama aneb jsme-li příliš romantičtí

10.05.2015 19:45

Institut Cervantes – Praha

17. 4. -  16. 5. 2015

 

Tento týden končí výstava 20 velkoformátových barevných  fotografií Javiera Vallhonrata, kterou jsme uspořádali u příležitosti 100. výročí úmrtí arcivévody Ludvíka Salvátora Toskánského. Fotografie pořízené z pohoří Tramontana na Mallorce jsou od fotografa, který získal  ocenění Národní fotografickou cenou Španělska,  do Javiera Vallhonrata.

Arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský, věhlasný obyvatel zámku Brandýs nad Labem, byl středoevropský šlechtic, vědec a intelektuál, který zcela uchvácen objevil Baleárské ostrovy jako světové turistické středisko. Arcivévoda se v dekádě od roku 1870 na Mallorce usadil a pouze vypuknutí  I. sv. války ho přinutilo ostrov opustit a už se nikdy nevrátit.

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  • Předpokladem  setkání   Arcivévody   s   jedním  z   nejkouzelnějších,  nejtajemnějších  a  nejnedotčenějších  pobřeží  Středozemního  moře,  na  venkovské  Mallorce  v  zastaveném  čase,  bylo  zřetězení  nejrůznějších  přitažlivých a odpudivých sil. Bohaté a komplexní zájmy Arcivévody měly zřejmě různý rozměr  – uchvácení  přírodou, romantická touha po cestách a dobrodružstvích a závazek studia a vědecké popularizace.

 

Před zahájením výstavy se 16. dubna v 18 h uskutečnila beseda, na které promluvil příbuzný arcivévody, Ondřej Salvátor Habsbursko-Lotrinský z Českých Velenic a ředitel zámku Brandýs nad Labem, Milan Novák. Besedu zahájil člen předsednictva autonomní oblasti Baleárských ostrovů, Jaime Juan.

 

Hodnocení: 60 %

 

120 00 Praha 2

Na Rybníčku 536/6

www.cervantes.cz

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková