Jasmíniny slzy aneb proč jsem telefonovala? /Blue Jasmine- The film of Allen Woody

26.07.2013 12:09


Komediální drama ´Jasmíniny slzy´ vypráví o důsledcích, které mohou nastat, když lidé zavírají oči před realitou a pravdou, kterou nechtějí vidět. Svou Jasmine našel režisér a scenárista Woody Allen v okouzlující a talentované držitelce Oscara Cate Blanchett (Královna Alžběta, trilogie Pán prstenů). Jejími hereckými partnery jsou Alec Baldwin (Nějak se to komplikuje), Peter Sarsgaard (Zatím spolu, zatím živí), Sally Hawkins (Happy-Go-Lucky), Michael Stuhlbarg (Sedm psychopatů) (oficiální text distributora).
 

O čem vlastně ten film bude?

První srpnový den budeme v Česku mít premiéru nového filmu ´Jasmíniny slzy´,  jehož autorem i režisérem je dnes již 77letý Allen Woody.


Jasmine (Cate Blanchett) je elegantní, okouzlující  a  zhýčkaná dáma, která má vše, nač si vzpomene. Její zdánlivě idylické manželství s bohatým podnikatelem Halem (Alec Baldwin) i bezstarostný život se v jediný okamžik rozpadnou na kousky.


V každém případě počítejme s tím, že se ve filmu neustále mezi sebou prolínají tři příběhy: 1.  příběh ztroskotavší  Jasmine, která přišla v jeden  okamžik o vše i o manžela, 2. příběh dřívější bohaté Jasmine, která si zvykla žít v bohatství a vedla aristokratické způsoby včetně nasávání drahého alkoholu a 3. příběh, který nás uvede do světa tvrdě pracující Ginger ze San Francisca, Jasmíniny sestry. Obě, Jasmine i Ginger, se však narodily jiným zcela zodpovědným rodičům a v raném věku byly adoptovány spolu jednou rodinou a společně vychovávány společně.     

Nový film Woodyho Allena vypráví příběh ženy, která se ocitá v těžké životní krizi. Odjíždí ze svého milovaného New Yorku hledat východisko do slunného San Franciska. Krásné prostředí, příjemní lidé a možná i nová láska…


Najednou  je nám  i chudá sestra dobrá!
Hlavní hrdinku Jasmine poznáváme napoprvé  právě v letadle, které letí z jejího milovaného New Yorku do San Franciska. Jasmine vede se svou vskutku trpělivě naslouchající jí spoluletící starší paní   sáhodlouhou samomluvu. A současně si Jasmine vzpomíná na své seznámení s Halem, o devět let starším mužem, kvůli němuž nedokončila poslední rok studií na antropologii, protože se bezhlavě do Hala zamilovala?! A v hlavě si přehrává jejich oblíbenou písničku Blue Moon. No, dále jen zíráme, jakým přepychem ji manžel obklopil, včetně luxusního bydlení, nechybí šperky, kožichy, kterými ji milující Hal neustále zahrnoval. 

Jasmine se stěhuje ke své sestře Ginger (Sally Hawkins), která má skromný byt v San Francisku.

 

Když jsme pořád tak rozhození!
A tak můžeme říci, že jsme konečně doletěli…San Francisco! Nikdo nás neočekává! Vždyť jsem sestře Ginger přece dala vědět! No, co vezmeme si taxíka! No,užijeme si vrtošivé Jasmine, která chce začít žít nový život, ale nemá ani floka, nejen my, ale i její skromně žijící rozvedená sestra Ginger se svými malými dvěma syny, raubíři.  Jasmine svou panovačností  se s katastrofou, kterou právě prožívá, nedokáže smířit…a Ginger, přestože jí sestra Jasmine s Halem  připravili o peníze, se jí  snaží pomoci, ale jak zjistíme, vše je marné. Jasmine věčně  slzící, až už nevíme ani proč, je prý rozhozená…trpí záchvaty dušnosti, pláče a nezřízené chuti k alkoholu…i kritičností vůči sestřině milému…

Jenže útěk z pohádkového stereotypu není tak jednoduchý. Jasmine s nechutí přijímá práci recepční v zubní ordinaci, kde přitahuje nechtěnou pozornost svého šéfa (Michael Stuhlbarg). Přes všechno si hodlá i nadále zachovat aristokratické způsoby,   i když je emocionálně na dně a jejím nejlepším přítelem je koktejl antidepresiv a alkoholu.

 

Proč odhalená pravda nás bolí víc než lež?
Když Jasmine potká Dwighta, šarmantního diplomata, který je uchvácen její krásou, oduševnělostí a stylem, máme  dojem, že oba nacházejí novou životní cestu. Jenže co se vlastně před jejich svatbou  opravdu udá?

 

Závěrem
Musíme pochválit herecké výkony Cate Blanchett, která dokonale ztvárnila studenou a zhýčkanou Jasmine. Oproti tomu mi více však vyhovovala role Ginger, se svou zemitou ženskostí, kterou ještě dokonaleji ztvárnila Sally Hawkins.. A že by film ´Jasmíniny slzy´  byla romantická komedie, to snad už přece si nemyslíme vážně?!.

https://www.youtube.com/watch?v=iZ8t31LhNl0&feature=player_detailpage&t=10

 

Titul: Jasmíniny slzy
Originální název:Blue Jasmine
Produkce: USA 2013
Režie: a scénář: Woody Allen
Hrají: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Sally Hawkins, Michael Stuhlbarg a další
Kamera:  Javier Aguirresarobe  
Střih:  Alisa Lepselter 
               
Formát: 2D digital, 2,35 :1, Dolby Digital
Stopáž:   98 minut
Přístupnost: nevhodný do 12 let
Distributor: Bioscop
Žánr: psychologické drama
Premiéra: 01. 08. 2013
Hodnocení: 75 %
Internet: www.bioscop.cz, www.youtube.com/bioscopcz

https://www.youtube.com/watch?v=cvWTkrCm9AQ&feature=player_detailpage

 


Ing. Olga Koníčková
Foto: bioscop