Jaroslava Pešicová: Ohlédnutí aneb je možné, že by postavy z jejích obrazů na vernisáži ožily?!

13.01.2016 13:29

Nová síň – Praha

13. 1. – 7. 2. 2016

Na vernisáži nové výstavy ´Ohlédnutí´ jsme zhlédli výběr z monumentálního, ba můžeme říci, renesančního díla nedávno zesnulé přední  české akademické malířky, ilustrátorky a grafičky Jaroslavy Pešicové (1935 - 2015). Na jejích velkoformátových olejích na plátně dominují figury, které zasadila do výpravné a barevně bohaté kompozice (v oblíbených malířčiných barvách modré i červené). Velké formáty obrazů a výška stropů galerie Nová síň nám tak umožnila přenést se do příběhů veselých i bolestných, které autorka svým štětcem a barvami vypráví, aby šířila lidskou zkušenost, která nám zmizela z dohledu. Podle kurátora PhDr. Jana Kříže (na foto u mikrofonu dole) by si Pešicová svým dílem zasloužila se dostat na světový piedestal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaroslava Pešicová  (* 30. prosince 1935 v Praze  – + 30. 8. 2015)

  • 1950 – 1954: studium na  Vyšší škole uměleckého průmyslu v Praze (dnes Výtvarná škola Václava Hollara) - obor ilustrace u profesora Karla Millera
  • 1960 absolvovala Akademii výtvarných umění, kde se pod vedením profesora Vladimíra Sychry věnovala oboru monumentální malba
  • Od 1960 spolupracovala se sochařem a budoucím manželem Františkem Štorkem (+ 1999).
  • Oba byli členy umělecké skupiny Etapa, která sdružovala mladé české umělce v 60. letech 20. století.
  • Koncem 60. let se začíná věnovat figurativní tvorbě a následně též grafice.
  • Od roku 1975 spolupracuje s ateliérem tapisérií Marie Teinitzerové v Jindřichově Hradci na vzniku tkaných reprodukcí k jejím obrazům.
  • Byla členkou umělecké skupiny Etapa, SČUG Hollar a SVU Mánes.
  • Díla Jaroslavy Pešicové jsou zastoupena ve státních, veřejných  a soukromých sbírkách po celém světě - Národní galerie ČR, National Gallery of Art Washington (USA), Owens Art Gallery, Sackville (Kanada), v dále v Belgii, Velké Británii, ve Francii, Holandsku a Rakousku.
  •  V minulosti proběhlo přes 70 autorských a 120 společných výstav v České republice i v cizině (Belgie, Francie, Rakousko).

Kurátor výstavy: PhDr. Jan Kříž

https://www.pesicova.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smrt přichází nečekaně

Od roku 1960 Jaroslava Pešicová spolupracovala se sochařem Františkem Štorkem. Vytvořili spolu řadu soch v životní velikosti, komponované do tematických skupin v duchu směru nové figurace, velmi originálně a novátorsky v tehdejším výtvarném prostředí s přídavným výtvarným prvkem malby, zejména ornamentálními dekory.

 

Již od  svých raných prací ji inspiroval kubismus a expresionismus.

 

V  pol. 60. let ji oslovily tendence nové figurace a figuru v podstatě během své tvorby zcela nikdy neopustila.

Nejdříve malovala krajiny, ekokrajiny, interiéry, kde vévodila např. ležící figura. Věnovala se i grafice (hlubotisk). Přesto grafiku považovala spíše jako doplněk svých maleb, např. pro ztvárnění detailů kožešin na dámských šatech …

 

Jako téma využívala náměty z Bible a antické mytologie, příběh o Ikarovi …

Ve výtvarném zpravování tíhla k divadlu a jeho imaginaci.

 

Vypjatá barevnost obrazů 70. let se zrodila v reakci na šeď tehdejších dní, kdy si malířka vytvářela svůj vlastní barevný svět s oblíbenou červenou a modrou barvou….pokud jde o akty, vždy dokonale využívala transformované  prvky a pracovala s nimi jako s abstrakcí, jako tvar, i když zobrazoval lidské tělo. …

 

V období 60. let se objevuje v její tvorbě tvarová monumentalizace a světelné odhmotnění…

 

Realitou se inspirovala, a převedla ji ke svému uměleckému cítění – snění…

 

Pešicová vytvořila ve svých obrazech svoji subjektivní mytologii dneška se sklonem k velkým příběhům. Její obrazy se staly jakýsi imaginárním představením. Ve své tvorbě komponovala námět absurdního divadla, lidové frašky, kabaretu, rozehrála neskutečné příběhy, které jsou zároveň demonstrací krize lidstva a nezvratnosti lidského osudu.

Koncem 80. let se její obrazy zjasnily a naplnily optimismem. Tvořila obrazy, tapisérie (Jindřichův Hradec – ateliér Marie Teinitzerové), zrcadla (dřevěné rámy vyráběl  František Štorek) a další výtvarná díla… (Ing. O. K. - zdroj:  Creative Commons)

 

110 00 Praha 1

Voršilská 3

Máme otevřeno: denně mimo pondělí 11.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

 

e-mail: info@novasin.org
www.novasin.org

 Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková