Jaroslava Pešicová: ´Mozart všemi smysly´ aneb vernisáž se nesla v duchu karnevalových masek

22.02.2016 14:51

Galerie Portheimka – Praha

12. 2. – 27. 3. 2016

 

Na vernisáži výstavy monumentálních obrazů Jaroslavy Pešicové měli někteří návštěvníci masky na obličejích.  Praha 5 totiž slaví 260. výročí narození W. A. Mozarta.

 

 

„Wolfgang Amadeus Mozart je s Prahou 5 spojený - kde jinde bychom si jeho výročí měli připomenout. Věřím, že akce potěší všechny milovníky jeho díla,“

řekl radní Petr Hnyk, který převzal záštitu nad koncertní částí

 

Mezi výtvarnými umělci koluje úsloví, že na dotaz, co dílo znamená, lze odpovědět: „kdybych  byl spisovatel – napsal bych román, kdybych byl hudební skladatel – napsal bych operu, ale protože jsem malíř, namaloval jsem obraz…..“ A tak se umělecké dílo stává dialogem mezi uměním a životem.

 

Slova Jaroslavy Pešicové, autorky obrovského výtvarného díla ve všech jeho disciplínách a proměnách dokumentují velmi lapidárně i její život, protože doslova do posledního dechu (zemřela 30. 8. 2015 v předvečer svých osmdesátin) komunikovala velmi čile se životem kolem sebe prostřednictvím svých barev a pláten.  Protože byla ženou múzickou v pravém smyslu toho slova, velmi často byly náměty jejích monumentálních obrazů kombinací osobního prožitku a vize s konkrétními díly literárními či hudebními. Není tedy divu, že hudba (na začátku studií se rozhodovala mezi studiem klavíru a malbou) se námětově a v jejích proměnnách v díle Jaroslavy Pešicové objevuje velmi často.

Osobností W. A. Mozarta byla Jaroslava Pešicová mnohokrát inspirována ve svých figurálních féeriích, takže s radostí připravovala  ´svou hudební výtvarnou produkci´ k nadcházejícímu mozartovskému výročí, které v barokní Portheimce může oslovit nejen diváka, ale i posluchače připravovaných mozartovských koncertů v prostředí  autorčiných monumentálních maleb.

 

Máme otevřeno:  úterý – neděle: 13.00  - 18.00 hodin

Doprovodným programem budou sobotní komentované prohlídky s kurátorkou výstavy Pavlou Slancovou a průběžné promítání dokumentu ´Týden Jaroslavy Pešicové´.

Vstupné: 60 Kč dospělí, 30 Kč děti, 20 Kč senioři

 

Mozartovské koncerty – vystoupí členové orchestru a sólisté opery Národního divadla

23. 2. 2016: od 19 hodin „Mozart v Praze“

4. 3. 2016: od 17 hodin „Písňový koncert z děl Mozarta a Beethovena“

16. 3. 2016: od 19 hodin „Moji Pražané mi rozumějí“

 

Vstupné: 100 Kč

 

Přednáška „Mozart v Praze“

Přednáška Doc. PhDr. Volka, předsedy Mozartovy obce,

25. února od 17 hodin

Vstupenky je možné zakoupit v pokladně Portheimky, cena vstupenky je 60 Kč

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jaroslava-pesicova-ohlednuti-aneb-jakto-ze-postavy-z-jejich-obrazu-na-vernisazi-ozily/