Jaroslav Gorbaněvsky: 1968 – 2014 - Zvěčněná paměť aneb když v malbě dáváme přednost zátiší, v kresbě portrétům

23.08.2014 18:37

Artinbox Gallery - Praha

22. 8.  - 11. 9. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž výstavy maleb, mistrovských kreseb  a grafik, jejichž autorem je ruský malíř, grafik a novinář Jaroslav Gorbaněvsky (5. 9. 1961). Jeho matka Natálie Gorbaněvská, překladatelka, básnířka a disidentka, 25. srpna 1968 demonstrovala na Rudém náměstí proti obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy. Měla sebou svého tehdy sedmiletého  syna Jaroslava  a jeho  malého bratra v kočárku.

 

Jaroslavovi bylo 8 let, když matku zatkli. Pro ni samotnou, její rodinu i spoludemonstranty to mělo kruté následky. Po několikaletém věznění a internaci v psychiatrické léčebně odešla Natálie Gorbaněvská se svými dvěma syny do Francie, kde Jaroslav vystudoval v Paříži Vysokou školu grafiky a kde od roku 1998 pracuje jako redaktor v ruské redakci Mezinárodního francouzského rádia RFI.

 

Jak  sdělila fotografka a kurátorka Artinbox gallery Nadja Rovderová: „Výstava začíná grafickou tvorbou, zahajuje ji grafika lidí, kteří 25. srpna  1968 na Rudém náměstí jako jediní protestovali proti ruské okupaci Československa. Další obraz znázorňuje maminku, kterou rodina navštěvovala ve vězení.“

 

 

Sérii grafik a kreseb, kterými výstava začíná, vytvořil autor teprve po smrti své maminky. Do té doby se věnoval veselejším tématům, jež jsou vystaveny v hlavním sálu - zajímá ho téma oslav, krajiny a zátiší. Jak sám autor říká, zobrazením témat, jež se týkají pohnuté historie rodiny, hledal vnitřní mír a vyrovnání se s traumatickými zážitky.

 

Bohužel se zdá, že toto téma je pořád silně aktuální. V předvečer srpnových událostí, 20. 8. 2014, skupina čtyř statečných mladých lidí - ruských občanů brzo ráno vyvěsila ukrajinskou vlajku na vrcholu jednoho z nejvyšších stalinských mrakodrapů v Moskvě. Alexej Širokozuchov, Jevgenija Korotkova, Alexandr Pogrebov a Anna Lepeškina byli zatčeni a hrozí jim několikaleté vězení. Rádi bychom tuto výstavu věnovali jim a všem statečným lidem, kteří kdekoliv ve světě bojovali a bojují za svobodu a spravedlnost.“ (Nadia Rovderová, Praha, 21. 8. 2014)

 

Jezdili jsme za ní do vězení a speciální psychiatrické věznice. Bylo to hrozné. Na psychiatrii byl všem úsměvům konec, musela polykat léky chtě nechtě. Teprve nedlouho před svou smrtí se svěřila, že na psychiatrii seděla před čistým listem papíru a nebyla ani schopná nic napsat. Matka byla svobodný člověk. Možná nemohla dokázat všechno, co chtěla, ale ve svém jednání bylo naprosto svobodná,“ vzpomíná na svou matku Jaroslav Gorbaněvský.

kurátorka: Nadia Rovderová

Artinbox Gallery

110 00 Praha 1 - Staré Město

Perlová 370/3, Dům v Kisně

 

Máme otevřeno denně: 11.00 -18.00 hodin

Vstupné: 50 Kč

Hodnocení: 75 %

www.artinbox.cz

https://www.mydestination.com/prague/culture/133642/artinbox-gallery

 

  • Zhlédneme si rozhovor s Jaroslavem Gorbaněvským v Událostech České televize cca od od 36. minuty:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare

  • Píseň Joan Baez věnována Natalii Gorbaněvské:

https://www.youtube.com/watch?v=FTfAZaxEu_c

 

  • Odkaz ruské sekce rádia Svobodná Evropa na výstavu:

https://radio.cz/ru/rubrika/novosti/syn-natali-gorbanevskoj-otkroet-vystavku-v-prage-v-den-okkupacii-chexoslovakii

 

Poděkování: Zdeněk Okůnek, Antonín Vrňák, Miloš Marek, Eugen Kukla a další

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková