Jarmila Králová: Neskutečnost ve skutečnosti a tvořivost v možnostech aneb výpravy do vnějšího i vnitřního světa Neznáma

15.03.2019 12:45

 

 

Galerie 1 - Praha

6.  - 30. 3. 2019

 

 

 

 

 

 

 

Na zahájení (prodejní) výstavy obrazů (olejů na plátně) Jarmily Králové s názvem ´Neskutečnost ve skutečnosti a tvořivost v možnostech´ byla autorka abstraktních i figurálních obrazů (aktů) osobně přítomna. Akci zahájil Petr Burgr - radní pro kulturu MČ Praha 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slova autorky:

"Z nějakého neznámého důvodu jsem se narodila s křídly.

Lidé mi je lámali, svazovali, nebo alespoň přistřihovali.

Někteří bláhoví se mi na křídla věšeli a zatěžovali je.

A potom přišel jeden a křídla mi jemně, tiše pozlatil a řekl, leť.

-

A tak maluji.

A ráda bych sdělila nesdělitelné.

 

Proto, prosím, vstupte do mých obrazů, do mého království

-

ukážu vám svůj svět."

"

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K malování jsem se dostala velkou oklikou: V mládí jsem vystudovala Střední průmyslovou školu oděvní, což jsem později zúročila jako oděvní návrhářka. Bavilo mne batikování, malování a tisk na textil, výroba šperků, apod.

 


 

I v dalších povoláních, která jsem v průběhu let vystřídala, jsem často využívala a cvičila svůj cit pro barvu a estetiku. Ale až mnohem, mnohem později jsem se dostala k malování a akvarelu, který mi okamžitě učaroval, a začala jsem pilně tvořit. Stala jsem se rovněž žačkou akademického malíře a grafika Vratislava Jana Žižky, který přednášel idealistickou estetiku na Vysoké škole umělecko-průmyslové.

 

 Projela jsem celou Evropu, byla jsem v Thajsku, Indii, egyptské Sinai, v Kanadě i Mexiku. Přitahovalo mne cestování jako způsob zkoumání vnějšího světa, ale stejně mě zajímal i můj vnitřní vesmír a tady se mým dopravním prostředkem stala meditace a studium filozofie. A všechny tyto výpravy do vnějšího i vnitřního světa Neznáma měly obrovský vliv na mne a na to, jak vnímám svět a jak maluji.

 

 

 

Podílela jsem se na nespočtu výstav, setkáních umělců, prodávám mnoho obrazů a má díla jsou zastoupena v soukromých sbírkách v Kanadě, v Polsku, Švýcarsku, Jihoafrické Republice i jinde ve světě. K mým obrazům není třeba dodávat mnoho slov a tímto textem jsem se chtěla pouze ujistit, že budete vědět alespoň trochu, koho máte před sebou."

 

110 00 Praha 1

Štěpánská 47

Vstup: volný

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.galerie1.cz

www.obrazykralova.cz