Jana Válková Střílková: ´Beee´ aneb když podle bekotu i ve tmě rozeznáme tu svou ovečku

10.03.2015 12:46

Galerie Září – Praha

3. 3. - 3. 4. 2015

 

Zúčastnili jsme se  vernisáže nové prodejní výstavy šperků v holešovické galerii Září, tentokrát autorčiných šperků mladé umělkyně  Jany Válkové Střílkové.  Její monumentální nákrčníky (sedm kusů) jsou vyrobeny z ovčí vlny, z materiálu, o kterém jsme dosud  vůbec netušili, že z nich můžeme i  šperky vytvářet.  Autorka nám na náš dotaz také prozradila tajemství, jak vytváří  kruhy u nákrčníků, aniž by byly spoje vidět. Současně zněla hudba, která nám městským lidem zprostředkovávala nekonečné bečení ovcí.  

 

 

 

 

 

 

Jana Válková Střílková je výraznou osobností v oboru autorského šperku ze střední generace šperkařů

  • Je  zastoupena ve stálých sbírkách v muzeích Libereckého kraje
  • Účastnila se na kolektivní výstavě na Mnichovském festivalu šperku 2015 ( vybrala ji kurátorka Julie Bergmannová)
  • Od 11. 3. 2015 vystavuje v českém centru v Mnichově kolekci šperků z kravských kostí

Přestože jsem dítě z města, tak již na studiích v Olomouci mě místo zlata a stříbra podvědomě přitahovaly přírodní materiály. Tehdy jsem začala vytvářet šperky z rohů a kostí. Tyto materiály mě inspirují dodnes. Až později jsem objevila vlnu, která je opakem tvrdé kosti a vyžaduje zcela jiný přístup. Lákala mě svou lehkostí, měkkostí, vůní, teplem a vzrušením z očekávaného výsledku, který se zjeví někdy až na konci dlouhého procesu, ” řekla Jana Válková Střílková.

K výrobě šperků Jana používá ovčí vlnu ze svých ovcí. Je to tedy přírodní nebo přírodou barvená vlna, která pro Janu není pouhým materiálem, ale i vzpomínkou na soužití s drsnou, ale přesto krásnou přírodou. Vlněných náhrdelníků představí v galerii autorského šperku 7 jako symbol uzavřeného celku, jako je dnů v týdnu. Každý den totiž Jana plstila jeden kruh, práce na náhrdelnících byla pro ni meditací a pomáhala jí nalézt sebe sama. Několik hodin, pomocí mýdla nejdříve velmi jemně uhlazovala mokrou vlnu stále stejně do konečného tvaru, je to dlouhý proces, kdy čeká na ,,otevření kruhu“, tedy vznik samotného náhrdelníku.

A název výstavy ´Beee´ popisuje jedno z citoslovců, se kterým si Jana povídá se svými ovcemi. ,,Prostě a jednoduše takto se mnou komunikují mé ovce, které i podle tohoto ,,beee” dokážu ve tmě rozeznat a pojmenovat. Upoutává mne harmonie přírody kolem, vůně lanolinu a důvěra zvířat, když jim je třeba pomoci rodit. Tyto pocity si ve svých špercích nosím.

 

Ze životapisu: Jana Válková Střílková

  • *1976
  • 1991-1995 SUPŠ Turnov, obor zlatník
  • 1993 stáž na VAKSCHOOL Schoonhoven v Holandsku
  • 1995 - 2000 KVV PdF Univerzity Palackého v Olomouci

 

Hodnocení: 80 %

www.facebook.com/galeriezari

Praha 7 – Holešovice

Heřmanova 33

Máme otevřeno: úterý – pátek: 13.00 – 19.00 hodin

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva Galerie Září)

Foto: © Ing. Olga Koníčková